σύγχρονα κινήματα, movimenti contemporanei

Το αφιέρωμα στον Salvatore Ricciardi και η αστυνομική κατοχή της συνοικίας san Lorenzo

Ο χαιρετισμός που οι Ρωμαίοι σύντροφοι και φίλοι ήθελαν να δώσουν χθες στον Salvatore Ricciardi τελείωσε με 16 οχήματα αστυνομίας και καραμπινιέρων, συμπεριλαμβανομένων 7 τεθωρακισμένων, που παρενέβησαν για να μπλοκάρουν τους δρόμους του San Lorenzo, ελικόπτερα που πετούν πάνω από τη Via dei Volsci, ταυτοποιήθηκαν περίπου τριάντα άτομα και η γειτονιά στα παράθυρα. Μια κυρία με τσάντες για ψώνια στο χέρι εξοργισμένη από την αστυνομική κατοχή έφυγε φώναζε: «Να ήταν οι κόκκινες Ταξιαρχίες». Ο Salvatore Ricciardi έχει γίνει γνωστός.Αμέσως τα διαδικτυακά χρονικά ορισμένων εφημερίδων και ιστότοπων πληροφόρησης (?), που αναπαρήγαγαν και σήμερα το πρωί εφημερίδες όπως οι Repubblica, Giornale και Messaggero, κυκλοφόρησαν μια απόδοση των γεγονότων που να την χαρακτηρίσουμε αποκύημα φαντασίας είναι λίγο, μιλώντας για μια πορεία που για κάποιους θα είχε ξεκινήσει από την αίθουσα κηδειών της πολυκλινικής Umberto I, όπου το σώμα του Salvo εκτέθηκε για τoν τελευταίο αποχαιρετισμό της οικογένειας και φίλων, για να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς τους δρόμους του Σαν Λορέντζο μέχρι τα γραφεία του Radio Onda Rossa. Εδώ μάλιστα θα υπήρχε χρήση κρουνών για να διαλύσει το πλήθος σε πορεία… Τίποτα από όλα αυτά συνέβη. Δεν ξέρουμε πώς εξαπλώθηκε αυτή η ψεύτικη αφήγηση του πρωινού, ίσως ήταν μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων η επιβλητική αστυνομική μηχανή που κινητοποιήθηκε χωρίς λόγο μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών η οποία ξεκίνησε συναγερμούς για πιθανές κοινωνικές εντάσεις και κινητοποιήσεις των «εξτρεμιστικών χώρων». Στη διάρκεια των εβδομάδων, με ένα πολύ ανησυχητικό crescendo, η αστυνομία έχει αυξήσει το περιθώριο ερμηνευτικής αυτονομίας των περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται στα anticovid διατάγματα, αυξάνοντας την κατασταλτική προσέγγιση σε σύγκριση με την αρχική αποτρεπτική στάση, τροφοδοτώντας φανταστικούς φόβους για να δικαιολογήσει την ενίσχυση του ρόλου της. Η διαγραφή των κοινωνικών χώρων, η απερήμωση των πόλεων, ο εγκλεισμός στα σπίτια, η ακύρωση της πολιτικής και κοινωνικής διαλεκτικής, δημιούργησαν ένα κενό που αναπόφευκτα καταλαμβάνουν άλλες δυνάμεις. Θα είναι απαραίτητο, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες υγιεινής, να επιστρέψουμε για να ξαναπάρουμε τις πλατείες, να ζωντανεύσουμε τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, να καταλάβουμε ξανά την πόλη, να αποκαταστήσουμε τη ζωή σε μια έντονη κοινωνική και πολιτική διαλεκτική.

ciao-salvo

Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνουν οι εικόνες που δημοσιεύονται, ο χαιρετισμός προς τον Salvo πραγματοποιήθηκε με μορφή καθιστική κάτω από την έδρα του Radio Onda Rossa, όπου φίλοι και σύντροφοι περίμεναν την άφιξη του φέρετρου, τηρώντας τα κριτήρια υγείας που απαιτούνται σε αυτές τις εποχές του Covid: lοι άνθρωποι είχαν μάσκες, πολλά τα γάντια, και τοποθετήθηκαν σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους με μια πυκνότητα σίγουρα χαμηλότερη από τις σειρές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μπροστά από σούπερ μάρκετ, που δέχτηκαν επίθεση για τις αγορές του Πάσχα. Ο συναισθηματικά έντονος χαιρετισμός κράτησε για ένα περίπου τέταρτο μιας ώρας και στη συνέχεια το φέρετρο προχώρησε και έστριψε μέσω της οδού degli Equi (στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε στα αριστερά). Στη συνέχεια μια ομάδα κατευθύνθηκε προς τα τείχη Aureliane (ορατά στο βάθος της φωτογραφίας) για να δημιουργήσει την επιγραφή «Ciao Salvo» (την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω). Και σε αυτό το σημείο, όταν η γραφή είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, τα αστυνομικά οχήματα έφτασαν με τις σειρήνες να ουρλιάζουν μπλοκάροντας όλες τις διεξόδους, ενώ το αστυνομικό προσωπικό και τα καραμπινιέροι σε πλήρη εξάρτηση κατέβηκαν περικυκλώνοντας εκείνους που παρευρίσκονταν στην τελετή, δημιουργώντας έτσι την πρώτη συγκέντρωση της ημέρας (Φωτογραφία παρακάτω). Αντί να αφήσουν έναν διάδρομο ανοιχτό για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να απομακρυνθούν και να τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την απόσταση, τους συμπίεσαν προσπαθώντας να τους ταυτοποιήσουν, μια κατάσταση που πυροδότησε έντονες συζητήσεις. Στο τέλος όλα τελείωσαν με την ταυτοποίηση όσων παρέμειναν εγκλωβισμένοι, ενώ η γειτονιά καταλήφθηκε για αρκετές ώρες από τις αστυνομικές δυνάμεις χωρίς κανένα λόγο.
Είμαστε σίγουροι ότι ο Salvo θα διασκέδασε πολύ!

   ***********************************

“Ο Salvo είναι ζωντανός, οι νεκροί είστε εσείς! «. Ένα σχόλιο σχετικά με την ανάπτυξη της αστυνομίας μετά τον χαιρετισμό στον Salvatore Ricciardi

του Lai Yiu-fai

92817505_2637853416324757_1894055997438164992_oL’ottusità del potere è assai spesso fonte di tragedie. La frase “sarà una risata che vi seppellirà” del celebre manifesto con la foto di un ridente anarcosindacalista tratto in arresto è ahinoi una illusoria consolazione a fronte delle tante lacrime versate e dei patimenti subiti a seguito delle angherie repressive. Ci sono però occasioni in cui la stoltezza di chi ci governa si traduce in effetti ridicoli che riescono a strappare un sorriso. Non è molto, non li seppellirà, ma quantomeno può aiutarci ad affrontare momenti difficili e dolorosi. Così è stato per lo schieramento di forze di polizia che nella mattinata dell’11 aprile 2020 ha provato a impedire l’ultimo saluto a Salvatore Ricciardi nelle strade del quartiere di san Lorenzo a Roma: agenti in tenuta anti-sommossa, volanti, blindati e, come se non bastasse, elicotteri volteggianti in cielo. Qualcuno dei partecipanti alla adunata “sediziosa” è stato identificato – e questo non fa affatto ridere – ma l’ingente spiegamento di forze dell’ordine ha avuto nel suo complesso l’effetto opposto di quello ricercato dai suoi ideatori. Così facendo hanno mostrato quanto l’idea di libertà e insubordinazione al potere che Salvatore Ricciardi ha incarnato e promosso in vita continui a far paura anche da morto. Non c’era miglior omaggio che si potesse fargli, al punto da concedere spazio alla retorica con cui concludere: “Salvo è vivo, i morti siete voi!”

 

Sal

Το φέρετρο ξεκινά. Ο φωτογράφος Tano D’Amico επί του έργουTANO CIAO

Μια μικρή ομάδα παρακολουθεί τη δημιουργία της επιγραφής «Ciao Salvo». Στο βάθος της Porta Labicana ένα θωρακισμένο ελίσσεται για να κλείσει τον δρόμο
MURA AURELIANE

Διμοιρίες της αστυνομίας και καραμπινιέρων σε πλήρη εξάρτηση πλησιάζουν από την via dei Volsci
CARAMBA

Ένα άλλο όχημα μπλοκάρει την οδό Porta Labicana στην άλλη πλευρά
2bd8aecf-8070-43b6-a0f1-96d7a3efd06c

Ένα ελικόπτερο αστυνομικής δύναμης πετά πάνω από την περιοχή
ELICOTTERO

Αστυνομικοί με πολιτικά έρχονται προς τα εμπρός
Digos

Η επιγραφή τέλειωσεCiao Salvo

Η γειτονιά καταλαμβάνεται από την αστυνομία
OCCUPAZIONE

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s