ένοπλη πάλη, lotta armata

Μια ανάμνηση από 4 φωνές: αφιέρωμα στον Salvatore Ricciardi

24 απριλίου 2020
IMG_0400Είμαι στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσω σε αυτή τη σελίδα μου τον σύνδεσμο αυτού του εικονικού χαιρετισμού που αποφάσισαν να οργανώσουν οι σύντροφοι του CPA της Φλωρεντίας λίγες μέρες μετά το θάνατο του Salvatore Ricciardi, παρά την αδυναμία να είμαστε πραγματικά μαζί λόγω της καραντίνας.
Μια ανάμνηση από 4 φωνές που προσπάθησαν να μιλήσουν για τον Σαλβατόρε με διαφορετικούς τρόπους, και όπου εγώ βρέθηκα να αναλαμβάνω τον ρόλο της «νεαρής», εκείνης που μπορούσε να μιλήσει για τον Salvo που γνώρισε μετά τη φυλάκιση (ή μάλλον για τον ημιελεύθερο Salvo, ελεύθερο υπό όρους, και μετά, μόνο μετά για τον ελεύθερο Salvo). Που βέβαια ο Salvo ελεύθερος ήταν πάντα, ακόμη και ως φυλακισμένος και ποτέ, ως ελεύθερος άνθρωπος, γιατί σίγουρα δεν μπορούσε να αισθάνεται ελεύθερος σκεπτόμενος κάποιον άλλο στη φυλακή, στη θέση του.
Εγώ προσπάθησα να μιλήσω για τον Salvatore που γνώρισε τη γενιά μου, αυτόν που μας υποδέχονταν στο ραδιόφωνο, αυτόν που μας έπαιρνε από το χέρι για να καταλάβουμε τη φυλακή, το επαναστατικό κίνημα, τη συνεχή αναζήτηση της στράτευσης και της ευτυχίας,
την ευκολία με την οποία μας δίδασκε τη γλώσσα του και μάθαινε τη δική μας,την απίστευτη ικανότητα να μην νιώθει σαν βετεράνος, ήρωας.
Τόσα πολλά πράγματα που ήθελα να πω και μετά δεν το έκανα, θα φροντίσουμε να το κάνουμε μαζί σε αυτές τις σελίδες τις επόμενες ημέρες.
Ο Francesco Piccioni, ο οποίος μοιράστηκε την ένοπλη οργάνωση μαζί του, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, ήταν μαζί μου. Ο Pasquale Abatangelo, ο οποίος έζησε μαζί του τις στερήσεις αλλά πάνω απ ‘όλα τις εξεγέρσεις στη φυλακή και ο Paolo Persichetti, τον οποίο γνώρισε μόνο αργότερα, μετά από εκείνα τα χρόνια και εκείνα τα κελιά, με τον οποίον μοιράζονταν το έργο έρευνας και ανοικοδόμησης εκείνων των χρόνων.
Καλή ακρόαση και θα τα πούμε σύντομα

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s