ένοπλη πάλη, lotta armata

3 μαΐου 1979: Οι Br επιτίθενται στην DC της Piazza Nicosia

Ήταν οι πρώτοι μήνες του 1979, όταν η ρωμαϊκή φάλαγγα των Br άρχισε να εξετάζει την υπόθεση μιας επίθεσης σε μια κεντρική δομή της Χριστιανικής Δημοκρατίας: η επιλογή έλαχε στην Piazza Nicosia, επαρχιακή έδρα του κόμματος, στην καρδιά της πόλης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Κοινοβούλιο.

3 maggio 1979: le Br assaltano la Dc di Piazza Nicosia

Η δράση που σκοπεύουν να εφαρμόσουν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες είναι κυρίως επιδεικτική, επομένως το σχέδιο προβλέπει την έρευνα των γραφείων και στη συνέχεια την τοποθέτηση ορισμένων εκρηκτικών που να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο.

Το πρωί της 3ης μαΐου, μετά από πολλές ημέρες παρακολούθησης, η δράση ξεκινά: στις 9.40 το κομάντο, αποτελούμενο από δεκατρία άτομα, ανεβαίνει στον πρώτο όροφο, αφοπλίζει και δένει με χειροπέδες τον αστυνομικό στον προθάλαμο και ξεκινά την έρευνα των εγκαταστάσεων.

Οι πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται στο εσωτερικό, φάκελοι και έγγραφα κατάσχονται, γράφεται στον τοίχο η επιγραφή «Να μετατρέψουμε την εκλογική απάτη σε ταξικό πόλεμο».

Όταν έρχεται η στιγμή να αφήσουν την έδρα της DC, ένα αυτοκίνητο μπαίνει στην πλατεία με τις μπάντες και βγαίνουν τρεις αστυνομικοί της digos, της αντιτρομοκρατικής: σε λίγα δευτερόλεπτα οι ταξιαρχίτες που παρέμειναν έξω για κάλυψη επιτίθενται στους αστυνομικούς, και η ακόλουθη ένοπλη σύγκρουση είναι καταιγιστική, κόλαση φωτιάς.

Ένας αστυνομικός σκοτώνεται επιτόπου, ένας άλλος θα πεθάνει στο νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα, ενώ όλοι οι ταξιαρχίτες απομακρύνονται ανενόχλητοι.

Αμέσως μετά την επίθεση στην piazza Nicosia, οι εφημερίδες μιλούν για μετάβαση από την τρομοκρατία στον ανταρτοπόλεμο. Ο Saragat δηλώνει: «Πρόκειται για ένα φρικτό πολιτικό έγκλημα, το οποίο αποδεικνύει πώς η πολιτική τρομοκρατία μετατρέπεται σε πραγματικό εμφύλιο πόλεμο. Και ο εμφύλιος πόλεμος ενάντια στη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο από τις δυνάμεις της τάξης, αλλά και με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Δημοκρατίας μας «. Ο Sabino Acquaviva την θεωρεί τρίτη φάση του ένοπλου αγώνα, αυτή του ανταρτοπόλεμου, σημείο στόχο της τρομοκρατίας, πρώτα σποραδικά και μετά διαδεδομένα.

Οι ενέργειες που ανέλαβαν οι BR κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας βοηθούν στο να καταδειχθεί πώς έλαβαν εκ των πραγμάτων θέση στον κοινοβουλευτικό αγώνα, που αμφισβητήθηκε από πολλούς, ενάντια στην DC, που θεωρήθηκε πως ήταν το κόμμα που έπρεπε να ηττηθεί με οποιοδήποτε κόστος.

Στο τέλος της επίθεσης στην Piazza Nicosia πολλά από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν εγκαταλείφθηκαν στην συνοικία Prati, οδηγώντας τις δυνάμεις της τάξης στην πεποίθηση ότι ένα διαμέρισμα των ταξιαρχιτών θα μπορούσε να βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς την περιοχή.

 

Η Ταξική Ιστορία-STORIA DI CLASSE αφηγείται ζωές, μονοπάτια, αγώνες, διαφοροποιημένες και ποικίλες εξεγέρσεις εθνικές και διεθνείς.

Όσον αφορά τις ένοπλες ενέργειες των O.C.C. (μαχόμενων κομμουνιστικών οργανώσεων) των οποίων δεν είμαστε οπαδοί και δεν συμμεριζόμαστε τη λεγόμενη «αναγκαιότητα της ιστορικής τάσης του ένοπλου αγώνα», θυμίζουμε πολιτικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες που καταδεικνύουν μιαν υψηλή ικανότητα να σταθούν στη σύγκρουση εκείνων των χρόνων. Σε αυτήν την περίπτωση τονίζουμε την ικανότητα ολοκλήρωσης μιας σύνθετης καλά σχεδιασμένης επιχείρησης στην καρδιά μιας στρατιωτικοποιημένης Ρώμης, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς απώλειες και χωρίς συλλήψεις.

 

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/3-maggio-1979-le-br-assaltano-la-dc-di-piazza-nicosia

Μια σκέψη σχετικά μέ το “3 μαΐου 1979: Οι Br επιτίθενται στην DC της Piazza Nicosia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s