διεθνισμός, internazionalismo

13 μαίου 1985: η αστυνομία καταστέλλει τους MOVE

Είναι η 13η μαΐου 1985, όταν η αστυνομία της Φιλαδέλφεια εισβάλει στο κτίριο που στεγάζει τους MOVE, ένα κίνημα για την απελευθέρωση του αμερικανικού μαύρου πληθυσμού που ιδρύθηκε το 1972 από τον John Africa, με μια μαζική κατασταλτική επιχείρηση.

13 maggio 1985: la polizia reprime il MOVE

Η οργάνωση MOVE, αποτελούμενη κυρίως από μαύρους, ζητά την επιστροφή σε έναν φυσικό τρόπο ζωής και συμμετέχει ανοιχτά στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στους θεσμούς και ενάντια στην τεχνολογία, προσελκύοντας εκ των πραγμάτων την προσοχή και την καταστολή από μέρος της αστυνομικής δύναμης των ΗΠΑ.

Το 1978, κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας εισβολής μέσα σε ένα κτίριο που καταλαμβάνεται από το MOVE, ο αξιωματικός James J. Ramp σκοτώθηκε από μια σφαίρα που τον χτύπησε στο κεφάλι, άγνωστης ακόμη προέλευσης. Επτά άλλοι αστυνομικοί, πέντε πυροσβέστες, τρεις καταληψίες και τρεις περαστικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς. Εννέα μέλη του MOVE θα καταδικαστούν για δολοφονία γι αυτό το επεισόδιο, αλλά θα συνεχίσουν να δηλώνουν ότι δεν είναι υπεύθυνοι για το θάνατο του αστυνομικού.

Το 1981 το MOVE μετακομίζει στη λεωφόρο Osage, στη δυτική περιοχή της Φιλαδέλφεια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 13 μαΐου 1985, μια αστυνομική επιχείρηση εφορμά στο κτήριο για να το εκκενώσει.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου ετοιμάζονται για την επιδρομή εκτοξεύοντας δακρυγόνα και ανοίγοντας τους κρουνούς ενάντια στο σπίτι, και μετά μπαίνουν για να συνεχίσουν την εκκένωση. Σε αυτό το διάστημα περίπου δύο ωρών, ρίχνονται περίπου δέκα χιλιάδες πυροβολισμοί από τους αστυνομικούς, και πολλές φωτιές έχουν ανάψει. Τέλος, ένα ελικόπτερο της αστυνομίας ρίχνει δύο πλαστικές βόμβες και Tovex, χωρίς προειδοποίηση, που καταστρέφει την έδρα των MOVE πυροδώντας μια πυρκαγιά που καταστρέφει επίσης εξήντα άλλα γειτονικά σπίτια.

Από τα δεκατρία άτομα μέσα στο κτίριο, μόνο δύο επιβιώνουν: ο John Africa, ο χαρισματικός ηγέτης του κινήματος σκοτώνεται μαζί με πέντε άλλους ενήλικες και πέντε παιδιά.

Τις ημέρες μετά την επίθεση, θα ανατεθεί μια ερευνητική επιτροπή, η οποία το 1986 θα συντάξει μια έκθεση καταγγελίας κατά των θεσμών της πόλης, αλλά παρόλα αυτά, κανείς δεν θα κατηγορηθεί ποινικά. Σε αστική υπόθεση του 1996, η κριτική επιτροπή διέταξε την καταβολή ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων, για την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, την έρευνα και την αδικαιολόγητη απαγωγή των μελών της Move.

Ο Mumia Abu Jamal, ραδιοφωνικός δημοσιογράφος και αγωνιστής των Black Panthers, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 1981, κατηγορoύμενος και καταδικασθείς αδίκως μετά από αμφιλεγόμενη έρευνα για τη δολοφονία αστυνομικού, είναι μεγάλος υποστηρικτής των Move.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/13-maggio-1985-la-polizia-reprime-il-move

Μια σκέψη σχετικά μέ το “13 μαίου 1985: η αστυνομία καταστέλλει τους MOVE

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s