ιστορία, storia

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΖΙΑΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΑΡΩΝ «ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ»

LA SETTIMANA DI SANGUE: LA RESISTENZA E IL MASSACRO DEI COMUNARDI PARIGINI

Μετά τις στρατιωτικές ήττες της Γαλλίας εναντίον της Πρωσίας, στις 4 σεπτεμβρίου 1870 ο πληθυσμός της γαλλικής πρωτεύουσας ξεσηκώθηκε και διακήρυξε τη Δημοκρατία. Ωστόσο, όταν η προσωρινή κυβέρνηση προδίδει τις ελπίδες για αλλαγή και απείλησε την επιστροφή της μοναρχίας, οι παριζιάνοι εξεγέρθηκαν και έδιωξαν τον Thiers και τους υπουργούς του. Στις 26 μαρτίου 1871, η Κομμούνα γεννήθηκε, μια κυρίως σοσιαλιστική εμπειρία, η οποία, κατά τη σύντομη ύπαρξή της, θέσπισε σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και προσπάθησε ανεπιτυχώς να επεκταθεί στην υπόλοιπη Χώρα.
Στις 21 μαΐου, ο στρατός των Βερσαλλιών, πιστός στον Thiers, με επικεφαλής τον στρατηγό Patrice de Mac-Mahon ξεκίνησε την ανάκτηση της πόλης, η οποία είχε ήδη πολιορκηθεί από τα πρωσικά στρατεύματα για κάποιο διάστημα.
Η μάχη είναι λυσσαλέα. οι κομμουνάρδοι, σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τα μέσα, προσπαθούν απεγνωσμένα να οχυρωθούν σε κάθε κτίριο σε θέση να υπερασπιστούν, αναγκάζοντας τον εχθρικό στρατό να προχωρά μέτρο στο μέτρο σε κάθε γειτονιά. Οι πιστοί στον στρατηγό στρατιώτες, μέρα με τη μέρα, κλείνουν τους αντάρτες σε μια ολοένα πιο στενή λαβίδα, ανοίγοντας το δρόμο με το πυροβολικό και αφήνοντας πίσω τους ένα βουνό από πτώματα, όχι μόνο των νεκρών κατά τη διάρκεια της μάχης, αλλά και εκατοντάδεων και εκατοντάδων ανθρώπων εκτελεσμένων επί τόπου. Ούτε οι τραυματίες και οι γυναίκες δεν γλιτώνουν απ’ το θανατικό. Είναι ένα αυθεντικό μακελειό.
Μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων, το hôtel de Ville, η έδρα του Συμβουλίου της Κομμούνας, πυρπολήθηκε από τους Communards, μαζί με άλλα θεσμικά κεντρικά γραφεία. Μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβραδύνουν την προώθηση των versillesi που δεν θα λειτουργήσει. Τώρα έχοντας συνθλιβεί από την προώθηση των πιστών στον  Thiers στρατευμάτων και κλεισμένοι από τα πίσω από τον πρωσικό στρατό, οι επαναστάτες οχυρώνονται στις ανατολικές συνοικίες. Στις La Villette, Belleville, Charonne, Nation, Bercy, Vincennes στήνονται οδοφράγματα και ετοιμάζεται η τελευταία απελπισμένη άμυνα, ενώ τα χτυπήματα των κανονιών πέφτουν παντού. Για δύο ακόμη μέρες οι κομμουνάρδοι πολεμούν με θάρρος και απελπισία. Μερικοί από τους χαρακτήρες κλειδιά αυτής της εμπειρίας, όπως ο Eugène Varlin, πεθαίνουν στη Belleville Quadrilateral, την εργατική γειτονιά που αντιστέκεται μέχρι τις 28 μαΐου και όπου λαμβάνουν χώρα μερικά από τα πιο δραματικά επεισόδια εκείνης που θα περάσει στην ιστορία ως η «ματωμένη εβδομάδα» . Την επόμενη μέρα, το φρούριο του Vincennes που τώρα είναι περικυκλωμένο, θα παραδοθεί σηματοδοτώντας το τέλος των μαχών.
Δύσκολο να εξακριβωθεί πόσα ήταν τα θύματα της μάχης και ιδιαίτερα της καταστολής που ακολούθησε. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από τις είκοσι χιλιάδες έως τις σαράντα χιλιάδες θανάτους. Στη συνέχεια άλλοι τόσοι δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ένα μεγάλο μέρος στάλθηκε για να εκτίσει την ποινή στις γαλλικές αποικίες που είναι διάσπαρτες στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

#comune #comunediparigi

Από το Canale Telegram των:

CANNIBALI E RE

 

https://agirebablisoke.wordpress.com/2020/05/22/la-settimana-di-sangue-la-resistenza-e-il-massacro-dei-comunardi-parigini-cannibali-e-re/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
Αρέσει σε %d bloggers: