ιστορία, storia

Λένινγκραντ 1926

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Ο Leonid «Lenka» Panteleev, ναύτης της Κροστάνδης το 1917, ένας από αυτούς που είχαν ρίξει κάτω τις πόρτες του Χειμερινού Ανακτόρου με το κοντάκι του τουφεκιού του, τώρα πρόκειται να τελειώσει την «καριέρα» του στο Λένινγκραντ.
Ο θρύλος του πετάει μέσα στις παραγκουπόλεις. Ναι, επειδή υπάρχουν πάλι φτωχογειτονιές, στο Λένινγκραντ! Όταν τα χρήματα επανεμφανίστηκαν, ο Λένκα ένιωσε ότι είχε φτάσει το τέλος. Δεν ήταν ένας χειριστής ιδεών αυτός. Ήταν ένας ελευθεριακός! Κι έτσι έγινε ληστής για να γδύνει τα πρώτα κοσμηματοπωλεία, τα οποία άνοιξαν οι πρώτοι νεοκαπιταλιστές της ΝΕΠ. Σήμερα το απόγευμα, οι άνδρες της πολιτοφυλακής (που μέσα στην καρδιά τους θαυμάζουν τον Lenka) τον περικύκλωσαν στη «malina» του. Το καταφύγιο του. Φυσικά, πουλήθηκε από κάποιον! Υπάρχουν γυναίκες και αλκοόλ. Ο Παντελέεφ μπαίνει, βγάζει το δερμάτινο χιτώνα του, κατεβάζει ένα ποτήρι βότκα, παίρνει την κιθάρα του. Τι να τραγουδήσω; «Κατρακύλησε κάτω από τον μπαλτά, κεφάλι του Sten’ka Razin»
Τον γκρεμίζουν ενώ τραγουδά. Τέλος, και εκείνη η επικίνδυνη κιθάρα! Οι άνδρες της πολιτοφυλακής, που πληρώνονται σαράντα ρούβλια το μήνα, φέρουν στο πηλήκιο το κόκκινο αστέρι που οι Panteleev φόρεσαν, πρώτοι απ’ όλους, στα μέτωπα τους.

(già sul blog il 29/9/2006, ήδη δημοσιευμένο από το 2006)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s