ιστορία, storia

3 σεπτεμβρίου 1969: πεθαίνει ο Ho Chi Minh

03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

3 σεπτεμβρίου 1969: πεθαίνει ο Χο Τσι Μινχ Στις 3 σεπτεμβρίου στο Ανόι, στο Βόρειο Βιετνάμ, ο Χο Τσι Μινχ πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών.
Τη στιγμή του θανάτου του, ενώ ήταν ακόμη πρόεδρος, ο Ho Chi Minh είχε μια πολύ έντονη ζωή.

Γεννημένος στις 19 μαΐου 1890, μετακινήθηκε νέος, μετακομίζοντας στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία. Σε αυτές τις χώρες έζησε μια πολύ ταπεινή ζωή, εργαζόμενος κυρίως ως βοηθός μάγειρας. Αν και ο πατέρας του ήταν ένθερμος οπαδός της αντι-αποικιοκρατίας, ο Χο Τσι Μινχ ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για την πολιτική μόνο όταν επέστρεψε στη Γαλλία για δεύτερη φορά, το 1919, σε ηλικία 29 ετών. Πρώτα πλησίασε στο σοσιαλιστικό κόμμα, μετά έγινε ένας από τους ιδρυτές του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αργότερα μετακόμισε στη Μόσχα όπου έγινε πληροφοριοδότης της Τρίτης Διεθνούς για την Άπω Ανατολή, και μετά στην Κίνα. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του διωγμού των κομμουνιστών από τον Τσιάνγκ Κάι-Σεκ. Μετά από μια μακρά σειρά μετακινήσεων, το 1929 μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ όπου έγινε πρόεδρος του νεογέννητου κομμουνιστικού κόμματος της Ινδοκινίας. Συνελήφθη για ανατρεπτική δραστηριότητα, απελευθερώθηκε το 1933 (αν και η Γαλλία ζήτησε την έκδοσή του). Συνέχισε να μετακινείται στην Ευρώπη μέχρι το 1938 όπου επέστρεψε στην Κίνα για να πολεμήσει μαζί με τα στρατεύματα του Μάο Τσε Τουνγκ.
Επέστρεψε στην χώρα που τον γέννησε το 1941. Οδηγεί επιδέξια τις πρώτες αντιγαλλικές και αντιιαπωνικές εξεγέρσεις, φτάνοντας στο σημείο να ανακοινώσει ακόμη την ανεξαρτησία του Βιετνάμ από την κυβέρνηση του Vichy (να θυμίσουμε ότι η Γαλλία είχε πρόσφατα δεχθεί εισβολή από τα ναζιστικά στρατεύματα. Το βόρειο τμήμα της χώρας ήταν υπό άμεσα έλεγχο των γερμανών ενώ στο νότο η εξουσία ήταν στα χέρια μιας φιλοναζιστικής κυβέρνησης με πρωτεύουσα στο Βισύ). Ωστόσο συνελήφθη αμέσως από τα στρατεύματα του Kai-Shek. Απελευθερωμένος το 1943 επέστρεψε στο Βιετνάμ επικεφαλής των ολοένα και πιο δημοφιλών κινημάτων ανεξαρτησίας. Βρισκόμενος να αγωνίζεται πρώτα ενάντια στους ιάπωνες και μετά ενάντια στους γάλλους, διακήρυξε, στις 2 σεπτεμβρίου 1945, τη δεύτερη και οριστική δήλωση ανεξαρτησίας και τη γέννηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ.
Μόνο μετά τον πόλεμο της Ινδοκίνας (1946-1954) και με τη διάσκεψη της Γενεύης (21 Ιουλίου 1954) αναγνωρίστηκε η Λαϊκή Δημοκρατία και πάνω απ’όλα διαιρέθηκε το Βιετνάμ με τη γέννηση της δημοκρατίας του Νοτίου Βιετνάμ.
Μετά από 8 χρόνια εντάσεων με τον Νότο και λόγω της πολύ ισχυρής αμερικανικής πίεσης, ξέσπασε ο πόλεμος του Βιετνάμ, ο οποίος πάντα αποφεύχθηκε από το Χο Τσι Μινχ. Αυτός καθοδήγησε άμεσα, όσο μπορούσε, την εξέλιξη της σύγκρουσης. Λόγω των συνθηκών υγείας του και του γήρατος, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν ήταν σημαντικό να καταφέρει να δει τη νίκη με τα μάτια του, αλλά να έχει τη βεβαιότητα ότι το Βιετνάμ θα μπορούσε να θριαμβεύσει και να απελευθερωθεί από τον ιμπεριαλισμό.
Πέθανε σε ηλικία εβδομήντα εννέα χρόνων, το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου 1969, αφήνοντας τη χώρα στα χέρια όχι ενός ατόμου αλλά μιας συλλογικότητας πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού. Η βούλησή του εκπληρώθηκε: ο πόλεμος του Βιετνάμ τελείωσε το 1975 με μια σαφή νίκη από μέρος των Βιετκόνγκ.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/3-settembre-1969-muore-ho-chi-minh

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s