διεθνισμός, internazionalismo

NIΚΑΡΑΓΟΥΑ: Ο ΣΑΝΤΙΝΙΣΜΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΤΕΓΚΙΣΤΩΝ

David Lifodi

Το προεδρικό ζεύγος Ortega-Murillo έχει από καιρό εγκαταλείψει τις πραγματικές αξίες του σαντινισμού και οι αντιφάσεις είναι πολλαπλές, ξεκινώντας από τους διφορούμενους δεσμούς τους με το μεγάλο κεφάλαιο.

του David Lifodi

Τον περασμένο Αύγουστο, μια έρευνα που διενήργησε η M&R Consultores έδειξε ότι το 50,2% των νικαραγουανών έκρινε θετικά το έργο της κυβέρνησης του Daniel Ortega και του Απελευθερωτικού Μετώπου-Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN).

Μετά τις αποκαλύψεις, στις αρχές ιουλίου, του προγράμματος «Sin Fronteras» σε σκηνοθεσία του δημοσιογράφου William Grigsby, ο οποίος στο Radio La Primerísima αποκάλυψε τα αποδεικτικά στοιχεία της αμερικανικής χρηματοδότησης σε ομάδες αντιπολίτευσης (πάνω από 28 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2017 και 2018 ) και ένα λεπτομερές σχέδιο για την κατάρρευση της κυβέρνησης των Σαντινίστας, περισσότερο από το 77% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην αλλαγή της προεδρίας στη Μανάγκουα.

Ωστόσο, οι τρέχουσες αντιφάσεις του Σαντινισμού είναι πολλές, παρά την ένταξη της Νικαράγουας στην Αυγή-Alba και την αντιιμπεριαλιστική ρητορική που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τον Ορτέγκα. Ο ορτεγκισμός-orteguismo κατέληξε στο σημείο να κάνει μια μπουκιά τα ιδανικά που οδήγησαν τον σαντινίστικο αγώνα, στα τέλη της δεκαετίας του Εβδομήντα και στις αρχές των χρόνων Ογδόντα, να αντιπροσωπεύει μια ελπίδα για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Μέσα στο Frente-Μέτωπο επικρατεί μια κάθετη στρατηγική και εκείνοι που ορίζονται ως σαντινίστας, αλλά όχι orteguistas, σταδιακά περιθωριοποιήθηκαν μετά από τις διαμαρτυρίες για τους δεσμούς μεταξύ του προεδρικού ζεύγους Ortega-Murillo και του μεγάλου κεφαλαίου.

Όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους σαντινίστας, αλλά αντιτίθενται στον ορτεγκισμό, επισημαίνουν μια καταστροφική κατάσταση σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο, τόσο ώστε να συγκρίνουν τον orteguismo με τον somozismo, [από τον δικτάτορα Σομόζα]. Για παράδειγμα, ορισμένοι από τους βετεράνους των αντισομοζικών μαχών είναι πεπεισμένοι ότι το μόνο ενδιαφέρον του Ortega και της Murillo είναι να διατηρούνται ασταμάτητα στην εξουσία, επ’αόριστον. Η κατάσταση είναι τόσο παράδοξη που ο Ernesto Cardenal, που πέθανε πρόσφατα, αφού βίωσε τον διωγμό από τον σομοζισμό στο πετσί του, αναγκάστηκε να προσέχει, να προστατεύει τον εαυτό του από τον Ντάνιελ Ορτέγκα, του οποίου την εγγύτητα με την επιχειρηματική ολιγαρχία και τη »μεσσιανική μετατόπιση» είχε καταγγείλει, στην οποία η σύζυγός του, και αντιπρόεδρος, Rosario Murillo, έχει συνεισφέρει από τη δεκαετία του ’90. Παρά τις τρεις ημέρες εθνικούς πένθους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πολλοί orteguistas, με την ευκαιρία της τελετής κηδείας στον καθεδρικό ναό της Managua, τον κατηγόρησαν ότι ήταν ένας προδότης και επιτέθηκαν σε φίλους και γνωστούς του πρώην υπουργού πολιτισμού sandinista που ήταν παρόντες στο κηδεία. Μεταξύ των κύριων σφαλμάτων του Cardenal, για τους turbas orteguistas, τους ταραχοποιούς φίλια προσκείμενους στον πρόεδρο, υπήρχε η καταγγελία του «αυταρχισμού» που απηύθυνε στον Ortega

Σύμφωνα με την Erika Guevara Rojas, υπεύθυνης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη λατινική Αμερική, η σημερινή κυβέρνηση sandinista παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε βάρος, για την Αμνηστία, εκείνων των campesinos που απαιτούν δικαιώματα και δικαιοσύνη και οι οποίοι, κάποτε, είχαν αντιπροσωπεύσει τις βάσεις στήριξης του σαντινισμού, αλλά σήμερα καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή από πλευράς ορτεγκισμού, ξεκινώντας από τις διαμαρτυρίες των αγροτών και των κοινωνικών κινημάτων ενάντια στο αμφιλεγόμενο έργο του καναλιού, της διώρυγας που θα ενώσει τους δυο ωκεανούς. Η εξορία των campesinos-των ανθρώπων της υπαίθρου, σε άλλες χώρες, μετά από τις πολιτικές διώξεις, υπήρξε μια σταθερά τα τελευταία χρόνια της πολιτικής ιστορίας της Νικαράγουα.

Το Movimiento Campesino-το Αγροτικό Κίνημα άρχισε να μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρόεδρο Ortega ξεκινώντας από το 2013, όταν η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που σκόπευε να απαλλοτριώσει τουλάχιστον τριακόσιες χιλιάδες οικογένειες αγροτών από τη γη τους.

Με την ευκαιρία της πολιτικής κρίσης του 2018, όταν ο Ortega φάνηκε να πέφτει, πολλοί αγρότες σκοτώθηκαν, αλλά παρ’όλα αυτά το Movimiento Campesino συνέχισε τις μάχες του “porquè no podemos quedarnos callados-γιατί δεν μπορούμε να παραμείνουμε ήσυχοι”.

Επί του παρόντος, ο «Coalición Nacional-Εθνικός Συνασπισμός» που αντιτίθεται στους Ortega-Murillo περιλαμβάνει σπουδαστές, αγρότες, αυτόχθονα κινήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, θύματα της καταστολής, αλλά και παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, πρώην μαχητές contras, [πολέμησαν επί χρόνια ενάντια στους σαντινίστας, χρηματοδοτούμενοι από την CIA και τις ΗΠΑ] και άλλες ομάδες ασαφούς προέλευσης. Η ετερογένεια του αντι-ορτεγκιστικού συνασπισμού, που κυμαίνεται από τους σπουδαστές έως τη νικαραγουανή δεξιά, ο οποίος, αν έρχονταν στην εξουσία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, δεν θα συμπεριφερόταν τόσο διαφορετικά από το λεγόμενο frente danielista [μέτωπο των φίλων του Ντανιέλ Ορτέγκα], εξυπηρέτησε το ζεύγος Ortega-Murillo για να απονομιμοποιήσει για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση, μπροστά στη χώρα και τη διεθνή κοινότητα, παρά το γεγονός ότι μόνο στις διαδηλώσεις του 2018, σύμφωνα με την Comisión Interamericana de Derechos Humanos-την Ιντεραμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκάλεσε τουλάχιστον 328 θανάτους και σχεδόν 90.000 εξόριστους.

Εάν οι φοιτητές, τα κοινωνικά κινήματα, οι αγρότες και οι αυτόχθονες κοινότητες φιλοδοξούν να εκδημοκρατίσουν τη Νικαράγουα, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για άλλους τομείς του Coalición Nacional, για παράδειγμα το Partido Liberal Constitucionalista (PLC), που εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα στα χέρια του πρώην προέδρου Arnoldo Alemán, πρωταγωνιστή μιας πολιτικής συμφωνίας που άνοιξε το δρόμο στην εξουσία για τον ίδιο τον Ορτέγκα.

Το Centro Nicaragüense de Derechos Humanos (Cenidh)-Νικαραγουανό Κέντρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι μεταξύ του 2008 και του 2017 δολοφονήθηκαν 25 ηγέτες αγροτών, οι οποίοι πέρασαν από την κυβέρνηση ως νεκροί λόγω συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων εγκληματικών συμμοριών σύμφωνα με μια τεχνική που δεν ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη των falsos positivos-ψευδώς θετικών που αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση της Κολομβίας. Κατηγορούμενοι ότι συνδέονταν με το εμπόριο ναρκωτικών ή το κοινό έγκλημα, ορισμένες δολοφονίες αντιπάλων του ορτεγκισμού έχουν δικαιολογηθεί με αυτό τον τρόπο από την κυβέρνηση.

Και το Grupo Interdisciplinario de Expertos Independientes (GIEI)- Διεπιστημονική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ειδικών, εξέφρασε την ανησυχία της για την καταστολή που επέβαλε η Νικαράγουα, αλλά και από αυτήν την άποψη, όπως και για πολλές άλλες πτυχές, οι απόψεις για το σημερινό sandinismo είναι πολύ διαφορετικές. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης της Νικαράγουα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, υποστηρίζουν ότι πρωταγωνιστής των βίαιων και εγκληματικών ενεργειών υπήρξε η πραξικοπηματική δεξιά και καταγγέλλουν τη «βιομηχανία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που προωθείται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να απονομιμοποιηθεί ο Ortega, ειδικά μετά την πρόσφατη έκδοση ενός πληρέστατου εγγράφου όπου τίθενται τα θεμέλια για να δοθεί στα χέρια μιας εξειδικευμένης εταιρείας ένα σχέδιο που στοχεύει στην ανατροπή της δημόσιας τάξης στη Νικαράγουα και στην ανατροπή της κυβέρνησης μέσω πραξικοπήματος.

“Ποιος δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες το δικαίωμα να συνάψουν σχέσεις με κάποιους για να ανατρέψουν τη δημόσια τάξη μιας χώρας;» αναρωτήθηκε ο Grigsby στο Radio La Primerísima, σημειώνοντας, πως στο βιβλίο μισθοδοσίας του Οργανισμού διεθνούς ανάπτυξης των ηνωμένων πολιτειών (USAID), αναφέρεται και η παρουσία του Κινήματος για τη Νικαράγουα MpN, του Hagamos Democracia-να κάνουμε Δημοκρατία, του Ιδρύματος Violeta Barrios de Chamorro, του ίδιου του Movimiento Campesino και πολλών άλλων ακρωνυμίων.

Θήραμα τεράστιων αντιθέσεων, η Νικαράγουα σήμερα βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στον αυταρχισμό των ορτεγκιστών, τα πλοκάμια ενός μέρους, όχι πολύ αξιόπιστου, της αντιπολίτευσης, η οποία θέλει να εκδιώξει τον Ορτέγκα μόνο και μόνο για να ασκήσει την εξουσία στη θέση του (αναγνωρίσιμο στα κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς) , πιθανότατα με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, και αυτών που ταυτίζονται με εκείνες τις αξίες του σαντινισμού που φαίνεται πλέον, εδώ και καιρό, να μην κατοικούν, τόσο στο προεδρικό μέγαρο στη Μανάγκουα όσο και στα ηγετικά στελέχη του Fsln και μάλλον αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία.

Το μέλλον της χώρας προβλέπεται ομιχλώδες και δύσκολο να ερμηνευτεί, μα ο ορτεγκισμός δεν είναι σαντινισμός.

David Lifodi

David Lifodi

Γεννήθηκα στη Σιένα και το πραγματικό μου επάγγελμα είναι στο Πανεπιστήμιο της Σιένα. Στο «ανεπίσημο» έργο μου συνεργάζομαι με τον ιστότοπο http://www.peacelink.it, με το blog La Bottega del Barbieri και κάθε τόσο δημοσιεύω άρθρα σε άλλους ιστότοπους και περιοδικά σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον συνδικαλισμό, την πολιτική και την ιστορία της λατινικής Αμερικής. αυτόχθονο και αγροτικό ζήτημα, οικολογία.

taggato con Centro Nicaragüense de Derechos HumanosDaniel OrtegadanielismoErnesto CardenalevidenzaFrente Sandinista de Liberación NacionalGrupo Interdisciplinario de Expertos IndependientesNEWSLETTERbottegaorteguismoRadio La PrimerísimaRosario MurillosandinismosomozismoUsaidWilliam Grigsby

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s