διεθνισμός, internazionalismo

Πώς ωριμάζει ο εμφύλιος πόλεμος στις Ηπα

της Redazione Contropiano – Thomas Seymat  & Antonio Storto * συντακτικής ομάδας

Οι Ηπα καθίστανται ένα κοινωνικό εργαστήρι μεγάλου ενδιαφέροντος. Η κρίση πολιτικής-οικονομικής ηγεμονίας, οι καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις των παραγωγικών μετεγκαταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του ’80 και του ’90 (με την επακόλουθη παραγωγική απερήμωση και την μαζική ανεργία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια άτομα), τον υποκείμενο ρατσισμό μπολιασμένο επάνω στις αντιπαραθέσεις ταξικής και εθνοτικής καταγωγής, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο λόγω της προεδρίας του Τραμπ.

Ο οποίος έφτασε στον Λευκό Οίκο καβαλώντας την απογοήτευση της βαθιάς Αμερικής, era arrivato alla Casa Bianca cavalcando la delusione dell’America profonda, όχι μόνο λευκής, και πάνω απ’όλα των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη απο-βιομηχανοποίηση (οι πολλές αγροτικές ζώνες-rust belt που γίνονται «περιοχές φάντασμα»).

Η κρίση της απασχόλησης και του εισοδήματος σίγουρα δεν επιλύθηκε με τον πολλαπλασιασμό των «μικροεπαγγελμάτων» που προωθούσαν οι δεξιές οικονομικές πολιτικές, αλλά η σφαγιαστική αδιαφορία μπροστά στην προώθηση της πανδημίας κατέστρεψε και αυτή τη μορφή «ευελιξίας» εισοδήματος στη ρίζα της. Ο δεδηλωμένος ρατσισμός έκανε τα υπόλοιπα, ευνοώντας την εγκληματική δράση της αστυνομίας και την ελευθερία δράσης των υπέρμαχων της λευκής ανωτερότητας πολιτοφυλακών με σαφή καταγωγή από τους Ku Klux Klan.

Όλα πράγματα γνωστά. Εκείνο όμως που συνεχίζει να διαφεύγει από τους ιταλούς και ευρωπαίους παρατηρητές, που όλοι έχουν βαλθεί να αγιοποιήσουν ένα παλιό τρομπόνι του establishment-του κατεστημένου, όπως ο Joe Biden, είναι η ριζοσπαστικοποίηση των κινημάτων που γεννήθηκαν επάνω στο κύμα των πολλών ρατσιστικών δολοφονιών της αστυνομίας (και όχι μόνο). Που στη συνέχεια εξερράγησαν με τρόπο που αντέχει στο χρόνο με τον απευθείας θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

«Ριζοσπαστικοποίηση», που δεν σημαίνει μόνο την μετακίνηση της πολιτικής άποψης «προς τα αριστερά», προς τον ηλικιωμένο σοσιαλιστή Bernie Sanders ή το νέο κύμα-new wave που εκπροσωπείται από την Alexandra Ocasio Cortez. Και λόγω του ότι αυτή η κλασική πολιτική διέξοδος που προβλέπεται από το πολιτικό σύστημα των Ηπα έχει θωρακιστεί και κλείσει από το «δημοκρατικό» κατεστημένο, το οποίο έχει ρίξει στη σκηνή την ακόμη πιο κλασική «κούρσα προς το κέντρο» προτείνοντας την Kamala Harris, μια «μαύρη» πρωταθλήτρια του πολύ δεξιού law and order-νόμος και τάξη.

Καμία πολιτική εκπροσώπηση, τέλος πάντων, για μαζικά κινήματα, που βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, και μέσα στην παγίδα μεταξύ της αστυνομικής θηριωδίας και της ελευθερίας δράσης των πολιτοφυλακών wasp.

Εξοικειωμένοι με τη δυναμική της «αριστεράς» της Γηραιάς Ηπείρου, έπρεπε να περιμένουμε μια εξέλιξη στον πιο χυδαίο «ηττησμό». Παραίτηση από την πολιτική σύγκρουση, ρητορική της «νομιμότητας» και επίκληση του Συντάγματος που ξεσκίζεται καθημερινά από τον αντίπαλο. Που εκεί όχι μόνο «δέρνει» αλλά πάνω απ’όλα πυροβολεί.

Ίσως στην «κοινή λογική» των ηνωμένων πολιτειών η υποκείμενη φιλοσοφία είναι «ρεαλιστική», ακόμη και με την πολύ γήινη έννοια («αν μας πυροβολήσουν, τι κάνουμε;«), αλλά η αντίδραση υπήρξε η αντίθετη. Το παραδοσιακό «φιλελεύθερο αριστερό» σύστημα σκέψης, που επικεντρώνεται στην τριάδα του ειρηνισμού-νομικισμού-πολιτικών δικαιωμάτων, μπήκε πολύ γρήγορα στο αρχείο.

Δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, φυσικά, και η πίεση των «δημοκρατικών» να το επιβάλει ως υποχρεωτικό σε ολόκληρο το κίνημα είναι μεγάλη (ένας από τους πιο ενεργούς προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία ο Μπαράκ Ομπάμα (uno dei più attivi in questa direzione è non a caso Barack Obama). Αλλά χάρη και στην έξυπνη ανάκαμψη της ιστορικής μνήμης του ανταγωνισμού Ηπα, η αναγνώριση της κατάστασης, της ισορροπίας δυνάμεων, των «πρακτικών μορφών» της πολιτικής σύγκρουσης σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, οδήγησε στην επιβεβαίωση-επικράτηση μιας εκπληκτικής αλλά όχι ακατανόητης »θέλησης για αντίσταση una sorprendente ma non incomprensibile “volontà di resistere”.

Χωρίς να μπαίνουμε σε θεωρίες εκτός τόπου, προτείνουμε εδώ ένα άρθρο από το Euronews που δίνει μια περιγραφή μιας λιγότερο γνωστής πραγματικότητας που κατά πάσα πιθανότητα κρατιέται σκόπιμα μακριά από το προσκήνιο, μακριά από τους προβολείς.

Υπάρχει ένας διάσημος ειρηνιστής φωτογράφος που αποφασίζει να γυρνά οπλισμένος (και στις διαδηλώσεις), η μαύρη αντίσταση (που έχει μια μακρά παράδοση), οι πολυεθνικές ομάδες αυτοάμυνας, ακόμη και «Λοατ-lgbt» κλαμπ που ασκούνται στη χρήση των όπλων.

Πραγματικά ένας άλλος κόσμος…

Είναι οι τοπικοί μας εκπρόσωποι των «δύο δεξιών» πραγματικά σίγουροι ότι εξακολουθούν να θέλουν να ακολουθήσουν το «αμερικανικό μοντέλο»;

*****

Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα που και η άκρα αριστερά οπλίζεται: η σκιά του εμφυλίου πολέμου;

* Euronews – 28 αυγούστου 2020

Οι πρόσφατοι πυροβολισμοί στη Kenosha, στο Ουισκόνσιν, όπου πέθαναν δύο άτομα, δεν έκαναν άλλο από να το επιβεβαιώσουν: οι Ηνωμένες Πολιτείες γεμίζουν με πολιτοφυλακές και ένοπλους ανθρώπους. Ένα φαινόμενο που – με τις διαδηλώσεις, τις αντιδιαδηλώσεις και τις ταραχές που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κίνημα της Μαύρης Ζωής, Black Lives Matter – έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κύριος ύποπτος για τους θανατηφόρους πυροβολισμούς, ένα αγόρι μόλις 17 ετών, εμφανίστηκε παρουσία ένοπλων ανδρών, γεγονός που αργότερα επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία. «Πρόκειται για μια πολιτοφυλακή», είπε ο σερίφης της κομητείας Kenosha, «σαν μια ομάδα επαγρύπνησης, vigilantes».

Αυτές οι ομάδες – πολιτικά ευθυγραμμισμένες προς τα δεξιά και των οποίων οι συγκεντρώσεις χαρακτηρίζονται σε πολλές περιπτώσεις από την αντήχηση ρατσιστικών συνθημάτων και το ανέμισμα σημαιών συνομοσπονδίας – κάνουν την επίδειξη όπλων (τα οποία σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ μπορούν να μεταφερθούν νόμιμα δημόσια) ένα σταθερό σημείο συμπεριφοράς. Μια τακτική που η αριστερά των Ηπα, σε μεγάλο βαθμό υπέρ του ελέγχου και των περιορισμών των πυροβόλων όπλων, μέχρι στιγμής δεν είχε υιοθετήσει.

Αλλά μέσα στην αναμπουμπούλα και τις ταραχές του 2020, και οι νοοτροπίες μοιάζουν να αλλάζουν γρήγορα. «Τους τελευταίους 3 ή 4 μήνες, η συζήτηση για τα πυροβόλα όπλα σε αυτή την Χώρα, κυρίως στα αριστερά, έχει αλλάξει πάρα πολύ», δήλωσε ο Ρόμπερτ Έβανς στο Euronews.

Δημοσιογράφος πολέμου, που πέρασε από το Ιράκ και την Ουκρανία, ο Evans επιστρέφει στο Πόρτλαντ του, στο Όρεγκον, όπου καλύπτει τις καθημερινές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας εναντίον των αφροαμερικανών. Πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ, ένας ακροδεξιός contro-διαδηλωτής του έσπασε το δάχτυλο με ένα κλομπ.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν κρύβει τις ελευθεριακές του συμπάθειες, είναι επίσης ειδικός στα πυροβόλα όπλα: κατέχει αρκετά και – αφού έλαβε απειλές θανάτου – παραδέχεται ότι βγαίνει από το σπίτι κανονικά οπλισμένος, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ του. Στα podcast του, ενθάρρυνε επίσης ανοιχτά τους αριστερούς διαδηλωτές να οπλιστούν.

Δεν νομίζω ότι είναι καλό για μια δημοκρατία – συνεχίζει ο Evans – να ζει σε μια Χώρα με 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένα πυροβόλα όπλα για πολιτική χρήση, σχεδόν όλα στα χέρια ενός μέρους του πολιτικού φάσματος. Είναι η προϋπόθεση για μια καταστροφή.”

Ο φόβος του Evans είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χείλος ενός νέου εμφυλίου πολέμου: ένα θέμα που, πέρυσι, είχε ήδη διερευνήσει σε ένα από τα podcast του in uno dei suoi podcast.

Από τις αρχές του 2020 και της πανδημίας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, «ειδικά οι αριστεροί«, τον συναντούσαν «για να μου ζητήσουν συμβουλές σχετικά με τι όπλα να αγοράσουν, πώς να εκπαιδευτούν, και ούτω καθεξής«.

Οι ιδεολογικές διαιρέσεις σχετικά με τα πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μέχρι στιγμής πολύ σαφείς και βαθιές. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Pew pubblicato dal Pew Research Center δείχνει ότι οι ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητοι με ρεπουμπλικανικές συμπάθειες έχουν διπλάσιες πιθανότητες, από τους δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους με δημοκρατικές συμπάθειες, να κατέχουν τουλάχιστον ένα πιστόλι (44 τοις εκατό έναντι του 20 τοις εκατό).

Άλλες μελέτες δείχνουν σαφώς την ίδια τάση: σύμφωνα με το secondo il Brookings Institute, μια δεξαμενή σκέψης-un think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, σε πολιτείες που ψήφισαν υπέρ των ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2016, το 39% των κατοίκων κατέχουν πυροβόλα όπλα, ενάντια στο 25% των πολιτειών που ψήφισαν δημοκρατικούς.

Τα περισσότερα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια πυροβόλα όπλα που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων αμερικανών. Σύμφωνα με έρευνα του 2015 που πραγματοποιήθηκε από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Northeastern condotta nel 2015 da Harvard e dalla Northeastern University, το 50% αυτών των όπλων θα ανήκε μόνο στο 3% των αμερικανών ενηλίκων: μια ομάδα «σούπερ ιδιοκτητών» που έχουν συγκεντρώσει κατά μέσο όρο 17 όπλα ο καθένας.

Η δυνατότητα χρήσης ενός όπλου για αυτοάμυνα – συνεχίζει ο Evans – στα αριστερά είναι πιο αποδεκτή σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή που μπορώ να θυμηθώ «. Μια ιστορική αλλαγή, η οποία σύμφωνα με τον δημοσιογράφο συνδέεται με εξαιρετικές συνθήκες: υγειονομική και οικονομική κρίση, διαδηλώσεις και αστυνομική καταστολή, αναγέννηση της στρατευμένης και οπλισμένης ακροδεξιάς.

Δεν είναι καλό που ο πληθυσμός φοβάται τόσο πολύ – συνεχίζει ο Έβανς – αλλά πιστεύω ότι υπήρξε μια ριζική αλλαγή στη στάση της αριστεράς απέναντι στην κατοχή πυροβόλων όπλων, ακριβώς λόγω της ανασφάλειας που όλοι αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή“.

Σύμβολο αυτού του φόβου, η αγορά πυρομαχικών που μεταξύ φεβρουαρίου και απριλίου αυξήθηκε κατά 600% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2016 και η εκλογή του Trump

σκοποβολή στο Trigger Warning Queer & Trans Gun Club, New York

Αυτή η τάση της αριστεράς να θέλει να ασκήσει ένα δικαίωμα «συνταγματικά εγγυημένο από την Πρώτη Τροποποίηση», αν και επιταχύνθηκε από τις ταραχές του 2020, φαίνεται να έχει την προέλευσή της στην αρχή της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Μια έκθεση φωτογραφίας από το Associated Press, που δημοσιεύθηκε τον οκτώβριο του 2017, δείχνει μια συνάντηση σκοποβολής για το Trigger Warning Queer & Trans Gun Club του Victor, Νέα Υόρκη.

Η λέσχη σκοποβολής αποτελείται από ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανς, οι οποίοι «ανησυχώντας πως οι δεξιοί εξτρεμιστές θα γίνουν πιο τολμηροί και επικίνδυνοι – εξήγησε ο φωτογράφος Adrian Kraus – αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα«.

Σύμφωνα με τον Kraus, ο σύλλογος συναντάται μία φορά το μήνα σε ένα camp στα βόρεια της Νέας Υόρκης.

Στην παρακάτω φωτογραφία, ο Jake Allen (αριστερά) παρατηρεί τον Lore McSpadden να πυροβολεί έναν στόχο από πηλό κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Ο McSpadden δεν είχε αγγίξει ποτέ πυροβόλο όπλο πριν από την ίδρυση του συλλόγου το προηγούμενο έτος, το 2016.

Σε γενικές γραμμές, από το 2016, οι αριστερές ομάδες όπως το John Brown Gun Club, το Huey P. Newton Gun Club και η Socialist Rifle Association πολλαπλασιάστηκαν σιγά σιγά“, είπε ο Evans στο Euronews.

Μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 μαΐου 2020, αυτές οι ακροαριστερές ομάδες – οι οποίες εκτός από το να οπλίζονται ενθαρρύνουν άλλους να κάνουν το ίδιο – βρέθηκαν όλο και περισσότερο στο κέντρο της σκηνής.

Οι ενέργειες της αστυνομίας και του κράτους κατά της μαύρης κοινότητας παρέχουν κάτι παραπάνω από αρκετή δικαιολογία ώστε να αναλάβει αυτή η κοινότητα την υπεράσπισή της“, δήλωσε η κεντρική επιτροπή της Σοσιαλιστικής Ένωσης Όπλων-Socialist Rifle Association- (SRA) σε μια ανακοίνωση μετά το θάνατο του Floyd.

“Οπλιστείτε!”

Μέλη του John Brown Gun Club και της Redneck Revolt κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας anti-Trump στο Phoenix, Arizona

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που υιοθέτησε αυτή η μαρξιστικής έμπνευσης οργάνωση υπάρχουν “οι ειρηνικές πορείες, η αμοιβαία βοήθεια και η κατοχή πυροβόλων όπλων“.

Αυτές οι πρακτικές – δηλώνει η ομάδα – εάν χρησιμοποιούνται με σύνεση, είναι εργαλεία για την υπεράσπιση μιας κοινότητας από την καταπίεση και την καταστολή“.

Αλλά, λέει η SRA, “πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διακρίνουμε μεταξύ της χρήσης πυροβόλων όπλων για την υπεράσπιση μιας κοινότητας και της μη πειθαρχημένης ή αντιδραστικής χρήσης για άλλους λόγους-σκοπούς“.

Η SRA που ξεκίνησε μεταξύ του 2017 και 2018, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, έχει «σχεδόν έξι χιλιάδες μέλη και περισσότερες από εξήντα επικυρωμένες ενότητες» σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, εάν μία από τις δραστηριότητες της ομάδας συνίσταται στην εκπαίδευση των όπλων, «απαγορεύονται ακόμη οι ένοπλες διαδηλώσεις υπό τη σημαία της SRA, γιατί αυτός δεν είναι ο στόχος μας“.

Αλλά και άλλες μικρές ομάδες της αμερικανικής ριζοσπαστικής αριστεράς αρχίζουν επίσης να παρουσιάζονται οπλισμένες στις διαδηλώσεις. Αναρχικοί και αντιφασίστες του John Brown Gun Club – ομάδα που πήρε το όνομά της από έναν λευκό με βίαιες μεθόδους, κυρίως στην περιοχή του Σιάτλ – ζητούν «μια ενεργή αντίσταση ενάντια στις διαβρωτικές και καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις του λευκού υπερματισμού, του σεξισμού, της μισαλλοδοξίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης».

Τον ιούλιο του 2019, ο Willem van Spronsen, πρώην μέλος αυτής της ομάδας, σκοτώθηκε από την αστυνομία στην πόλη Τακόμα της Ουάσιγκτον, ρίχνοντας εμπρηστικούς μηχανισμούς σε οχήματα στο χώρο στάθμευσης ενός ιδιωτικού κέντρου κράτησης μεταναστών.

Σύμφωνα με μια επιστολή ανάληψης ευθύνης που βρέθηκε μετά θάνατον una lettera di rivendicazione trovata postuma, ο van Spronsen σκόπευε να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην πολιτική σύλληψης και απέλασης του Immigration Customs and Enforcement (ICE), του κυβερνητικού οργανισμού που ασχολείται στις Ηπα με τη μετανάστευση.

Ενθαρρύνω έντονα τους συντρόφους και τους νέους συντρόφους να οπλιστούν» διαβάζουμε στη δήλωση. «Είμαστε τώρα υπεύθυνοι για την υπεράσπιση των ατόμων ενάντια σε ένα αρπακτικό κράτος“.

7 Σεπτεμβρίου 2020 – © Αναπαραγωγή δυνατή κατόπιν ρητής συναίνεσης της σύνταξης του CONTROPIANO Τελευταία μετατροπή: 7 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 10:59

Θέματα:

https://contropiano.org/news/internazionale-news/2020/09/07/come-matura-guerra-civile-negli-usa-0131432

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s