μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

ΧΑΡΩΠΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Benigno Moi

  • του Benigno Moi
Μια κόκκινη μύτη – για κορίτσια και αγόρια – ανάμεσα σε βόμβες και ερείπια

Claun Il Pimpa, Ο Χαρωπός Κλόουν

Γνώρισα τον Pimpa, τον Κλόουν Il Pimpa.

Τον γνώρισα χάρη σε μια περιοδεία που έκανε σε ορισμένα κέντρα της Σαρδηνίας, μεταξύ τέλους αυγούστου και αρχών σεπτεμβρίου 2020, η οποία διοργανώθηκε από την Enedina Sanna (Creative Sardina) από το Alghero. Τον συνάντησα γιατί η Madiba Association of Sinnai, της οποίας είμαι μέλος, συνεργάστηκε στη διοργάνωση ορισμένων από αυτές τις εκδηλώσεις οι οποίες, ξεκινώντας από το Alghero, συμπεριέλαβαν ορισμένα κέντρα μεταξύ της βόρειας και της νότιας Σαρδηνίας, ανάμεσα σε εργαστήρια μαγείας και εκμάθησης κλόουν.

Ο Marco Rodari (αυτό είναι το όνομα του Claun Il Pimpa, και μπορούμε να πούμε πως τιμά το επώνυμο που έχει) είναι καλός, ξέρει πώς να διασκεδάζει τα παιδιά και ξέρει πώς να τα κάνει να σκέφτονται. Τα παιδάκια του Sinnai, όπου πραγματοποίησε για πρώτη φορά ένα «εργαστήριο μαγείας» και την παράσταση «Για να κάνουμε τον ουρανό να χαμογελάσει», και τα παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζα, και εκείνα από το Χαλέπι, και εκείνα από τη Βαγδάτη… όλα μέρη όπου ο Μάρκο Ροντάρι μεταφέρει τα καλά, τις ικανότητες του, το μεταδοτικό του χαμόγελο και τα έργα, τα σχέδια του. Κάνει αυτό εδώ και δεκαπέντε χρόνια, πρώτα βασιζόμενος σε συλλόγους και κοινότητες καθολικών που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, τώρα με τον σύλλογο του.

Ο Marco Rodari κατάγεται από το Leggiuno, όπως ο Gigi Riva. Και όπως ο Ρίβα μας έκανε να συγκινούμαστε-να ενθουσιαζόμαστε, χωρίς το συναίσθημα να ξεφεύγει από την πραγματικότητα, αλλά με συνειδητό και χρήσιμο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τις δραματικές καταστάσεις στις οποίες τα παιδιά είναι τα πρώτα που πληρώνουν το τίμημα. Ακόμα και όταν φαίνεται ότι δεν έχουν υποστεί σωματικούς τραυματισμούς.

Ο Pimpa στη Sinnai

Ο Marco, στο τέλος των παραστάσεων του, με τη βοήθεια φωτογραφιών και βίντεο, αφηγείται τις εμπειρίες του στα μέρη όπου μεταφέρει τα εργαστήρια και τις παραστάσεις του για χρόνια, και όπου, με τον Σύλλογο «Για να κάνουμε τον ουρανό να χαμογελάσει», πραγματοποιεί διάφορα έργα-σχέδια: παραστάσεις Μαγείας και Κλόουν. υπηρεσίες θεραπείας-κλόουν σε Νοσοκομείο · δημιουργία σχολών Μαγείας – Εργαστήρια για παιδιά · διατροφική και ιατρική υποστήριξη για οικογένειες που έχουν ανάγκη · δημιουργίες Σχολών Magic-Clown για ενήλικες χειριστές. ανοικοδόμηση σπιτιών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο · δωρεές διαφόρων οικιακών συσκευών.

Διηγείται, και καταφέρνει να δώσει τη μαρτυρία του σε ενήλικες και παιδιά. και το να μιλά για τη φρίκη στα παιδάκια, χωρίς να τα τρομάζει, χωρίς να τα περιορίζει, και ταυτόχρονα να δίνει μικρά στοιχεία που βοηθούν στον προβληματισμό και την κατανόηση του παραλογισμού του πολέμου, των συνεπειών της φτώχειας και της αδικίας, δεν είναι εύκολο. Αυτός ξέρει πώς να το κάνει, και το κάνει.

Το κάνει και με τα βιβλία του. με τη μαγική σχολή του στο Youtube, με τις παραστάσεις και τα εργαστήριά του γυρνώντας την Ιταλία.

Σε λίγο καιρό, όταν οι πάντα δύσκολες συνθήκες στη Μέση Ανατολή, στις οποίες προστίθεται ο Covid-19, το επιτρέψουν, ο Μάρκο θα φύγει ξανά για την αποστολή του … «οπλισμένος» με την κόκκινη μύτη και το καπέλο του, πεπεισμένος πως “ένα παιδί στο οποίο έχεις χαρίσει το θαυμάσιο, θα είναι ένας υγιής φορέας της ειρήνης”.

Χρωματίζουμε μέσα σε ειρήνη, Coloriamo in pace

Είμαι, είμαστε, χαρούμενοι που τον γνωρίσαμε και που έχουμε συμβάλει λιγάκι στη γνωριμία του έργου του. Και θέλουμε να δώσουμε, κι εδώ, μερικές διευθύνσεις για να τον γνωρίσουμε, να επικοινωνήσουμε μαζί του, να αποκτήσουμε τα βιβλία του, να συνεισφέρουμε αν μοιραζόμαστε το έργο του.

http://www.ilpimpa.it/

https://www.youtube.com/channel/UCAoCrD3uEywAgoQG0eNRvYQ/featured

Το πρώτο βήμα είναι αργό και απορημένο

Κοιτάζει τριγύρω και ποδοπατά μόνο κατεστραμμένη γη.

Όλοι οι άλλοι είναι μες την τρέλλα!

…και προσπερνούν γρήγορα τα χιλιόμετρα της μεταλλικής περίφραξης που σημαδεύουν

το πέρασμα σε εκείνη τη γη του κανενός, που σε οδηγεί στην κόλαση.

Στο τέλος της σήραγγας δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος, μόνο το βουητό των

τεράστιων κουνουπιών, μεταμφιεσμένων σε drones.

Έξω, δεν υπάρχει πλέον ένα έξω.

Σήμερα, δεν υπάρχει αύριο.

Τα F16 αφήνουν ένα σημάδι στον ουρανό, τσιμπώντας μακριά,

γιατί, εδώ, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να σκοτώσουν.

Να νιώθεις το ένα και μοναδικό ζωντανό ον,

σε κάνει μικρό και απέραντο, τεράστιο.

Και η πραγματικότητα γίνεται για μια στιγμή Κινηματογράφος,

ξεπερνώντας τα όρια του απίστευτου.

“Και όταν φαίνονταν να μην υπάρχει

Πλέον καμία ελπίδα για την ανθρωπότητα, να τος!!!

Αυτός είναι…

Ο Υπερήρωας.

Μαύρος μανδύας

Απίστευτα όπλα

Εκπληκτικές δυνάμεις!!

Αυτός θα μας σώσει…”

Επιστρέφοντας στο αξιόπιστο,

Μου έρχεται να ελπίζω ότι το να έχουν καταστρέψει τα πάντα

Καθιστά κάθε αρχή δυνατή.

Αλλά εγώ δεν έχω παρά μόνο τη μικρότερη μάσκα στον κόσμο.

Κόκκινη μύτη…

Και μετά, να είναι ξεκάθαρο…

Αυτή δεν είναι η Gotham City

Αυτή… είναι η Gaza City.

από τον πρόλογο του “La guerra in un sorriso-Ο πόλεμος μέσα σε ένα χαμόγελο”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s