διεθνισμός, internazionalismo

27 σεπτεμβρίοου 1975: οι τελευταίοι εκτελεσμένοι από το φρανκικό καθεστώς

27 Σεπτεμβρίου 2017 | IN STORIA DI CLASSE. στην Ταξική Ιστορία

Την αυγή του τελευταίου σαββάτου του σεπτεμβρίου 1975, 5 άτομα έγιναν κόσκινο από τα φασιστικά τουφέκια σε τρία διαφορετικά μέρη στο ισπανικό Κράτος. Οι εκτελέσεις των πέντε αντιφασιστών κρατουμένων διατάχθηκαν από τον Φρανσίσκο Φράνκο, φασίστα δικτάτορα. Ήταν στις 27 σεπτεμβρίου 1975: Ο Juan Paredes Manot «Txiqui» μαχητής της ΕΤΑ, πυροβολήθηκε στις 8.30 το πρωί κοντά στο νεκροταφείο Norte ή της Corserolla στη Βαρκελώνη από μια διμοιρία έξι μελών της Guardia Civil, όλοι εθελοντές της φασιστικής υπηρεσίας πληροφοριών. Από απόσταση ο Mikel – ο αδελφός του Txiqui – και οι δικηγόροι Magda Oranich και Marc Palmes παρακολούθησαν το έγκλημα. Οι φασίστες φρουροί έριξαν τις δύο σφαίρες που είχαν έτοιμες για την εκτέλεση μία κάθε φορά. Ο Txiqui, πέθανε τραγουδώντας τον Eusko Gudariak, τον βασκικό ύμνο της αντίστασης.27 settembre 1975: gli ultimi fucilati dal regime franchista

ο Angel Otaegui Etxevarria, κι αυτός μαχητής της ΕΤΑ, πυροβολήθηκε στη φυλακή του Burgos στις 8.40 το πρωί, μόνος και χωρίς μάρτυρες.

Οι Ramón García Sanz, José Luis Sánchez Bravo και José Humberto Baena, στρατευμένοι στην FRAP- ένοπλη αντιφασιστική οργάνωση – στις 7.45 το πρωί μεταφέρθηκαν σε ένα ανοικτό στρατιωτικό πολύγωνο στο Hoyo de Manzanares, όπου τους περίμεναν η ομάδα εκτέλεσης αποτελούμενη από μέλη της Guardia Civil και της Policia Nacional, όλοι εθελοντές. Μάρτυρες του εγκλήματος ήταν και οι δικαστές του συμβουλίου πολέμου, ένας στρατιωτικός ιερέας και ο ενοριακός ιερέας του Hoyo di Manzanares, ένας γιατρός, η στρατιωτική αστυνομία και διάφοροι βασανιστές από την Πολιτικο-Κοινωνικής Ταξιαρχία, αυτοί οι τελευταίοι ντυμένοι με έντονα χρώματα και γραβάτες διακοσμημένες με λουλούδια για την περίσταση. Οι τρεις πυροβολήθηκαν μεταξύ 9.10 και 10.15 το ίδιο πρωινό.

Οι τελευταίες εκτελέσεις του καθεστώτος του Φράνκο είχαν μεγάλη αντήχηση σε διεθνές επίπεδο: διάφορες διαδηλώσεις οργανώθηκαν αυθόρμητα τις ημέρες πριν από την εκτέλεση των θανατικών ποινών και σε αρκετές ευρωπαϊκές Χώρες χιλιάδες διανοούμενοι, καλλιτέχνες, εργάτες και φοιτητές έδωσαν ζωή σε πολλές μαζικές κινητοποιήσεις. Τους ίδιους μήνες, ο Φράνκο εξασφάλιζε τη συνέχεια του καθεστώτος του διορίζοντας τον Juan Carlos de Borbon, τον σημερινό Ισπανό μονάρχη, ως διάδοχό του, μη παραχωρώντας εκ των πραγμάτων ποτέ την κακώς ονομαζόμενη μετάβαση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατο των 5, αυτή τη ημερομηνία θυμόμαστε με μεγάλη θλίψη, όχι μόνο για το γεγονός ότι επρόκειτο για άλλο ένα φασιστικό έγκλημα, αλλά και για εκείνο που αντιπροσωπεύει: μια παραδειγματική εκτέλεση, λίγο λιγότερο από ένα μήνα μετά το θάνατο του Φράνκο, για να χτυπηθούν δύο οργανώσεις, η ETA και το FRAP, για να τιμωρήσουν και να δείξουν πώς το πρόβλημα των εθνικισμών και το κοινωνικό πρόβλημα στο ισπανικό κράτος, αντίστοιχα, πρέπει να επιλυθούν με ριζοσπαστικό τρόπο και με το υψηλότερο αντίτιμο σύμφωνα με το φασιστικό καθεστώς.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/27-settembre-1975-gli-ultimi-fucilati-dal-regime-franchista

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s