μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

“Δεν πιστεύω πως πρέπει να ζητήσω συγνώμη επειδή ανέβασα μια φωτογραφία του Maradona”

  • “Non credo di dovermi scusare per aver postato una foto di Maradona”

της Mariana Carbajal*

Μετά από αρκετές ώρες αφότου έλαβα διάφορες κριτικές και κατηγορίες επειδή δημοσίευσα μια φωτογραφία του Maradona στο προφίλ μου στο Instagram για να την σβήσω και να διευκρινίσω πως «δεν θα μιλήσω γι’ αυτόν» την ημέρα του θανάτου του, δεν μπόρεσα να σεβαστώ το ίδιο το δικό μου σύνθημα.

Έχω εξαντλήσει αυτό το φεμινιστόμετρο που προσπαθεί να σβήσει εκείνους που δεν ταιριάζουν στον παρθένο καθρέφτη του. Λυπάμαι που απογοητεύω. Δεν τους υποσχέθηκα ποτέ ότι δεν θα το έκανα. Εκείνη η περίεργη φεμινίστρια που δεν μπορεί να αποδεχτεί τον εορτασμό ενός λαϊκού ειδώλου, που διεκδικούσε την ταπεινή προέλευσή του, που αντιτάχθηκε στους ισχυρούς, που τάσσονταν με τους αδύναμους, που έδινε χαρά στο γήπεδο, που έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο, εκείνο το φεμινιστόμετρο δεν με αντιπροσωπεύει.

Ποιος έκρυψε τη macho συμπεριφορά του Μαραντόνα; Δεν γιορτάζω αυτή τη σκοτεινή πλευρά, σαν να έγινε στα γήπεδα όπως με τον Héctor «Bambino» Veira (κατηγορήθηκε το 1987 και αργότερα καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση και απόπειρα βιασμού ενός 13χρονου αγοριού) ή με τον Carlos Monzón (καταδικάστηκε το 1989 σε μια αμφιλεγόμενη δίκη για απλή δολοφονία σε 11 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία της συντρόφου του, Alicia Muñiz, όταν το γεγονός πως δεν έγινε λόγος για γυναικοκτονία ή βία με βάση το φύλο θεωρήθηκε επιβαρυντικός παράγοντας).

Ο Μαραντόνα είχε σεξιστική συμπεριφορά αλλά δεν καταδικάστηκε για πολύ σοβαρά εγκλήματα όπως σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν ήμουν η μόνη φεμινίστρια που έλαβε ερωτηματικά σχόλια στα δίκτυα επειδή αποχαιρέτισε τον Ντιέγκο. Η Thelma Fardín ήταν από τις πιο ακολουθούμενες. Ορισμένοι μισητές-haters συνέκριναν τον Μαραντόνα με τον ηθοποιό Juan Darthés, τον οποίο μήνυσε για βιασμό, στην ανάρτησή της στο Instagram, και την κατηγόρησαν ότι αν έπαιζε ρόλο στην απόλυση του, καταπατούσε τον φεμινισμό της. Συντομεύοντας, επειδή η Thelma – όπως κι εγώ – είχε ήδη ανακριθεί στο Instagram για μια δημοσίευση με την ευκαιρία των γενεθλίων του Ντιέγκο, στις 30 οκτωβρίου, η ηθοποιός έγραψε: «Τώρα οι επικρίσεις φτάνουν διότι αν είμαι φεμινίστρια δεν μπορώ να την δημοσιεύσω (σε αναφορά σε μια φωτογραφία με ημερομηνία της 10ης).

Κόσμε, ο φεμινισμός είναι απελευθέρωση, όχι να λογοδοτήσουμε σε εσάς. Το ποδόσφαιρο του Ντιέγκο με εξέπλησε στη διάρκεια όλης μου της ζωής (…) Πόσο δύσκολο ήταν για αυτούς να βάλουν το μεγεθυντικό φακό, ήσυχα και χωρίς να δώσουν μια γνώμη που να τους αρέσει περισσότερο.»

Αυτή την πέμπτη, ανάμεσα στη μεγάλη σειρά ανθρώπων που ήθελαν να χαιρετήσουν τον Ντιέγκο στη Casa Rosada, υπήρχαν κορίτσια με πράσινα κασκόλ. «Ο φεμινισμός θα είναι Μαραντόνα ή δεν θα είναι», έγραψε ένα από αυτά στο δικό της, σύμβολο της εθνικής Εκστρατείας για το δικαίωμα στη νόμιμη, ασφαλή και ελεύθερη άμβλωση. «Δεν είναι ότι δεν έχω αντιφάσεις με τον Maradona, αλλά όπως είχα με τόσα πολλά άλλα προβλήματα στη ζωή. Αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να αισθάνομαι αγάπη.

Η επιβεβαίωση ότι το να έρθεις ήταν μια καλή ιδέα είναι να στέκεσαι σε αυτήν τη σειρά, σε αυτή την ουρά όπου η αδελφότητα είναι απόλυτη και η intersectionality είναι ολοκληρωτική: να αγαπάς τον Ντιέγκο, να τον νιώθεις τόσο κοντά στους ανθρώπους, ότι αυτή η αγάπη εκφράζεται επίσης μεταξύ του χθες και του σήμερα από τις μητέρες και τις γιαγιάδες της Plaza de Mayo, για τους μεγάλους ηγέτες της Μεγάλης Πατρίδας και για πολλούς ανθρώπους που σέβομαι και με τους οποίους αισθάνομαι ταυτοποιημένη, με κάνει να νιώθω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι ένα αγόρι από το Fiorito και στέκονταν στην ίδια πλευρά με εμένα και επίσης δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας, με όλη αυτή τη δύναμη, που γεννήθηκε σε έναν φαλλοκρατικό και μισογυνιστικό πλανήτη όπως αυτός έχει κάνει λάθη και δεν τα ελαχιστοποιώ ούτε τα αρνούμαι, καθώς ζω με τα λάθη και τις ανδρικές κυριαρχικές στάσεις των αρσενικών και γυναικών φίλων μου, ακόμα και των φεμινιστριών», μου είπε η φεμινίστρια σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Cynthia Castoriano, γνωστή ως« Suzy Qiú», εκείνο το απόγευμα της πέμπτης, καθώς περπατούσα κοντά στην Plaza de Mayo.

Στο βάθος μπορούσατε να ακούσετε τραγούδια επίκλησης του Ντιέγκο. «Είναι παράλογο το γεγονός ένα χειραφετητικό κίνημα όπως το φεμινιστικό κίνημα να είναι γεμάτο από κριτές του λαϊκού συναισθήματος. Έχουμε το δικαίωμα και την ανάγκη να είμαστε συναισθηματικοί χωρίς ενοχή», έγραψε χθες στο Facebook σχετικά με τη διαμάχη σχετικά με τη φιγούρα του Μαραντόνα και του φεμινισμού, η επικοινωνιολόγος Claudia Korol, μέλος της Feministas de Abya Yala, μιας διάρθρωσης λαϊκών φεμινιστικών κολεκτίβων, αυτόχθονη, μαύρη, ανθρώπων από τα χωράφια.

Μπορώ να τον απορρίψω με τις αποχρώσεις του, με την αδιαφάνεια του. Δεν τον υπερασπίζομαι. Δεν επικροτώ ότι άργησε να αναγνωρίσει τα παιδιά του. Δεν τιμώ τη βίαιη συμπεριφορά προς τις συντρόφους. Αναμφίβολα, ήταν μια έκφραση και – ακόμη κι ένα θύμα – της πατριαρχίας.

Ενθουσιάζομαι να τον βλέπω με την μπάλα, με το πάθος που έπαιζε πάντα με τη φανέλα της Αργεντινής, τη δαγκάνα του. Έχω αντιφάσεις. Και δεν νομίζω ότι πρέπει να ζητήσω συγγνώμη για την ανάρτηση μιας φωτογραφίας του Maradona αυτές τις μέρες.

*Φεμινίστρια αργεντινή δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος · από τη σελίδα 12, αρχικός τίτλος https://www.pagina12.com.ar/308272-diego-y-los-feminismos 

30 Noεμβρίου 2020 – © Αναπαραγωγή δυνατή κατόπιν σαφούς συναίνεσης της σύνταξης του CONTROPIANO Τελευταία μετατροπή: 30 Nοεμβρίου 2020, ώρα 8:34

Θέματα:

‹https://contropiano.org/interventi/2020/11/30/non-credo-di-dovermi-scusare-per-aver-postato-una-foto-di-maradona-0134138

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s