αυτονομία, autonomia

3 Δεκεμβρίου 1979 : η νύχτα με τις φωτιές

kleovis

autonomia-padova-79
logo (1)

Martedì 03 Δεκεμβρίου 2013 07:00, Τρίτη

Προς το τέλος των χρόνων ’70 στην Πάντοβα και σε άλλες πόλεις του Βένετο διαδέχονται η μια την άλλη διάφορες ‘νύχτες με φωτιές’, μια πρακτική που προέβλεπε τη ταυτόχρονη επίθεση σε διαφορετικούς τόπους- σύμβολα του κεφαλαίου και της καταστολής.
Ανάμεσα σε αυτές θυμόμαστε εκείνη της τρίτης του Δεκέμβρη του ’79, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνται 15 επιθέσεις ανάμεσα σε Πάντοβα, Ροβίγκο και Βιτσέντσα.
Σε λιγότερο από μια ώρα χτυπιούνται γραφεία εφημερίδων, κομματικά γραφεία , ασφαλιστικές εταιρείες και σούπερ μάρκετς.
Όλα ξεκινούν γύρω στις 19 : στη Vicenza δέχονται επίθεση με ρίψη μολότοφ και πέτρες τα γραφεία της εφημερίδας Giornale, λίγο μετά είναι η σειρά μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Lancia και μια ασφαλιστική εταιρία.
Την ίδια στιγμή, στο Rovigo, δέχεται επίθεση η σύνταξη της εφημερίδας Gazzettino.
Ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων στη διάρκεια αυτής της νύχτας της φωτιάς πραγματοποιείται όμως την πόλη της Padova: εδώ μια ομάδα συντρόφων εισβάλλει σε σούπερ μάρκετ για να πραγματοποιήσει απαλλοτρίωση, αρπάζονται είδη διατροφής πρώτης ανάγκης και χρήματα από τα ταμεία.
Στη συνέχεια να κτυπηθεί είναι η σειρά των γραφείων της Χριστιανοδημοκρατίας της οδού Pizzolo, όπου πέφτουν κάποιοι πυροβολισμοί ενάντια στην είσοδο, μετά είναι η σειρά της κατοικίας ενός εργολάβου οικοδομών και ένα μεσιτικό γραφείο.
Όλα κρατούν κάτι περισσότερο από μισή ώρα : όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούν να παρέμβουν, στα μέρη που δέχτηκαν τις επιθέσεις βρίσκουν μοναχά φυλλάδια όπου είναι γραμμένο :
‘Να κτυπάμε τον εχθρό όταν βρίσκεται στη λάσπη. Σήμερα, παρά τις απαγορεύσεις, το ανταγωνιστικό κίνημα επιστρέφει στη πλατεία…[..]Τι πιστεύατε ; Ότι ίσως η τεράστια κληρονομιά από αγώνες και οργάνωση, ρίζωμα και κοινωνικοποίηση των αυτόνομων ταξικών πρωτοποριών, η μαχητική δυνατότητα ολόκληρου του ανταγωνιστικού κινήματος θα διαλύονταν σαν χιόνι στον ήλιο μπροστά στην απαγωγή κάποιων συντρόφων ; […] Σήμερα το ανταγωνιστικό κίνημα έδειξε πως είναι σε θέση όχι μόνο να δώσει μια απάντηση στη καταστολή που επιβάλλεται από τα κόμματα, αλλά αντιθέτως ότι μπορούμε να συνεχίσουμε προς τα εμπρός, με ποιοτικά άλματα, την πολιτική πρωτοβουλία των κομουνιστών ενάντια στο Κράτος του κεφαλαίου’.

Η σειρά των επιθέσεων ήταν επίσης απάντηση στην απαγόρευση από τον εισαγγελέα της Πάντοβα, Gianni Pollio, να πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση που είχε ανακοινωθεί κάποιες μέρες νωρίτερα.
Την ανάληψη της ευθύνης για τη νύχτα με τις φωτιές ανέλαβε η ’“Organizzazione Operaia per il Comunismo», ‘Εργατική Οργάνωση για τον Κομουνισμό’.
Αυτή η πρακτική, που διεξήχθη επανειλημμένα ξεκινώντας από το 1978, κινούνταν από τη διάθεση να κτυπηθεί ένας αντίπαλος που είχε ήδη εξαπλωθεί παντού, που είχε διαφοροποιηθεί,
έτσι με την επιλογή στόχων που απλώνονταν από κομματικά γραφεία σε εργολαβικά και μεσιτικά, κατ’ αυτό τον τρόπο, στη διάρκεια της πυρακτωμένης νύχτας μπαίνει στο παιχνίδι
η δύναμη μιας πραγματικής αντί εξουσίας στις ισχυρές εξουσίες της πόλης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s