ένοπλη πάλη, lotta armata

10 δεκεμβρίου 1981: Giorgio Soldati

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Giorgio Soldati γεννιέται στο Rivoli την 1η ιανουαρίου 1956. Στις 12 νοεμβρίου 1981, ο Giorgio Soldati και ένας άλλος μαχητής βρίσκονται στον Κεντρικό Σταθμό του Μιλάνο. Και οι δύο είναι παράνομοι καθώς βρίσκονται υπό έρευνα για την Πρώτη Γραμμή-Prima Linea. Όταν η αστυνομία τους σταματά για έλεγχο, ξεσπά ανταλλαγή πυροβολισμών. Ένας αστυνομικός σκοτώνεται.

Λίγο μετά συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στην αστυνομική Διεύθυνση, όπου υποβάλλονται σε μια ιδιαίτερα σκληρή και άγρια ​​ανάκριση. Οι γροθιές που πέφτουν, οι απειλές και οι βίαιοι ξυλοδαρμοί αναγκάζουν τον νεαρό Giorgio Soldati (μόλις 25 ετών) σε κάποιες παραδοχές, τις οποίες λίγες μέρες αργότερα, με καθαρό μυαλό, αποσύρει. Τίποτα δεν καταγράφεται.

Ο Giorgio Soldati ωστόσο στάλθηκε στην ειδική φυλακή του Cuneo όπου βρίσκονται έγκλειστοι εκείνη την εποχή πολλοί μαχητές από διάφορες ένοπλες ομάδες, πρώτα απ’ όλα από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Εκείνη την εποχή ακριβώς, το πρόβλημα της εσωτερικής έλλειψης αλληλεγγύης αντιμετωπίζεται εντός των BR. Είναι δραματικοί μήνες, αρκεί να υπάρχει έστω η υποψία κατάδωσης για να διακινδυνεύει κάποιος τη ζωή του. Παρ’ όλα αυτά, ο Giorgio Soldati στάλθηκε από τον δικαστή, Armando Spataro, σε αυτή τη φυλακή.

Έχοντας επίγνωση του κινδύνου προς τον οποίο βαδίζει, αλλά και του ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να του καταλογίσουν, ο Giorgio Soldati επιλέγει έτσι κι αλλιώς να παραμείνει στην ακτίνα στην οποία τον έχουν προορίσει, παρά την πρόσκληση των κρατουμένων της Πρώτης Γραμμής να μετακινηθεί στο τμήμα τους, και από δική του ελεύθερη βούληση, θα υποβληθεί σε «δίκη» που θα ασκήσει εναντίον του ο Franceschini και άλλοι ταξιαρχίτες. Τη «δίκη» του Giorgio Soldati στη φυλακή θυμούνται εκείνοι που την παρακολούθησαν ως μία από τις πιο παράλογες και συγκλονιστικές στιγμές μιας ολόκληρης εποχής αγώνων. Η «δίκη» θα λήξει με μια απόφαση θανατικής ποινής. Στις 10 δεκεμβρίου 1981, κατά τη διάρκεια της ώρας προαυλισμού, ο Giorgio Soldati σκοτώνεται βάναυσα. Ένα παράδειγμα σκληρής και ανόητης σταλινικής εκκαθάρισης, κόρη του ντελίριου μιας μεγαλομανούς προσωπικότητας και ενός συνωμοτίστικου νου όπως εκείνης του Alberto Franceschini, και γενικότερα των Ετ κόμματος ανταρτοπόλεμου-Br Partito guerriglia.

Στη συνέχεια γίνεται ανάληψη ευθύνης για την εκτέλεση στις 28 δεκεμβρίου με μια ανακοίνωση υπογεγραμμένη Terrore Rosso-Κόκκινος Τρόμος και στάλθηκε στο Radio Popolare του Milano

Πάνω από εξακόσια άτομα θα παρευρεθούν στην κηδεία του Giorgio Soldati, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Τορίνο στις 12 δεκεμβρίου.

Το 1987, ο πατέρας του Giorgio Soldatiι, Μάριο, κατά τη δίκη για τη δολοφονία του γιου του, θα πει:

«Κατά την ταπεινή μου γνώμη προέκυψαν πολλά πράγματα από αυτή τη διαδικασία: το πιο σημαντικό για μένα που ήμουν παρών, και για όλη μου την οικογένεια, ήταν η ηθική αποκατάσταση της μνήμης του γιου μου Giorgio, από όλους αυτούς που μίλησαν, από τον εισαγγελέα στον κρατικό δικηγόρο, στους δικηγόρους υπεράσπισης, στον ίδιο τον Α, [Alberto, το μικρό όνομα του Franceschini] ο οποίος είπε ότι μπροστά στο ηθικό μεγαλείο του Giorgio ένιωθε πολύ μικρός.

Αναμφίβολα το να φύγουν τα παιδιά πριν από τους γονείς τους είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί, αλλά, είμαι βέβαιος ότι ερμηνεύω επίσης τη σκέψη της γυναίκας μου, προτιμούμε να τον κλαίμε νεκρό αλλά σύμφωνο με τις αρχές και την ηθική του, αντί να είναι ζωντανός αλλά προδότης και καταδότης των συντρόφων του, ένας μετανιωμένος πληρωμένος από το Κράτος για να προδώσει τους συντρόφους του με τα χρήματα του Ιούδα».

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/10-dicembre-1981-giorgio-soldati

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s