ανατρεπτική τέχνη, arte ribelle

Piigs: χάρτινα γουρούνια

Δημοσιεύτηκε στις  · in Cinema & tvRecensioni ·Κινηματογράφος Τηλεόραση Κριτικές

του Luca Cangianti

Adriano Cutraro, Federico Greco, Mirko Melchiorre, PIIGS. Ovvero come imparai a preoccuparmi e a combattere l’austerity-Πως έμαθα να πολεμώ την λιτότητα, Gingko, 2020, σελ. 230, € 16,00.

Βγήκε το 2017, Piigs είναι μια ταινία film σχετικά με τις καταστροφές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη. Τώρα κυκλοφόρησε επίσης ένα βιβλίο με το ίδιο όνομα, το παρασκήνιο από χαρτί-un backstage di carta που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς μια ανεξάρτητη ταινία, που γεννήθηκε στους πάγκους της Piazza Re της Ρώμης, αντί να διαρκέσει για ένα σαββατοκύριακο σε τρεις αίθουσες, έχει φτάσει σε νούμερα που προκαλούν έκπληξη: 3 μήνες παρουσίασης παρουσία των σκηνοθετών, 9 εβδομάδες προγραμματισμού στο Cinema Circuit σε περίπου 100 κινηματογράφους για συνολικά σχεδόν 100.000 θεατές, συν 300.000 με τη μετάδοση στην Rai και άλλα εκατομμύρια εκτιμάται χάρη στη διανομή στο εξωτερικό και στην πλατφόρμα Raiplay.

Ο τόμος αναφέρεται σε τρεις βιντεοπαραγωγούς που αποφασίζουν να αναλάβουν μια αδύνατη επιχείρηση: να γυρίσουν μια ταινία για την οικονομία. Έτσι, όπως έδειχνε ο Thomas Kuhn ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις είναι το έργο ψαριών εκτός νερού, ο Adriano Cutraro, ο Federico Greco, ο Mirko Melchiorre, που γνώριζαν ελάχιστα ή τίποτα για τα οικονομικά, αρχίζουν να μελετούν τους Keynes, Minsky, Galbraith, Mitchell, Caffè και Gallino. Έπειτα, αφού ανακάλυψαν το τέρας της λιτότητας που καταβροχθίζει τις ζωές μας, εκβιομηχανίζονται με τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, αλλά χωρίς μια δεκάρα στις τσέπες τους, για να μας γνωστοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουμε. Είναι το πιο συναρπαστικό μέρος του βιβλίου στο οποίο συλλέγονται μια σειρά από ιστορικά περιπτώσεων αντάρτικου κινηματογράφουcase history di guerrilla cinema που αξίζουν ένα πανεπιστημιακό μάθημα: η συνέντευξη που κλέφτηκε από τον Warren Mosler σε έναν διάδρομο σχολής, αυτή με τον Γιάνη Βαρουφάκη μαζί με αρκετά σκίτσα κόκκινης πίτσας, η τηλεκατευθυνόμενη αποστολή πέρα από τον ωκεανό για να γυριστεί το κομμάτι για τον Noam Chomsky, η μελέτη του Vladimiro Giacché και ο εφιάλτης της ασταθούς τηλεκάμερας, η διαχείριση του απροσδόκητου με τον Erri De Luca.

Piigs στην έντυπη μορφή είναι η απίστευτη ιστορία για το πώς να παραχθεί και να διανεμηθεί μια ταινία ξεκινώντας από λιγότερο από το μηδέν, για το πώς να οργανωθεί ένα crowdfunding, να εξοικονομηθούν τα πνευματικά δικαιώματα του αρχειακού υλικού και να βρεθεί χρηματοδότηση με μεθόδους άξιες των Blues Brothers. Ο τόμος δείχνει επίσης ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα μαζικό προϊόν υιοθετώντας μια θεωρητική θέση με βάρος Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κυρίως η σύγχρονη νομισματική Θεωρία, η οποία συγκεντρώνει πολλή υποστήριξη στη διεθνή ριζοσπαστική αριστερά, αλλά την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους κριτικούς, δεν φαίνεται να δίνει νέες απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο μετα-κεϋνσιανισμός στη δεκαετία του ’70. Αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει την κατεδαφιστική αποτελεσματικότητα-incisività destruens του Piigs (ταινίας και βιβλίου), την ικανότητά της να αποκαλύπτει την ταξική φύση της ευρωπαϊκής Ένωσης και των οικονομικών της πολιτικών. Στο τέλος του μεγάλου ταξιδιού των τριών σκηνοθετών, τόσο στους μακροοικονομικούς μαιάνδρους του νεοφιλελευθερισμού όσο και στις καθημερινές τους επιπτώσεις – όπως φαίνεται από την ιστορία του συνεταιρισμού Il Pungiglione – το ελιξίριο που έφερε στο σπίτι είναι ένα δώρο γνώσης. Πράγματι ο Φεντερίκο Γκρέκο καταλήγει: «Δεν είναι καν ζήτημα … μιας σύγκρουσης μεταξύ των χωρών της βόρειας Ευρώπης και των χωρών του νότου, όπως θα καταλάβω με την πάροδο του χρόνου, αλλά μεταξύ των ελίτ κάθε Χώρας και των εργατικών τάξεων τους..”

TAGGED WITH → Adriano Cutraro • Austerità • Federico Greco • Luca Cangianti • Mirko Melchiorre • Piigs • Unione Europea 

με την ευκαιρία, δείτε κι αυτό:

https://aenaikinisi.wordpress.com/2017/05/01/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%ac%cf%81%ce%be-%ce%b1%cf%80%cf%81%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-4-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b9/

με λίγη μουσική:

καλημέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s