αυτονομία, autonomia

14 ιανουαρίου 1980: το FPLP και η σύλληψη του Pifano

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 7 νοεμβρίου 1979, ο Giorgio Baumgartner, στρατευμένος της Εργατικής Αυτονομίας στην κολεκτίβα της Πολυκλινικής και γιατρός της ορθοπεδικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από ένα στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Fronte Popolare per la Liberazione della Palestina (FPLP), ο οποίος χρησιμοποιεί το ιταλικό όνομα Fausto. Ο Giorgio γνωρίζει καλά τον «Fausto», με τον οποίο είχε συνεργαστεί πριν από πολλά χρόνια για να συλλέξουν φάρμακα για αποστολή σε παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς, που ήταν πάντα στόχος των ισραηλινών αεροπορικών αντιποίνων. Αυτή τη φορά, ο Giorgio πρέπει επειγόντως να ανακτήσει ένα μεγάλο κιβώτιο που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου Ρώμη – Πεσκάρα και να το μεταφέρει στην Ortona, στην επαρχία Chieti. Για να το κάνει αυτό, αποφασίζει να καλέσει σε βοήθεια άλλους δύο συντρόφους της κολεκτίβας της Via Dei Volsci, του Daniele Pifano και του Luciano Nieri, με τους οποίους φτάνει στα διόδια του αυτοκινητόδρομου Roma – Pescara περίπου στις 9.30 μ.μ. Ο Giorgio, ο οποίος μες τη βιασύνη του έχει ξεχάσει όλα τα έγγραφα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της άδειας οδήγησης, βρίσκεται στο τιμόνι ενός camper σε κακή κατάσταση μαζί με τον Luciano, ενώ ο Daniele οδηγεί ένα fiat 500.

Παίρνουν το κιβώτιο στον αυτοκινητόδρομο και το μεταφέρουν στην πλατεία της Ortona όπου θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή, στην ίδια πλατεία όπου, λίγες μέρες νωρίτερα, μια τράπεζα είχε ληστευθεί. Αυτός είναι ο λόγος που ένας νυχτερινός φύλακας, που υποπτεύεται την παρουσία των τριών, αποφασίζει να ειδοποιήσει τους τοπικούς καραμπινιέρους. Τους Giorgio, Daniele και Luciano σταματούν επομένως λίγο πριν από την ανταλλαγή δίχως η έρευνα των δύο οχημάτων να είναι θετική και τους μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα για ταυτοποίηση, καθώς ο Giorgio βρίσκονταν χωρίς έγγραφα. Το όνομα του Pifano, που κοινοποιείται στα κεντρικά, δίνει το έναυσμα για ακριβέστερο έλεγχο: σε αυτό το σημείο βρίσκεται το κιβώτιο που περιέχει δύο εκτοξευτές πυραύλων SA-7 Strela στο camper. Μαζί με τους τρεις αγωνιστές συνελήφθη επίσης ο Saleh Abu Anzeh, ένας μαχητής του FPLP που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της προβληματικής παράδοσης των εκτοξευτών πυραύλων.
Το επεισόδιο έδωσε την αφορμή να ξεσαλώσουν όλα τα όργανα του Τύπου και οι συνήθεις πολιτικάντηδες, πρώτος απ’ όλους ο πρωθυπουργός Francesco Cossiga, ικανοποιημένος που τελικά μπορούσε να υποστηρίξει, με τη συνενοχή των μυστικών υπηρεσιών και του ειδικού πυρήνα του στρατηγού Dalla Chiesa, το θεώρημα του οριστικού περάσματος της Εργατικής Αυτονομίας στον ένοπλο αγώνα. Οι πιο αλλόκοτες υποθέσεις ακολούθησαν η μια την άλλη αδιάκοπα τις μέρες μετά τις συλλήψεις: σύμφωνα με ορισμένους οι πύραυλοι θα χρησίμευαν για να επιτεθούν στη ζωή του Πάπα, σύμφωνα με άλλους για να χτυπήσουν το αεροπλάνο του Kossiga, άλλοι σκέφτηκαν ακόμη και μια επίθεση σε βάση του ΝΑΤΟ ή σε ειδική φυλακή. Η πραγματικότητα, όπως πάντα, απέχει πολύ από τις ευφάνταστες υποθέσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και από τις φανταπολιτικές εικασίες εκείνων που έβλεπαν στη δυσφήμιση τον απλούστερο τρόπο για να ντροπιάσουν τον πολιτικό αγώνα ενός ολόκληρου κινήματος. Φυσικά, το να πέσουν στα χέρια σου τρία κορυφαία στελέχη της Via dei Volsci που μεταφέρουν πυραύλους επιφανείας-αέρος ήταν βολικό για όλους, επειδή η υποκρισία της εξουσίας μπορεί να ανεχθεί πως ορισμένες συναλλαγές πραγματοποιούνται από τα κόμματα, από τα συνδικάτα ή από οποιονδήποτε άλλον δεν αγωνίζεται υπέρ του προλεταριακού διεθνισμού, των επαναστατικών κινημάτων στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών και κυρίως, που τον αποκαλύπτει ανοιχτά με τη δική του πολιτική μαχητικότητα και στράτευση. Ακόμα πιο ατυχείς ήταν οι θέσεις που έλαβε ο ρωμαϊκός αναρχοσυνδικαλιστικός χώρος, στα μισά μεταξύ σαρκασμού και ενόχλησης, ειδικά από την στιγμή που διαψεύτηκαν δημόσια αφού κυκλοφόρησαν ένα φυλλάδιο στο οποίο κατηγορήθηκε, ανοιχτά, η συλλογικότητα της οδού dei Volsci ως «φίλων της Μόσχας» (λόγω των δύο πυραύλων σοβιετικής κατασκευής).
Έτσι, στη μέση της δίκης των τεσσάρων κατηγορουμένων, Giorgio Baugartner, Luciano Nieri, Daniele Pifano και Saleh Abu Anzeh, που ξεκίνησε επίσημα στις 14 ιανουαρίου 1980 μετά από αρκετές αναβολές, έφτασε η επίσημη διάψευση του FPLP, μέσω του δικηγόρου Mauro Mellini, στις αμέτρητες υποθέσεις που είχαν κυκλοφορήσει μετά τις 7 νοεμβρίου. Στο ανακοινωθέν διασφαλίζονταν ότι οι πύραυλοι ανήκαν στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ότι ήταν αναποτελεσματικοί πύραυλοι, καθώς είχαν σπάσει, των οποίων η χρήση στην ιταλική επικράτεια δεν είχε διερευνηθεί ποτέ. διευκρινίζονταν επίσης ότι η παρουσία του Pifano και του Nieri δεν είχε ζητηθεί από το FPLP, το οποίο είχε ρητά επικοινωνήσει μόνο με τον Giorgio Baumgartner, και ότι αυτές οι πληροφορίες στάλθηκαν στην ιταλική κυβέρνηση λίγες ημέρες μετά το συμβάν. Τέλος, ζητούνταν η άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων κρατουμένων.
Στο τέλος του κατηγορητηρίου του, ο εισαγγελέας Abrigati ζήτησε 10 χρόνια φυλάκισης για κάθε κατηγορούμενο, τον οποίο βάρυναν οι κατηγορίες της εισαγωγής στην εθνική επικράτεια και κατοχής και μεταφοράς όπλων, ακόμη και αν από το πρώτο έγκλημα, το πιο σοβαρό, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Η τελική ποινή, που εκδόθηκε στις 25 ιανουαρίου, με μια ασυνήθιστη αποτελεσματικότητα της ιταλικής δικαστικής μηχανής, καταδίκασε και τους τέσσερις κατηγορούμενους σε επτά χρόνια φυλάκισης, προκαλώντας πολλές διαμάχες σε δικαστικούς κύκλους καθώς η κατηγορία συνήθως δεν προέβλεπε περισσότερα από 5 χρόνια. Μια απόφαση που έχει ήδη γραφτεί εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο να χτυπήσει όχι μόνο τη ρωμαϊκή Αυτονομία, αλλά και ολόκληρο το επαναστατικό κίνημα, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των Παλαιστινίων συντρόφων, ενόχων πως δεν σταμάτησαν ποτέ να παλεύουν για την απελευθέρωση της γης τους.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/14-gennaio-fplp-e-larresto-di-pifano

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s