ιστορία, storia

17 Ιανουαρίου 1961: Patrice Lumumba

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η επιστολή που γράφτηκε για τη σύζυγό του λίγο πριν πεθάνει μας αφήνει το πιο αυθεντικό προφίλ του Patrice Lumumba, με όλες τις πινελιές που συνήθως φλόγιζαν τις ομιλίες του: «Αγαπημένη μου συντρόφισσα, σου γράφω αυτές τις γραμμές χωρίς να ξέρω αν και πότε θα φτάσουν σε εσένα και αν θα είμαι ακόμα ζωντανός όταν τις διαβάζεις.

Patrice Lumumba - Wikipedia

Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα της χώρας μου για ανεξαρτησία, δεν αμφισβήτησα ποτέ ούτε μια στιγμή τον τελικό θρίαμβο του ιερού σκοπού στον οποίο αφιερώσαμε τη ζωή μας οι σύντροφοί μου κι εγώ. Όμως αυτό που θέλαμε για τη χώρα μας, το δικαίωμά της σε μια τιμημένη ζωή, σε μια αξιοπρέπεια δίχως κηλίδες, σε μια απεριόριστη ανεξαρτησία, η βελγική αποικιοκρατία και οι δυτικοί σύμμαχοι της – που έχουν βρει άμεση και έμμεση υποστήριξη, σκόπιμη ή όχι, ανάμεσα σε ορισμένους ανώτερους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, αυτού του οργανισμού στον οποίο ακουμπήσαμε όλη την εμπιστοσύνη μας όταν ζητήσαμε τη βοήθειά του – δεν τη θέλησαν ποτέ. Διέφθειραν συμπατριώτες μας, βοήθησαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να μολύνουν την ανεξαρτησία μας … Νεκρός, ζωντανός, ελεύθερος ή φυλακισμένος με εντολή των αποικιοκρατών, δεν έχει σημασία το δικό μου πρόσωπο. Είναι το Κονγκό, οι φτωχός μας λαός … Αλλά η πίστη μου θα παραμείνει ακλόνητη. Γνωρίζω και νιώθω βαθιά ότι αργά ή γρήγορα ο λαός μου θα σηκωθεί ως ένας άνθρωπος για να πει όχι στον εξευτελιστικό και επαίσχυντο καπιταλισμό και για να ανακτήσει την αξιοπρέπεια του κάτω από έναν καθαρό ήλιο… Στα παιδιά μου, που αφήνω και ίσως δεν θα ξαναδώ ποτέ, θέλω να τους πεις ότι το μέλλον του Κονγκό είναι όμορφο και ότι αναμένει από αυτούς, καθώς και κάθε κονγκολέζο, να ολοκληρώσουν το ιερό καθήκον της ανοικοδόμησης της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας μας, καθώς χωρίς αξιοπρέπεια δεν υπάρχει ελευθερία, χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και χωρίς ανεξαρτησία δεν υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι. Ούτε η βαρβαρότητα, ούτε τα μαρτύρια ούτε τα βασανιστήρια με ώθησαν ποτέ να ζητήσω χάρη, γιατί προτιμώ να πεθάνω με το κεφάλι ψηλά, με την ακλόνητη πίστη μου και τη βαθιά εμπιστοσύνη στο πεπρωμένο της χώρας, αντί να ζήσω στην υποταγή και την περιφρόνηση των ιερών αρχών. Η ιστορία θα εκφραστεί μια μέρα, αλλά δεν θα είναι η ιστορία που θα διδαχθεί στις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά αυτή που θα διδαχθεί στις χώρες που απελευθερώθηκαν από την αποικιοκρατία και τις μαριονέτες της. Η Αφρική θα γράψει τη δική της ιστορία, μια ιστορία δόξας και αξιοπρέπειας στα βόρεια και νότια της Σαχάρας. Μη με κλάψεις, συντρόφισσα μου. Γνωρίζω ότι η χώρα μου, που υποφέρει τόσο πολύ, θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την ελευθερία της».

Africaye.org | El discurso que mató a Lumumba | Blog colectivo para  comprender África Subsahariana

Στις 17 Ιανουαρίου 1961, ο Patrice Émery Lumumba, μαζί με δύο από τους πιστούς του συντρόφους (Mpolo και Okito), μεταφέρθηκε στο Elisabethville (τώρα Lubumbashi), στην Katanga, και παραδόθηκε στα χέρια του Moïse Kapenda Tshombé. Είχε συλληφθεί στις 2 δεκεμβρίου 1960 από τους στρατιώτες του Joseph-Desiré Mobutu, ενώ, αφού διέφυγε από τη φυλάκιση στο σπίτι του που φρουρούνταν από τα μπλε κράνη του ΟΗΕ, επρόκειτο να καταφύγει στο Stanleyville, απέναντι από τον ποταμό Sankuru. Περίπου στις 10 το βράδυ εκείνη την ημέρα, ύστερα από ταξίδια και βασανιστήρια, μια διμοιρία υπό τη διοίκηση ενός βέλγου αξιωματικού πυροβολεί τον ίδιο και τους δύο συντρόφους του. Το επόμενο πρωί, τα λείψανα των Lumumba, Mpolo και Okito εξαφανίζονται μέσα σε οξύ και πολλοί από τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Κονγκό εκτελέστηκαν τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή βέλγων μισθοφόρων.
Ο Tshombé είναι παρόντας στην εκτέλεση. Αυτός, ο οποίος μόλις έξι μήνες νωρίτερα είχε προωθήσει τις ταραχές στην Katanga, μια νότια περιοχή του βελγικού Κονγκό, σκανδαλωδώς πλούσιας σε πολύτιμα ορυκτά, αποφασίζοντας την απόσχιση της επί χρήμασιν της βελγικής κυβέρνησης, της CIA και της εκκωφαντικής σιωπής των Ηνωμένων Εθνών. Επειδή ο Patrice Lumumba, που έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός του ανεξάρτητου Κονγκό στις 23 ιουνίου 1960, επικεφαλής του MCN (που αργότερα έγινε MNCL, Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Κονγκό), είχε δημιουργήσει κάτι περισσότερο από μια ενόχληση στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της λεγόμενης «δημοκρατικής» Δύσης. Εάν οι βελγικές αρχές (και ειδικά οι εταιρείες εξόρυξης) δεν σκέφτονταν σε μια πλήρη και γεμάτη ανεξαρτησία (ένα μεγάλο μέρος της διοίκησης και τα στελέχη του στρατού παρέμειναν βελγικά), ο Lumumba αμφισβήτησε την πρώην αποικιακή εξουσία με την απόφαση της αφρικανικοποίησης του στρατού και καθιστώντας τον λαό του Κονγκό τον πραγματικό κινητήρα αυτής της ιστορικής ανεξαρτησίας (παρόλη την έχθρα του βασιλιά του Βελγίου, Baldovino, ο οποίος με πατερναλιστικό στιλ είχε ανακοινώσει «Εμείς σας βοηθήσαμε να επιτύχετε την ανεξαρτησία… »). Τα λόγια αυτού του χαρισματικού ηγέτη ακούγονταν σαν μια προειδοποίηση στα αυτιά των εκμεταλλευτών, των παρασιτικών αποίκων και των διφορούμενων πολιτικάντηδων του ανεξάρτητου Κονγκό (όπως για παράδειγμα του Προέδρου Kasa-Vubu, ο οποίος τον σεπτέμβριο δεν θα διστάσει να ανακαλέσει τις αναθέσεις του Lumumba και των άλλων εθνικιστών υπουργών, μόνο που θα αποπεμφθεί από το κοινοβούλιο λίγο αργότερα): «Γνωρίσαμε τις ειρωνείες, τις προσβολές, τα μαστιγώματα και έπρεπε να υποφέρουμε από το πρωί έως το βράδυ επειδή ήμασταν νέγροι. Ποιος θα ξεχάσει τα κελιά μέσα στα οποία ρίχτηκαν εκείνοι που δεν ήθελαν να υποταχθούν σε ένα καθεστώς αδικίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης;».
Ολόκληρη η κοινότητα των μη ευθυγραμμισμένων χωρών έκλαψε πολύ για τον Λουμούμπα, όπως και πολλοί πολιτικοί εκφραστές (όπως για παράδειγμα ο Τσε Γκεβάρα, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα ενάντια στη δολοφονία του). Στον Lumumba, ωστόσο, δεν εντοπίζουμε το προφίλ του κλασικού επαναστάτη, ούτε μπορούμε να τον κατατάξουμε ανάμεσα στις τάξεις των πολλών φιλοσοβιετικών διανοουμένων εκείνων των χρόνων, αφού δεν προσδιορίζονταν ως κομμουνιστής: ο Lumumba ήταν ένας ιδεαλιστής βαθιά πεπεισμένος για τις αρχές του, ικανός να ριζοσπαστικοποιηθεί στις ομιλίες και τις μεθόδους όταν το απαιτούσαν οι συγκυρίες.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/17-gennaio-patrice-lumumba

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s