ιστορία, storia

20 ιανουαρίου 1973: Η δολοφονία του Amilcar Cabral

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. στην ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 20 Ιανουαρίου 1973, δολοφονείται ο Amilcar Cabral, πολιτικός της Γουινέας και ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Γουινέας-Μπισάου και του Πράσινου Ακρωτηρίου από την Πορτογαλία..20 gennaio 1973: L’uccisione di Amilcar Cabral
Γεννημένος στο Bafatà το 1924 από μητέρα που κατάγεται από τη Γουινέα και πατέρα από το Πράσινο Ακρωτήρι, ο Amilcar Cabral μετακινείται στη Λισαβόνα για λίγα χρόνια για να σπουδάσει αγρονομία. Εδώ έρχεται σε επαφή με διάφορες οργανώσεις ευνοϊκές για την ανεξαρτησία της χώρας του από την Πορτογαλία και αρχίζει να προσεγγίζει τη μαρξιστική φιλοσοφία.
Επιστρέφει στη χώρα του το 1952 και τέσσερα χρόνια αργότερα ιδρύει το PAIGC (Partido Africano da Independência da Guiné και Cabo Verde-Αφρικανικό Κόμμα για την ανεξαρτησία) μαζί με τον αδελφό του Luiz Cabral και τον Aristides Pereira (μελλοντικών προέδρων των Δημοκρατιών της Γουινέα-Μπισσάου και του Πράσινου Ακρωτηρίου αντίστοιχα).

Assassination of Amílcar Cabral, one of Africa's foremost anti-colonial  leaders : Peoples Dispatch


Η οργάνωση, αρχικά παράνομη, κατάφερε σύντομα να ριζώσει στην επικράτεια υπό την προσεκτική καθοδήγηση του Amilcar Cabral, ο οποίος κατάλαβε αμέσως τη σημασία της επέκτασης της επιρροής τους σε γειτονικές χώρες και της οδήγησης του πολιτικού μηνύματος στον πληθυσμό.
Για το σκοπό αυτό, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έχει επεκτείνει την αντιπαράθεση στον πορτογαλικό στρατό στη Guinea-Conakry και στην περιοχή της Σενεγάλης Casamance. Στην Γκάνα, από την άλλη πλευρά, δημιουργούνται στρατόπεδα στα οποία εκπαιδεύονται οι νέοι μαχητές.

Cabral: The cancer of betrayal, which we must uproot from Africa |  Pambazuka News

Επιπλέον, χάρη στις γνώσεις που αποκτήθηκαν στη Λισαβόνα στον τομέα της αγρονομίας, ο Amilcar Cabral διδάσκει στους τοπικούς πληθυσμούς νέες τεχνικές καλλιέργειας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία χειραφέτησης από τους πορτογάλους αποικιοκράτες και να διασφαλίσει ότι οι μαχητές του PAIGC που στη συνέχεια θα διέσχιζαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου της απελευθέρωσης θα έβρισκαν πάντα κάτι για να φάνε στα διάφορα χωριά.
Το PAIGC δημιουργεί επίσης πλανόδιες αγορές στην περιοχή όπου ήταν δυνατό να βρεθούν αγαθά βασικών αναγκών σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που προσφέρονταν από τα καταστήματα που διαχειρίζονταν οι πορτογάλοι και αυτοσχέδια νοσοκομεία στα οποία διανέμονται τα φάρμακα που στέλνονταν από την ΕΣΣΔ και την Σουηδία για να υποστηρίξουν τον αγώνα της Γουινέας.

Amilcar Cabral - Geledés

Σε αυτά τα χρόνια ο Amilcar Cabral εμβαθύνει την σκέψη του σχετικά με τις επαναστατικές μεθόδους και ενοποιεί τη μαρξιστική-λενινιστική του εκπαίδευση. σε ένα από τα γραπτά του δηλώνει: «Εάν είναι αλήθεια ότι μια επανάσταση μπορεί να αποτύχει ακόμα κι αν βασίζεται σε τέλειες θεωρίες, ωστόσο κανείς δεν έχει κάνει ακόμα μια επιτυχημένη επανάσταση χωρίς επαναστατική θεωρία».
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεκινά μια συνεχή και διαδεδομένη ανταρτική δράση που οδήγησε το PAIGC να απελευθερώσει και να ελέγξει διάφορες περιοχές της Γουινέας-Μπισσάου και του Πράσινου Ακρωτηρίου.
Το 1972, όταν η πορτογαλική κατοχή είχε πλέον χάσει όλη τη δύναμη και τη νομιμότητα στην περιοχή, ο Amilcar Cabral σχηματίζει μια λαϊκή συνέλευση στην οποία άρχισαν να συζητούν πώς να οικοδομήσουν το νέο και ανεξάρτητο κράτος της Γουινέας-Μπισάου. Ωστόσο, σκοτώθηκε πριν δει οριστικά πραγματοποιημένο το όνειρο για το οποίο είχε αγωνιστεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

The People's Forum | Amilcar Cabral and the Liberation Struggle | The  People's Forum


Οι περιστάσεις του θανάτου του δεν έχουν ποτέ αποσαφηνιστεί οριστικά: Ο Amilcar Cabral δέχεται επίθεση στο Conakry τη νύχτα της 20ης Ιανουαρίου ενώ επιστρέφει στο σπίτι με τη σύζυγό του. σύμφωνα με την επίσημη ανασυγκρότηση, ο Inocencio Kani, μέλος του PAIGC, ήταν αυτός που πυροβόλησε, αλλά μαζί του υπάρχουν και άλλοι άνδρες που ανήκουν στο κόμμα της Δημοκρατίας της Guinea-Conakry.
Επομένως, είναι πιθανό ότι ο Kani χειραγωγήθηκε και υποστηρίχθηκε από αυτούς τους τελευταίους και από τους υψηλότερους πορτογάλους αξιωματούχους. την ίδια νύχτα, πολλοί άλλοι ηγέτες του PAIGC συνελήφθησαν, αλλά απελευθερώθηκαν σχεδόν αμέσως μετά τη μεσολάβηση του Sékou Turé, Προέδρου της Δημοκρατίας της Guinea-Conakry, ο οποίος σίγουρα γνώριζε το σχέδιο επίθεσης.
Με τη δολοφονία του Amilcar Cabral, ο ανταρτοπόλεμος εντείνεται και, λίγους μήνες μετά το θάνατο του ηγέτη, η Γουινέα-Μπισάου και το Πράσινο Ακρωτήριο αποκτούν την ανεξαρτησία (10 Σεπτεμβρίου 1973). αλλά, ήδη το 1970, κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Καζακστάν, με αυτά τα λόγια ο Amilcar Cabral έλεγε ότι ήταν σίγουρος για τη νίκη της χώρας του στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα: «Πώς μπορούμε, εμείς, ένας λαός που στερούμαστε τα πάντα, βιώνοντας μια βαθιά κρίση, καταφέραμε να διακινδυνέψουμε αυτή τη μάχη και να φτάσουμε στην επιτυχία; Η απάντησή μας είναι: γιατί υπήρξε ο Λένιν, γιατί έκανε το καθήκον του ως άντρας, ως επαναστάτης και ως πατριώτης. Ο Λένιν ήταν και συνεχίζει να είναι το καλύτερο παράδειγμα εθνικής απελευθέρωσης των λαών».

Figura de Amílcar Cabral precisa ser mais valorizada, afirma antigo  combatente

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/20-gennaio-1973-uccisione-di-amilcar-cabral

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s