ιστορία, storia

21 Ιανουαρίου 1950: George Orwell

21 GENNAIO 2000 | IN STORIA DI CLASSE. στην ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο George Orwell, διεθνώς διάσημος συγγραφέας και δοκιμιογράφος, ελευθεριακός σοσιαλιστής, ο οποίος πολέμησε στην πολιτοφυλακή του POUM ενάντια στους φασίστες στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο πέθανε στις 21 ιανουαρίου 1950 σε ηλικία 46 ετών.21 Gennaio 1950: George Orwell

Από το «blackblog του francosenia» ας πάρουμε αποσπάσματα από ένα άρθρο:

Μια φωτογραφία λίγο ξεθωριασμένη, σχεδόν … ομιχλώδης.

Μια ομάδα ανδρών και μια γυναίκα ποζάρουν για τη φωτογραφία, πίσω τους ένας τοίχος από σακιά με άμμο. Όπλα στα χέρια, δεν μοιάζουν με τακτικούς στρατιώτες, δεν φορούν στολές.
Ένας από αυτούς στέκεται κυριολεκτικά, το κεφάλι και oι ώμοι πάνω από όλους τους άλλους. Είναι ο George Orwell ή, όπως ήταν γνωστός τότε, ο Eric Blair (που ήταν το πραγματικό του όνομα).

Η σκηνή είναι ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, και η φωτογραφία απεικονίζει, μεταξύ άλλων, τον «αμερικανό» που πήγε σε βοήθεια του Όργουελ όταν πυροβολήθηκε: Harry Milton.

Ένας μικρός αλλά ενδιαφέρον φάκελλος στο Αρχείο Hoover καταγράφει την ισπανική εμπειρία του Μίλτον, καθώς και τη συνάντησή του με τον μελλοντικό συγγραφέα του 1984. Το αρχείο Μίλτον ρίχνει φως στην πολιτική ανάπτυξη του Όργουελ στο χωνευτήριο της Ισπανίας και τονίζει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εθελοντές αμερικανοί στην Ισπανία, που δεν ήταν μέλη φιλοσοβιετικών κομμουνιστικών κομμάτων και οι οποίοι επέλεξαν να υπηρετήσουν σε σχηματισμούς διαφορετικούς από εκείνους των Διεθνών Ταξιαρχιών που κατέταξαν μαχητές σε μεγάλο βαθμό από την Κομιντέρν, και οι οποίοι έχουν λάβει πολύ περισσότερη ιστορική προσοχή.

Η έντονη περιγραφή του Orwell σχετικά με τον τραυματισμό του στην πρώτη γραμμή κοντά στην Huesca βρίσκεται προς το τέλος του απομνημονεύματός του για τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο: Αφιέρωμα στην Καταλονία.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Harry Milton, περιγράφοντας το περιστατικό σε έναν δημοσιογράφο στην Καλιφόρνια, το απέδωσε στην ατυχία του Όργουελ, στο ύψος του και τη συνήθεια του να κοιτάζει από την κορυφή της οχυρωμένης θέσης της μονάδας τους, ρισκάροντας λίγο υπερβολικά γέρνοντας προς τα πάνω: «Άκουσα τον αέρα από μια σφαίρα με υψηλή ταχύτητα και μετά είδα τον Όργουελ να αναποδογυρίζει και να πέφτει στο έδαφος με την πλάτη..»
Ο Milton λέει ότι του έδωσε τις πρώτες βοήθειες ενώ ο Όργουελ περίμενε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σε ένα άλλο άρθρο σχετικά με τους πυροβολισμούς, ο Μίλτον πιστώνεται με έναν πολύ μετριοπαθή ρόλο: «Απλά σταμάτησα την αιμορραγία». Ωστόσο, ο Μίλτον – υποστηρίζουν ορισμένοι – καυχήθηκε για μια μεγαλύτερη επιρροή σχετικά με την επίδραση στην πολιτική συνείδηση ​​του Όργουελ, έτσι όπως σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία.

Η ισπανική εμπειρία του Όργουελ θα διαμορφώσει την μετέπειτα κοσμοθεωρία του με πολλούς τρόπους. Ένας αφοσιωμένος δημοκρατικός σοσιαλιστής, ο Όργουελ είχε φτάσει στην Ισπανία για να πολεμήσει ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο. Κατά την άφιξή του στην Καταλονία, βρέθηκε στη μέση μιας κοινωνικής επανάστασης για την οποία ένιωσε μια άμεση συμπάθεια. Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του με τις αναμνήσεις της Ισπανίας, περιγράφει την εντύπωση του για τη Βαρκελώνη:

«Ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμουν σε μια πόλη όπου η εργατική τάξη βρισκόταν στη σέλα …. Υπήρχαν πολλά μέσα σε αυτό που δεν καταλάβαινα, κατά κάποιο τρόπο δεν μου άρεσαν, έστω, αλλά αναγνώρισα αμέσως ότι ήταν μια κατάσταση για την οποία άξιζε να αγωνιζόμαστε.»

orwell

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/21-gennaio-1950-george-orwell

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s