βασανιστήρια, tortura

26 Ιανουαρίου 1982: Κρατικά Βασανιστήρια στη Verona

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 | IN STORIA DI CLASSE.Video

Στις 26 ιανουαρίου 1982, με τη σύλληψη της Elisabetta Arcangeli, ξεκινά η αστυνομική επιχείρηση η οποία θα οδηγήσει στο τέλος της απαγωγής του στρατηγού Dozier.

Τα βασανιστήρια στον σύντροφο Cesare Di Lenardo από τους N.O.C.S. στον οποίο έσπασαν ένα τύμπανο, έκαψαν τους όρχεις και το πέος, υπέστη ψεύτικη εκτέλεση γυμνός και βρεγμένος με κουβάδες παγωμένο νερό, ήταν μόνο μέρος αυτών που ανέφερε η «εξομολόγηση» του Salvatore Genova (αξιωματούχου των NOCS και στη συνέχεια πολιτικάντη στο PSDI και στη DC ) στο εβδομαδιαίο περιοδικό » L’ESPRESSO» της 06ης Απριλίου 2012. «Εξομολόγηση «που ξεγυμνώνει το modus operandi, τον τρόπο δράσης της αστυνομίας εκείνη την περίοδο.

Έρχεται στη σκηνή ο Nicola Ciocia-De Tormentis, ο ειδικός του waterboarding

Την επόμενη μέρα, σε μια πλατύτερη συνάντηση, συμμετέχει επίσης ένας αξιωματούχος που όλοι γνωρίζουμε με το όνομα και τη φήμη του και που μας παρουσιάζεται με την ευκαιρία. Είναι ο Nicola Ciocia, ο πρώτος διευθυντής, επικεφαλής της λεγόμενης μοίρας των τεσσάρων του Ave Maria όπως τους αποκαλούμε εμείς. Είναι οι ειδικοί στη σκληρή ανάκριση, με νερό και αλάτι: δένουν το θύμα σε ένα τραπέζι και, με ένα χωνί ή σωλήνα, το κάνουν να καταπιεί μεγάλες ποσότητες αλμυρού νερού. Η ομάδα συγκροτήθηκε την επόμενη ημέρα από τη δολοφονία του Moro με ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό. Να εφαρμόσει στους πολιτικούς κρατούμενους εκείνο που κάνουν όλες οι κινητές ομάδες. Ο Ciocia, πρέπει να σημειωθεί, δεν ενήργησε με δική του πρωτοβουλία. Η συγκρότηση της μοίρας αποφασίστηκε σε υπουργικό επίπεδο.

Ο Ciocia, στον οποίο ο Umberto Improta δίδει το παρατσούκλι Δρ De Tormentis, [από την λέξη tormento, βάσανο], ένα ψευδώνυμο που θα τον ακολουθήσει σε όλη του τη ζωή, επιστρέφει στη Βερόνα τον ιανουάριο, με τους άντρες του, τους τέσσερις της Ave Maria. Ο στρατηγός ήταν φυλακισμένος για περισσότερο από ένα μήνα, η πίεση σε εμάς είναι πολύ υψηλή.

Οι Improta, Fioriolli και Genova “αποδιοργανώνουν” (μεταφράζεται: χτυπούν βάναυσα) τον Nazareno Mantovani σε μια βίλα ειδικά ενοικιασμένη για τα βασανιστήρια

Στις 23 ιανουαρίου συνελήφθη ένας υποστηρικτής, ο Nazareno Mantovani. Αρχίζουμε να τον ανακρίνουμε, τον παίρνουμε στον τελευταίο όροφο του αστυνομικού τμήματος. Εκτός από εμένα υπάρχουν οι Improta και Fioriolli. Πρέπει να τον «αποδιοργανώσουμε», να τον προετοιμάσουμε για τον Ciocia και τους τέσσερις της Ave Maria. Το κάνουμε με λόγια, αλλά όχι μόνο. Χρησιμοποιούμε βία. Μετά πρέπει να τον πάμε στον Ciocia σε μια μικρή βίλα που νοικιάστηκε από την αστυνομία. Το κάνουμε τη νύχτα. Τον φορτώνουμε, δεμένα τα μάτια, σε ένα αυτοκίνητο μαζί με τέσσερις από τους ανθρώπους μας. Σε ένα άλλο είναι ο Ciocia με τους άντρες του, με κουκούλες. Οι Fioriolli, Improta κι εγώ, μαζί με άλλους πράκτορες, είμαστε σε δύο άλλα αυτοκίνητα. Μόλις φτάνουμε, ο Μαντοβάνι ξεγυμνώνεται, δένεται σε χέρια και πόδια και ο Ciocia ξεκινά τη δουλειά του με εμάς ως θεατές. Πρώτα οι απειλές, σκληρές, τρομακτικές: «Εδώ είσαι, το σύνηθες αρνί για να θυσιάσουμε, είσαι στα χέρια μας, αν δεν μιλήσεις θα τελειώσουμε άσχημα». Στη συνέχεια ο σωλήνας στο λαιμό, το πολύ αλμυρό νερό, το αλάτι στο στόμα και το νερό στο σωλήνα. Μετά από ένα τέταρτο της ώρας ο Μαντοβάνι λιποθυμά και σταματούν. Στη συνέχεια συνεχίζουν. Ενώ ασχολούνται με αυτόν, ο επικεφαλής της UCIGOS, De Francisci, μπαίνει και σταματά το waterboarding.

Μετά από λίγες μέρες η αποφασιστική ανάκριση που θα μας οδηγήσει στην απελευθέρωση του Dozier, εκείνη του Br-ταξιαρχίτη Ruggero Volinia και της συντρόφισσας του, Elisabetta Arcangeli.

Ο βιασμός της Elisabetta Arcangeli

Είμαι έξω για τις συλλήψεις εγώ και όταν επιστρέφω στην αστυνομική Διεύθυνση πηγαίνω στον τελευταίο όροφο. Εδώ, χωρισμένοι από έναν τοίχο, ώστε να μπορούν να ακούν ο ένας τον άλλον, αλλά να μην βλέπονται, υπάρχουν οι Volinia και Arcangeli. Ο Fioriolli τους ανακρίνει, αλλά θα μπορούσα να ήμουν εγώ στη θέση του, μάλλον θα συμπεριφερόμουν με τον ίδιο τρόπο. Το αφεντικό μας, ο Improta, παρακολουθεί τα πάντα προσεκτικά, από κοντά. Το κορίτσι είναι δεμένο, γυμνό, την κακομεταχειρίζεται, τραβούν τις θηλές της με πένσα, χώνουν ένα ρόπαλο στον κόλπο της, το κορίτσι ουρλιάζει, ο σύντροφος της την ακούει και τον χτυπούν σκληρά, χτυπιέται στο στομάχι, στα πόδια. Φοβάται για τον εαυτό του, αλλά κυρίως για την σύντροφό του. Οι δύο είναι πολύ κοντά, στη συνέχεια θα χτίσουν τη ζωή τους μαζί, θα έχουν δύο κόρες. Είναι μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές εκείνων των ημερών, μια από τις στιγμές που θα έπρεπε να συλλάβω τους συναδέλφους μου και τον εαυτό μου. Αντιθέτως φορτώνω μαζί τους τον Volinia σε ένα αυτοκίνητο, τον μεταφέρουμε στη βίλα για τη συνέχεια. Τον γδύνουμε, δεμένο στο τραπέζι υφίσταται το νερό και το αλάτι και μετά από λίγα λεπτά μιλάει, μας λέει πού κρατείται αιχμάλωτος ο στρατηγός Dozier. Το blitz είναι επιτυχές, παίρνουμε και τους πέντε τρομοκράτες και τους φέρνουμε στους στρατώνες της Celere στη Πάντοβα. Τον καθένα σε ένα δωμάτιο, δεμένο στην καρέκλα, δεμένα τα μάτια, δύο γυναίκες και τρεις άνδρες. Ανάμεσά τους ο Antonio Savasta που θα αρχίσει να μιλά σχεδόν αμέσως, και μάλιστα μαζί μου, μας επιτρέπει να κάνουμε εκατοντάδες συλλήψεις.

Ο κήπος των βασανιστών

Μετά τoυς τέσσερις της Ave Maria, έρχονται οι Πολεμιστές της νύχτας

Αλλά οι βιαιότητες δεν τελειώνουν με την απελευθέρωση του στρατηγού. Το κλίμα είναι σε έξαψη. Όλοι ξέρουν πώς κάναμε τον Volinia να μιλάει και ξεκινά ο μιμητισμός, υπάρχει «ελεύθερο χέρι, ελευθερία κινήσεων για όλους». Μια ομάδα αστυνομικών, που αυτοαποκαλούνται Πολεμιστές της νύχτας, όταν δεν είμαστε εμείς παρόντες, πηγαίνει στα δωμάτια όπου βρίσκονται οι πέντε ταξιαρχίτες και τους χτυπάει σκληρά. Ένας αστυνομικός, μια από εκείνες τις μέρες, έρχεται σε μένα και ρωτάει αν μπορεί να περάσει ξανά από εκείνο τον «μαλάκα», αναφερόμενος στον Cesare Di Lenardo, τον μόνο από τους πέντε που δεν συνεργάζεται μαζί μας. Δεν του λέω όχι και η ιστορία που οδήγησε στη σύλληψη μου ξεκινά εκείνη τη στιγμή. Η ευθύνη μου υπάρχει και είναι ακριβής, δεν εμπόδισα τον υπολοχαγό Giancarlo Aralla να βγάλει τον Di Lenardo από τους στρατώνες. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον ψεύτικο τουφεκισμό και τι άλλο συνέβη έξω από τους στρατώνες από τη μαρτυρία του Di Lenardo. Είδα τον κρατούμενο στα ντους ξανά. Κάποιοι αξιωματικοί αυτοσχεδιάζουν επάνω του ένα βασανιστήριο αλατιού και νερού. Τους έκανα να σταματήσουν, αλλά δεν τους ανέφερα, έτσι έγινα συνεργός τους.

Μετά την Padova βασανιστήρια και στο Mestre

Η επιθυμία να μιμηθούν, να ρίξουν ξύλο, να κάνουν αυτούς τους «μαλάκες» να μιλήσουν δεν σταματά στην Πάντοβα. Ξέρω σίγουρα για το Μέστρε. Αρκετοί τρομοκράτες συνελήφθησαν μετά από οδηγίες του Σαβάστα σε διάφορες περιοχές. Οι αστυνομικοί αυτοσχεδιάζουν ως βασανιστές, χρησιμοποιούν νερό και αλάτι χωρίς να είναι προετοιμασμένοι όπως ο Ciocia και οι δικοί του, τους βλέπουν συνάδελφοι τους οι οποίοι μιλούν και καταγγέλλουν. Αλλά η έρευνα δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Όταν οι εφημερίδες αρχίζουν να διηγούνται για βασανιστήρια και ξεκινά η έρευνα εναντίον μου και των άλλων για την υπόθεση Di Lenardo, επικοινωνώ με τον Improta, του λέω πως δεν θέλω να μείνω με το σπίρτο στο χέρι, ότι πρέπει να με υπερασπιστούν. Υπόσχεται, λέει να μην ανησυχώ, αλλά μόνο η εκλογή στο Κοινοβούλιο που μου πρότεινε το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με βγάζει από τη διαδικασία. Οι άλλοι τέσσερις που συνελήφθησαν μαζί μου καταδικάζονται πρωτοδίκως και, στο τέλος, αμνηστεύονται.

Δεν ξοδεύουμε λόγια για τη «συνεργασία» της Frascella και των άλλων, συμπεριλαμβανομένου του προδότη Antonio Savasta, αλλά θέλουμε να θυμόμαστε πως ο Cesare που αναφέρεται στο βίντεο μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Cesare Di Leonardo που δεν «συνεργάστηκε», παρά το γεγονός ότι βασανίστηκε βαρύτερα, σύντροφος που βρίσκεται στη φυλακή από τις 26 ιανουαρίου 1982 και είναι ακόμα εκεί:

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/26-gennaio-1982-torture-di-stato-a-verona

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s