ιστορία, storia

30 Iανουαρίου 1968: Βιετνάμ, η επίθεση του Tet

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες – ηθική πριν από στρατιωτική – στην ιστορία ενός «μικρού λαού» (εκείνου του Βιετνάμ) εναντίον ενός Γίγαντα (δηλαδή των Usa).

O du kich nho.jpg

Η επίθεση του Tet ήταν μια μεγάλη επιδρομή που πραγματοποιήθηκε από το εξαιρετικό στρατηγικό μυαλό του στρατηγού Vo Nguyen Giap (*) ο οποίος βρίσκονταν στη διοίκηση περίπου 70.000 ανδρών, ακριβώς για να συμπέσει με την πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, που σημειώθηκε στο ανατολικό ημερολόγιο ως Tet.

Η επίθεση περιελάμβανε πολλά κατοικημένα κέντρα σε ένα πλατύ μέτωπο, αρκετά από αυτά σημαντικής στρατηγικής σημασίας και περιφρουρημένα από τους Αμερικανούς και τον στρατό του Νοτίου Βιετνάμ.

Κέρδισαν οι κομουνιστές βιετκόγκ; Για το ηθικό του στρατού του Βόρειου Βιετνάμ, σίγουρα, ήταν μια μεγάλη νίκη, την οποία ακολούθησε και η επίθεση αντιπερισπασμού στη βάση των πεζοναυτών που σταθμεύουν στο Khe Sanh, στα σύνορα με το Λάος.

È morto il Generale Giap, liberò il Vietnam da francesi e americani |  Vietnam, Fatti della storia, Francese

Οι yankees αιφνιδιάστηκαν: πιθανότατα επειδή δεν πίστευαν ότι οι βορειοβιετναμίτες θα είχαν εκτοξεύσει επίθεση στη διάρκεια των εορτών της Πρωτοχρονιάς τους. ή ίσως λόγω της αλαζονείας, του γεγονότος πως ένιωθαν άθικτοι, ανίκητοι.

Πολλά κέντρα κατέληξαν προσωρινά στα χέρια των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Saigon, που ήταν έδρα της κυβέρνησης και των σημαντικότερων στρατιωτικών διοικήσεων. Η επίθεση των βιετκόγκ στην αμερικανική πρεσβεία ήταν σίγουρα σοκαριστική, όπου μια χούφτα γενναίων μπήκαν στο κτίριο, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή, πριν εξουδετερωθούν από τους υπερ-οπλισμένους Πεζοναύτες-Marines.

Συγκεκριμένα, αξίζει να αναφερθεί η σφαγή της αρχαίας πόλης Hue, όπου οι αντάρτες βιετκόνγκ κατέλαβαν την πόλη, αρχίζοντας να μαζεύουν και να εκτελούν όλους αυτούς που συνεργάστηκαν.

Τελικά τραγικοί αριθμοί (και πολύ αμφίβολοι): οι αμερικανοί είπαν ότι είχαν βρει σχεδόν 3.000 νεκρούς σε μαζικούς τάφους, ότι είχαν 150 απώλειες στις τάξεις τους (συν 400 στρατιωτών του Νοτίου Βιετνάμ), αλλά ότι σκότωσαν 5.000 Βιετκόνγκ.

Le memorie del generale Giap e la storia maledetta della "benzina solida"

Για τους Βιετκόγκ ήταν μια «Πύρρεια» νίκη από αυστηρά στρατιωτική άποψη, καθώς η αυτοκρατορία ΗΠΑ εξαπέλυσε αμέσως όλο το ανώτερο στρατιωτικό της οπλοστάσιο, χτυπώντας παντού (και στην τύχη). Αλλά από πολιτική και στρατηγική άποψη, η επίθεση Tet είχε θεμελιώδη επίδραση στην κοινή γνώμη των Ηπα: η νίκη δεν ήταν πλέον τόσο σίγουρη και πολύ λιγότερο κοντά. Ο Giap είχε αποδυναμώσει τον αμερικανό γίγαντα, τον εξασθένισε ηθικά και στα μάτια όλου του κόσμου. Μετά από λίγο, ο στρατηγός William Westmoreland, ο οποίος ισχυρίστηκε δημοσίως ότι οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν εύκολα, αναγκάστηκε να ζητήσει άλλους 200.000 στρατιώτες, πράγμα που επέκτεινε το εσωτερικό μέτωπο (δηλαδή τους αντιπάλους του πολέμου, με πολύ μεγάλο αριθμό λιποτακτών).

Ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αναγκάστηκε – με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης τώρα ενάντια στον «βρώμικο πόλεμο» – να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν μια φάρσα καθώς οι ΗΠΑ αύξησαν τους βομβαρδισμούς.

Ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι τις 30 απριλίου 1975, όταν ο τελευταίος από τους αμερικανούς εγκατέλειψε την πρεσβεία τους στη Σαϊγκόν στα χέρια των Βιετκόγκ. Για μια φορά ο Δαβίδ είχε νικήσει τον Γολιάθ.

Πηγή: La Bottega del Barbieri (Scor-Date)

E' solo questione di tempi, ovvero: torna in libreria il generale Giap! -  Giap

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/30-gennaio-1968-vietnam-l-offensiva-del-tet

GIAP_un_grande_vietnamita

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s