σύγχρονα κινήματα, movimenti contemporanei

«ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ«» ΚΑΙ…

Benigno Moi

… και αφηγημένη με καρδιά και μυαλό

Μετανάστευση, άσυλο, φιλοξενία: ο Benigno Moi γράφει σχετικά με το εγχειρίδιο-βιβλίο των Rita Coco και Roberta Ferruti με τον Gianfranco Schiavone

το βιβλίο

“Αν δεν βλέπουμε πλέον τη διαχωριστική γραμμή, την γραμμή των συνόρων

Θα είμαστε ελαφρύτεροι και ίσως πιο κοντά”  (*)

ReCoSol είναι η Rete dei Comuni Solidali- το Δίκτυο Αλληλέγγυων Κοινοτήτων που ιδρύθηκε το 2003 (από 100 Δήμους σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 270, μεταξύ των Δήμων και άλλων ενδιάμεσων Φορέων) με σκοπό τη σύνδεση των τοπικών διοικήσεων που συμμετέχουν στην προώθηση διεθνών έργων-σχεδίων αλληλεγγύης. Σε σχεδόν είκοσι χρόνια δραστηριότητας και δέσμευσης, το δίκτυο έχει γίνει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την προώθηση και το συντονισμό έργων και σχεδίων συνεργασίας, τα οποία καταφέρνουν να κάνουν ακόμη και μικρά χωριά να γίνουν πρωταγωνιστές, να μοιράζονται γνώσεις και σχεδιασμό στον τομέα της αλληλεγγύης.

Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι ήταν αυτοί (που για χρόνια δημοσιεύουν κείμενα σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους σκοπούς του Δικτύου) που ήθελαν και δημοσίευσαν ένα βιβλίο όπως το «Μια ιστορία γραμμένη με τα πόδια», που γράφτηκε από τις Rita Coco και Roberta Ferruti ( νομικός, ήδη συνεργάτης της Rodotà, και ελεύθερη δημοσιογράφος-free lance και πράσινη ακτιβίστρια) με τη συνεργασία του Gianfranco Schiavone της ASGI.

Ένα εγχειρίδιο

Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο, πολύτιμο και απαραίτητο, παρουσιάζεται ως πραγματικό εγχειρίδιο για εκείνους που, ενώσεις, δημόσιοι φορείς, συνεργάτες, «ειδικοί», ασχολούνται συγκεκριμένα με θέματα που σχετίζονται με την υποδοχή και τη μετανάστευση. Όπως τα εγχειρίδια εκείνα που ένας επαγγελματίας κρατά πάντα κοντά του όταν πρέπει να ελέγξει, να βρει απαντήσεις σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, να εμβαθύνει ένα θέμα, να βρει ενδείξεις ή προτάσεις για να πραγματοποιήσει ένα έργο, ένα σχεδιασμό.

Ακόμα και σε περιόδους που οι χάρτινοι οδηγοί φαίνεται να χάνουν σημασία, ειδικά σε θέματα όπου η νομοθεσία αλλάζει πολύ συχνά (και σχιζοφρενικά), αυτά τα εγχειρίδια διατηρούν μια σχετική και ουσιαστική λειτουργία. Επειδή είναι ένα σταθερό σημείο, μια πυξίδα για να μην χαθείτε στη μυριάδα των πληροφοριών που μπορούν να βρεθούν στο Διαδίκτυο. Πληροφορίες πολύ συχνά εκτός γενικού πλαισίου, πρόχειρες, δίχως πηγές, αβέβαιης αξιοπιστίας.

Το βιβλίο των Coco και Ferruti καταφέρνει να εκτελέσει αυτήν τη λειτουργία, επιπλέον είναι επίσης πολύ πλούσιο σε συνδέσμους και διευθύνσεις ιστού στις οποίες αναφέρεται για περαιτέρω πληροφορίες και ελέγχους, εμβαθύνσεις και επαληθεύσεις.

Δεδομένου του απρόβλεπτου για το οποίο μιλούσαμε, όπως και τα τεχνικά-επαγγελματικά εγχειρίδια, θα πρέπει να μπορεί να ενημερώνεται ή να συμπληρώνεται κάθε δύο χρόνια. Ή τουλάχιστον όταν οι κανόνες και τα σενάρια αλλάζουν σημαντικά, με ουσιαστικό τρόπο.

Όχι μόνο ένα εγχειρίδιο

Αλλά το βιβλίο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης μια συλλογή από δοκίμια για την ιστορία των μεταναστεύσεων και για το πώς έγιναν και πως αντιμετωπίζονται. Γεμάτο box, κάρτες, γραφικά και τεκμηρίωση που βοηθούν στην κατανόηση ενός θέματος για το οποίο ‘λέγονται» πολλά (τουλάχιστον όταν χρησιμοποιείται για πολιτικούς και προπαγανδιστικούς σκοπούς) αλλά ουσιαστικά αγνοημένο και άγνωστο.

Για τους λόγους αυτούς – στη βιβλιοθήκη όλων των Δήμων και διαφόρων Φορέων που ασχολούνται με το θέμα (volenti o nolenti-θέλοντας και μη)- θα πρέπει να βρει θέση όπως και στη βιβλιοθήκη σχολείων και ανθρωπιστικών σχολών. φοιτητών και μελετητών που θέλουν ή πρέπει να διερευνήσουν θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τη διεθνή συνεργασία, τη φιλοξενία και την υποδοχή.

Για βιβλία όπως αυτά, τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη λειτουργία του «σταθερού σημείου αναφοράς και στηρίγματος», αισθανόμαστε την ανάγκη ύπαρξης, ακόμη περισσότερο σε στιγμές όπου φαίνεται ότι η συλλογική συνείδηση ​​και η συμμετοχή βρίσκονται σε δυσκολία. όταν κινδυνεύουμε να νιώσουμε αδύναμοι και αφοπλισμένοι απέναντι στις επιθέσεις που οδηγούνται από την πολιτική, το δικαστικό σώμα, τα κοινωνικά μέσα και τον μεγάλο Τύπο, ενάντια σε δικαιώματα των οποίων η κατάκτηση χρειάστηκε χρόνια αγώνα και προσπάθειας.

Το παράδειγμα των Riace και Mimmo Lucano είναι παραδειγματικό, μια εμπειρία που αναφέρεται και μελετήθηκε διεθνώς (τόσο πολύ που οδήγησε στην ένταξη του Lucano μεταξύ των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων στον πλανήτη, με την μεγαλύτερη επίδραση) η οποία καταστράφηκε με πολιτικές πράξεις και γελοίες ποινικές κατηγορίες.

Η σχεδόν αδιαφορία με την οποία τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει τις τραγωδίες των στρατοπέδων της Λέσβου και της «βαλκανικής οδού». την ουσιαστική διατήρηση ορισμένων επαίσχυντων κανόνων των διατάξεων του Salvini, οι οποίοι στην πραγματικότητα εξακολουθούν να εμποδίζουν τη διάσωση και την άφιξη στα λιμάνια των πλοίων ΜΚΟ · Η ακύρωση από την mainstream πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στη Συρία, είναι όλες επιβεβαιώσεις της κακιάς στιγμής που ζουν τα κινήματα για τα δικαιώματα και την αλληλεγγύη.

Όπως συνέβη και για τα αντιπολεμικά κινήματα, και για άλλα δικαιώματα που αγωνιστήκαμε για να κατακτήσουμε ή να υπερασπιστούμε, υπάρχουν στιγμές κόπωσης και υποχώρησης, που ενισχύονται από τη σχιζοφρένεια που φαίνεται να εισέβαλε σε όλες τις ενέργειές μας. Σε αυτές τις στιγμές, σε αυτές τις φάσεις, καθίσταται ζωτικής σημασίας να έχουμε σταθερά σημεία αναφοράς από τα οποία να ξεκινήσουμε εκ νέου. Αυτό το βιβλίο, και η ReCoSol, είναι τέτοια.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 6 κύρια κεφάλαια (Μεταναστεύσεις, πρόσφυγες και μετανάστες, διεθνές Σενάριο, ευρωπαϊκό Σενάριο, εθνικό Σενάριο, Η υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία · Ευάλωτοι και «πιο ευάλωτοι») και συμπληρώνεται από ένα γλωσσάριο και τη βιβλιογραφία και linkografia που περιέχεται στις σημειώσεις.

Οι συγγραφείς το παρουσίασαν με τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να το κάνουμε αυτές τις μέρες, και είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να το κάνουν. Εδώ είναι μερικές παρουσιάσεις που έγιναν τους τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου:

https://www.radioradicale.it/scheda/617936/rita-coco-e-roberta-ferruti-autrici-del-libro-una-storia-scritta-con-i-piedi

Il libro, quasi 300 pagine, costa soltanto 10 euro; se non lo trovate in libreria si può ordinare dalle pagine ReCoSol o contattando le autrici: https://comunisolidali.org/

https://www.facebook.com/Recosol/

Io scrivo da Sinnai, vicino a Cagliari, e chi sta da queste parti lo trova nella libreria del MUA (Museo di Sinnai):

http://www.muasinnai.com/    39 340 667 1868   https://www.facebook.com/MuASinnai     

(*) da “Non si può smettere di fumare“, di Ricky Gianco, nell’album omonimo, Fonit Cetra 1982

Benigno Moi

Benigno Moi

taggato con accoglienzaasilo politicoBenigno MoiComuni solidaliConvenzione di Ginevra per i rifugiatidecreti sicurezzadiritti globalidiritto d’asiloGianfranco SchiavonemanualimigrantimigrazioniMimmo LucanomovimentiNEWSLETTERbottegaRecosolRecosol (Rete dei comuni solidali)Rete RecosolRiaceRicky GiancoRita CocoRoberta FerrutiSprarSPRAR (Sistema per i richiedenti asilo e rifugiati)storia delle migrazioni

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s