αυτονομία, autonomia

1 φεβρουαρίου 1977: συγκρούσεις στη Sapienza

01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ1 febbraio 1977: scontri alla Sapienza

1 febbraio 1977: scontri alla Sapienza

Το πρωί της 1ης φεβρουαρίου 1977 στη Σχολή Γραμμάτων του πανεπιστημίου Sapienza διεξάγεται συνέλευση της Επιτροπής αγώνα εναντίον της εγκυκλίου Malfatti. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον υπουργό στις 3 δεκεμβρίου ’76 απαγορεύει στους φοιτητές να δώσουν πολλαπλές εξετάσεις στο ίδιο μάθημα, καταργώντας εκ των πραγμάτων την απελευθέρωση των σχεδίων σπουδών που ισχύουν από το ’68. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται αμέσως κατανοητή από τους φοιτητές του πανεπιστημίου ως η πρώτη κίνηση ενόψει άλλων και πολύ πιο σοβαρών μέτρων αντιμεταρρύθμισης. Ακριβώς κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, μια ομάδα φασιστών από τη FUAN, τη φοιτητική οργάνωση του MSI, μπαίνει στην πανεπιστημιούπολη επιτιθέμενη στη σχολή Γραμμάτων. Οι φασίστες, με επικεφαλής τον Alessandro Alibrandi, έναν γνωστή ρωμαίο τραμπούκο, είναι οπλισμένοι με σιδηρολοστούς, μολότοφ και πιστόλια.

Τα νέα εξαπλώνονται αμέσως και ομάδες συντρόφων συγκεντρώνονται από όλες τις σχολές για να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Σε αυτό το σημείο δύο φοιτητές, ο Paolo Mangone και ο Guido Bellachioma, πλήττονται από πυροβολισμούς. Ο πιο σοβαρός, του Bellachioma, που χτυπήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, και νοσηλεύεται ετοιμοθάνατος στην Πολυκλινική.
Το απόγευμα, μετά από μπορεία μιας χιλιάδας νέων που κατέφτασαν στην έδρα του MSI στην οδό Livorno η οποία δέχεται επίθεση, καταλήφθηκε η Σχολή Γραμμάτων στην οποία είχε εγγραφεί ο Bellachioma και κλήθηκε μια αντιφασιστική κινητοποίηση για την επόμενη μέρα.


Εκείνη της 1ης φεβρουαρίου ήταν μόνο μία από τις συνεχείς επιθέσεις φασιστών εκείνων των ετών. Αλλά σηματοδότησε μια συγκεκριμένη πορεία, καμπής για το εν τη γενέσει κίνημα του ’77.
Η Επιτροπή αγώνα καταγγέλλει την επίθεση ως «απόπειρα των αντιδραστικών δυνάμεων και της Χριστιανοδημοκρατίας να περάσουν τη μεταρρύθμιση malfatti και με την υποστήριξη της μαύρης επιθετικότητας» και καλεί όλους τους φοιτητές να μπλοκάρουν τα μαθήματα.
Η αντίληψη είναι ακριβώς αυτή μιας καλά οργανωμένης κατασταλτικής επίθεσης ενάντια στους σπουδαστές.
Ήταν μόνο η αρχή ενός έτους κατά το οποίο η σύγκρουση μεταξύ του κινήματος και των φασιστών πρώτα, και με την αστυνομία στη συνέχεια, θα ήταν πολύ σκληρή.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/1-febbraio-1977-scontri-alla-sapienza

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s