ένοπλη πάλη, lotta armata

7 φεβρουαρίου 1991: Ο IRA επιτίθεται στην Downing street

07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η επίθεση με όλμο της Downing Street πραγματοποιήθηκε από τον προσωρινό ιρλανδικό ρεπουμπλικανικό στρατό (IRA) στις 7 φεβρουαρίου 1991.7 febbraio 1991: L’IRA attacca Downing street

Ο IRA πυροβόλησε βλήματα όλμου στην οδό Downing Street, στο νούμερο 10, του Λονδίνου, έδρα της βρετανικής κυβέρνησης. Ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού John Major και του Υπουργικού Πολεμικού Συμβουλίου του, που συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον πόλεμο του Κόλπου. Ένα από τα βαριά βλήματα του όλμου εξερράγη στον πίσω κήπο του Νο.10, λίγα μέτρα από το γραφείο του συμβουλίου. Λόγω των ειδικά κατασκευασμένων παραθύρων να αντέχουν σε βλήματα, κανείς στο συμβούλιο δεν τραυματίστηκε, παρόλο που τέσσερα άλλα άτομα υπέστησαν μικρούς τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί. Τα άλλα δύο βλήματα πέταξαν πάνω από την Downing Street και προσγειώθηκαν σε ένα κοντινό κήπο.

Κατά την διάρκεια των Ταραχών, Troubles, στο πλαίσιο της ένοπλης εκστρατείας του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ο προσωρινός IRA είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει όλμους εναντίον στόχων στη Βόρεια Ιρλανδία. Η πιο αξιοσημείωτη επίθεση ήταν η επίθεση όλμου του Newry το 1985, η οποία σκότωσε εννέα μέλη της Royal Ulster Constabulary..

Ο IRA είχε πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις στην Αγγλία, αλλά δεν είχε χρησιμοποιήσει όλμους εκεί. Τον δεκέμβριο του 1988, τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή τους και οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την τροχιά του όπλου βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στο Battersea, στο νότιο Λονδίνο, από μέλη του τμήματος μητροπολιτικής αστυνομίας κατά της τρομοκρατίας-del Metropolitan Police Anti-Terrorist Branch.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η βρετανίδα πρωθυπουργός Margaret Thatcher ήταν στην κορυφή της λίστας του IARA για εκτέλεση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα της ζωής της στον βομβαρδισμό ενός ξενοδοχείου στο Μπράιτον. Η ασφάλεια γύρω από την Downing Street είχε αυξηθεί στο κόστος £ 800.000 μετά την αυξημένη δραστηριότητα του IRA στην Αγγλία το 1988, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός πόστου φρούρησης της αστυνομίας και πυλών ασφαλείας στο τέλος του δρόμου. Τα σχέδια να αφήσουν μια βόμβα αυτοκινήτου σε έναν δρόμο κοντά στην Downing Street και να την πυροδοτήσουν με το τηλεχειριστήριο ενώ περνούσε το επίσημο αυτοκίνητο της Θάτσερ αποκλείστηκε από το Συμβούλιο του Στρατού του IRA λόγω της πιθανότητας να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων, πράγμα που ορισμένα μέλη του στρατιωτικού Συμβουλίου υποστήριξαν πως θα ήταν πολιτικά αντιπαραγωγικό.
Αντίθετα, το Συμβούλιο του Στρατού επέβαλε αποφάσισε μια επίθεση κατά της Downing Street με όλμο και στα μέσα της δεκαετίας του 90, δύο μέλη του IRA ταξίδεψαν στο Λονδίνο για να σχεδιάσουν την επίθεση. Ένα από τα μέλη του IRA γνώριζε την τροχιά του βλήματος και το άλλο, από την ταξιαρχία του Μπέλφαστ του IRA, ήταν εξοικειωμένο με την κατασκευή τους.

Μια ενεργή υποστηρικτική μονάδα αγόρασε ένα φορτηγό Ford Transit και ενοικίασε ένα γκαράζ, και ένας συντονιστής του IRA προμήθευσε τα εκρηκτικά και τα υλικά που απαιτούνταν για την κατασκευή των όλμων. Η μονάδα του IRA άρχισε να κατασκευάζει τους όλμους και άνοιξε μια τρύπα στην οροφή του φορτηγού για να πυροδοτήσει τους όλους. Έψαξαν στο Whitehall για να βρουν μια κατάλληλη τοποθεσία από την οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τους όλμους ώστε τα βλήματα να πέσουν στο πίσω μέρος της 10 Downing Street, της επίσημης κατοικίας και του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες, τα δύο μέλη του IRA επέστρεψαν στην Ιρλανδία, καθώς η διοίκηση του IRA τα θεωρούσε πολύτιμο προσωπικό και δεν επιθυμούσε να διακινδυνέψουν τη σύλληψή τους σε οποιαδήποτε επιχείρηση follow-up από πλευράς υπηρεσιών ασφαλείας. Τον νοέμβριο του 1990, η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε απροσδόκητα από το αξίωμα, αλλά το Συμβούλιο του Στρατού αποφάσισε ότι η προγραμματισμένη επίθεση έπρεπε να συνεχιστεί, στοχεύοντας τον διάδοχό της John Major.

Ο IRA σχεδίαζε να επιτεθεί όταν ο Ταγματάρχης και οι υπουργοί του θα μπορούσαν να συναντηθούν στη Downing Street και περίμεναν μέχρι να δημοσιοποιηθεί η ημερομηνία μιας προγραμματισμένης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρωί της 7ης φεβρουαρίου 1991, το Συμβούλιο πολέμου και ανώτεροι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στη Downing Street για να συζητήσουν για τον τρέχοντα πόλεμο στον Κόλπο. Εκτός από τον πρωθυπουργό, John Major, εκείνοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση περιελάμβαναν του πολιτικούς Douglas Hurd, Tom King, Norman Lamont, Peter Lilley, Patrick Mayhew, David Mellor e John Wakeham, i funzionari pubblici Robin Butler, Percy Cradock, Gus O’Donnell και Charles Powell και τον αρχηγό του staff της άμυνας David Craig.

Στην αρχή της συνάντησης, ένα μέλος του IRA οδηγούσε το φορτηγό προς το χώρο εκτόξευσης εν μέσω ισχυρού χιονιά. Ο χώρος εκτόξευσης βρισκόταν στη διασταύρωση της λεωφόρου Horse Guards και Whitehall, κοντά στην έδρα του Υπουργείου Άμυνας, περίπου 200 μέτρα από την Downing Street. Κατά την άφιξη, ο οδηγός στάθμευσε το φορτηγό και άφησε τη σκηνή με μια μοτοσικλέτα που περίμενε. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 10:08, καθώς ένας αστυνομικός περπατούσε προς το φορτηγό για να το διερευνήσει, εκτοξεύτηκαν τρία βλήματα όλμου, ακολουθούμενα από την προκαθορισμένη έκρηξη μιας εμπρηστικής συσκευής.. Αυτός ο μηχανισμός σχεδιάστηκε για να καταστρέψει τυχόν εγκληματολογικά στοιχεία και να βάλει φωτιά στο φορτηγό. Κάθε βλήμα είχε μήκος τεσσεράμισι πόδια, ζύγιζε 60 κιλά, και έφερε ωφέλιμο φορτίο 20 κιλών πλαστικού εκρηκτικού. Το όπλο περιγράφηκε ως ένας σπιτικός όλμος Mark 10. Δύο χτυπήματα όλμου προσγειώθηκαν στο Mountbatten Green, κοντά σε μια χλοώδη περιοχή κοντά το Γραφείο Κοινοπολιτείας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Το ένα εξερράγη και το άλλο απέτυχε. Το τρίτο βλήμα εξερράγη στον πίσω κήπο της Downing Street 10, 30 γυάρδες-27 μέτρα από το γραφείο όπου βρίσκονταν οι σύμβουλοι. Εάν το βλήμα είχε χτυπήσει το 10 Downing Street, είναι πιθανό να είχε σκοτωθεί όλο το συμβούλιο.

Με το άκουσμα της έκρηξης, το Υπουργικό Συμβούλιο έσκυψε κάτω από το τραπέζι για να καλυφθεί. Ένα αλεξίσφαιρο δίχτυ στα παράθυρα του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου μείωσε τη δύναμη της έκρηξης, η οποία έκαψε τον πίσω τοίχο του κτιρίου, έσπασε τα παράθυρα και δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους ενός μέτρου στον κήπο. Μόλις υποχώρησε ο ήχος της έκρηξης και μετά από το σοκ, ο John Major είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε εκ νέου κάπου αλλού.» Η αίθουσα εκκενώθηκε και η συνάντηση συνεχίστηκε ξανά λιγότερο από δέκα λεπτά αργότερα στην αίθουσα COBR.

Κανένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου δεν τραυματίστηκε, αλλά τέσσερα άτομα υπέστησαν μικρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών που τραυματίστηκαν από ιπτάμενα συντρίμμια. Αμέσως μετά την επίθεση, εκατοντάδες αστυνομικοί σφράγισαν την κυβερνητική περιοχή, από τις Βουλές του Κοινοβουλίου έως την πλατεία Τραφάλγκαρ. Μέχρι τις 18:00, οι πολίτες κρατήθηκαν εκτός περιοχής καθώς οι ειδικοί της εγκληματολογικής μάχονταν στους δρόμους και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι ήταν κλειδωμένοι πίσω από τις πύλες ασφαλείας..
Αντίδραση
Οι πύλες ασφαλείας εγκαταστάθηκαν το 1989 μετά την εκστρατεία βομβαρδισμού του IRA στην Αγγλία. Ο IRA ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Δουβλίνο, η οποία αναφέρει: «Αφήστε τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι ενώ οι εθνικιστές στις έξι κομητείες [Βόρεια Ιρλανδία] αναγκάζονται να ζήσουν υπό τη βρετανική κυριαρχία, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα αναγκάζεται να συναντιέται σε bunker». Ο John Major είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «η αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί από την τρομοκρατία. Το record του IRA είναι μια αποτυχία από κάθε άποψη και αυτή η αποτυχία έχει αποδειχθεί για άλλη μια φορά. Ήρθε η ώρα να μάθουν ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να εκφοβίζονται από την τρομοκρατία και τους αντιμετωπίζουμε με περιφρόνηση. Και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Neil Kinnock καταδίκασε την επίθεση, δηλώνοντας:» Η επίθεση στο Whitehall σήμερα ήταν τόσο άγρια ​​και μάταιη».  Ο επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος της μητροπολιτικής αστυνομίας, διοικητής George Churchill-Coleman, χαρακτήρισε την επίθεση ως «τολμηρή, καλά σχεδιασμένη, αλλά κακά εκτελεσμένη». Ο Peter Gurney ο επικεφαλής του τμήματος εκρηκτικών του αντιτρομοκρατικού κλάδου που απενεργοποίησε ένα από τα βλήματα που δεν εξερράγησαν, έδωσε την δική του αντίδραση στην επίθεση: Ήταν ένας εξαιρετικά καλός στόχος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βόμβα έπεσε 250 γυάρδες [μέσω του Whitehall] χωρίς γραμμή στόχευσης άμεση. Τεχνικά, ήταν αρκετά λαμπρή και είμαι βέβαιος ότι πολλά πληρώματα του στρατού, αν είχαν ένα παρόμοιο καθήκον, θα ήταν πολύ χαρούμενα να ρίξουν μια βόμβα τόσα κοντά. Πρέπει να σταθμεύσεις το όχημα εκτόξευσης σε μια περιοχή που φυλάσσεται από ένοπλους και έχεις λιγότερο από ένα λεπτό για να το κάνεις. Ξαφνιάστηκα πολύ, μα πάρα πολύ με το πόσο καλό ήταν. Εάν η γωνία της φωτιάς είχε μετατοπιστεί κατά περίπου πέντε ή δέκα μοίρες, αυτές οι βόμβες θα είχαν πράγματι επηρεάσει άμεσα τον αριθμό 10. Μια άλλη δήλωση του IRA εμφανίστηκε στο An Phoblacht, με έναν εκπρόσωπο να δηλώνει «Όπως όλοι οι αποικιοκράτες, τα μέλη του βρετανικού establishment δεν θέλουν το αποτέλεσμα της κατοχής τους να προσγειωθεί μπροστά ή πίσω από την πόρτα … Είναι τα μέλη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου έτοιμα να δώσουν τη ζωή τους για να διατηρήσουν μια αποικία; Πρέπει να καταλάβουν ότι το κόστος θα είναι μεγάλο, όσο η Βρετανία παραμένει στην Ιρλανδία.» Η επίθεση γιορτάστηκε η Ιρλανδική επαναστατική λαϊκή κουλτούρα όταν η ιρλανδική Ταξιαρχία κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο «Downing Street», όπως το «On the Street Where You Live», το οποίο περιελάμβανε το κείμενο «όσο κρατάς την Ιρλανδία, δεν αισθάνεσαι σίγουρος στο δρόμο στον οποίο ζεις «.

από την wikipedia

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/7-febbraio-1991-l-ira-attacca-downing-street

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s