σύγχρονα κινήματα, movimenti contemporanei

27 Φεβρουαρίου 1973: Κατάληψη του Wounded Knee

27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000 | IN STORIA DI CLASSE.Video ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η τελευταία μάχη των Ερυθρόδερμων – Στο Πληγωμένο Γόνατο-Wounded Knee, όπου πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο βάναυσες σφαγές ενάντια στους Λακότα έναν αιώνα νωρίτερα, εκατοντάδες ιθαγενείς Αμερικανοί κατέλαβαν την πόλη, αντιστεκόμενοι 71 ημέρες για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας τους …27 Febbraio 1973: Occupazione di Wounded Knee

Το Πληγωμένο Γόνατο είχε σημασία για τους ιθαγενείς αμερικανούς. Ήταν στην πραγματικότητα η σκηνή της σφαγής του 1890, όπου 300 Lakota έχασαν τη ζωή τους. Εν τω μεταξύ το ινδιάνικο ζήτημα φάνηκε να «εξαφανίζεται». Ωστόσο, ολόκληρες κοινότητες ζούσαν περιορισμένες σε riserve, [1] υπoκείμενες σε ένα ξένο νόμο που εξαρτώνταν μόνο από εκτιμήσεις οικονομικού τύπου. Οι ίδιοι οι «ινδιάνοι» άρχισαν να διαιρούνται μεταξύ «θεσμοθετηκοποιημένων» συνιστωσών – προφανώς πιο «μετριοπαθών» και κοντινών στις κυβερνητικές πολιτικές – και πιο ριζοσπαστικών κινημάτων, όπως το AIM, το Αμερικανικό Ινδιάνικο Κίνημα. Ο τελευταίος ήταν ακριβώς ο πρωταγωνιστής της «επιστροφής» των ιθαγενών στο Wounded Knee. Αυτή τη φορά δεν πήγαν εκεί για να σφαγιασθούν, αλλά να αντισταθούν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Η αιτία που προκλήθηκε ήταν ακριβώς οι συγκρούσεις μεταξύ του AIM και της φιλοκυβερνητικής διοίκησης, με επικεφαλής έναν ορισμένο Dick Wilson, που θεωρήθηκαν πρώτης τάξεως διεφθαρμένος και υπεύθυνος για την εκτεταμένη φτώχεια στην riserva του Pine Ridge. Στις 27 fεβρουαρίου 1973, περίπου 200 ντόπιοι, πολλοί από αυτούς οπλισμένοι, κατέλαβαν την πόλη του Wounded Knee, αιχμαλωτίζοντας περίπου δέκα πολίτες που εργάζονταν σε τουριστικά καταστήματα ή στις λίγες επιχειρήσεις του χωριού. Επικεφαλής ήταν ο Russel Means, ένας Λακότα με σαφείς ελευθεριακές ιδέες.

Μόνο τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε προσοχή στα αιτήματα των ινδιάνων. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν αμέσως, αλλά το AIM απέρριψε όλες τις προσφορές στον αποστολέα. Ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε στρατεύματα και υπήρξαν πραγματικές μάχες, οι οποίες θα τελειώσουν με δύο νεκρούς και μια δεκαριά τραυματίες στο Πληγωμένο Γόνατο και δύο σοβαρά τραυματίες στρατιωτικοί. Εν τω μεταξύ, πολλοί τοποθετήθηκαν με την πλευρά των πολιορκημένων: άλλοι ινδιάνοι, φυσικά, αλλά και ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων, αφροαμερικανοί και εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός Μάρλον Μπράντο. Παρόλα αυτά, μετά το θάνατο του δεύτερου ακτιβιστή, οι ιθαγενείς αποφάσισαν να τερματίσουν την κατοχή του Πληγωμένου Γόνατος στις 8 μαΐου του ίδιου έτους, 71 ημέρες μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας.

Οι δίκες που διεξήχθησαν μετά την πολιορκία του Wounded Knee, συμπεριλαμβανομένης εκείνης εναντίον του Means, είδαν όλους τους κατηγορουμένους να αθωώνονται. Οι γηγενείς φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, ωστόσο, τακτοποίησαν τους λογαριασμούς τους στις riserve. Οι επιθέσεις των μπράβων του Wilson εναντίον στοιχείων κοντά στο AIM έγιναν καθημερινές και δεκάδες άνθρωποι πέθαναν μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Ο Russel Means απεβίωσε το 2012 λόγω καρκίνου του οισοφάγου: μέχρι σήμερα, δεδομένου του επιπέδου της απόλυτης φτώχειας που υπάρχει στο Pine Ridge, είναι εύκολο να κατανοήσουμε τον θυμό του AIM και του Russel στη δεκαετία του ’70 και τη βούληση για μάχη μέχρις ότου οι ιθαγενείς αμερικανοί να μην είναι πλέον πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

[1]. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μια ινδιάνικη riserva (Αγγλικά: Indian reservation] είναι ένα νόμιμο όνομα που υποδεικνύει ένα τμήμα γης που διαχειρίζεται μια φυλή ιθαγενών της Αμερικής που αναγνωρίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπό τον έλεγχο του Γραφείου Ινδιάνικων Υποθέσεων (Agenzia degli Affari indiani) ή οι κυβερνήσεις των ομοσπονδιακών κρατών στις οποίες βρίσκονται οι riserve.

Πηγή: Cannibali e Re – Cronache Ribelli

Δες «The 1973 Wounded Knee Incident»:https://www.youtube.com/embed/bzHqAniYPHw?rel=0&fs=1&wmode=transparent

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/27-febbraio-1973-occupazione-di-wounded-knee

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s