αυτονομία, autonomia

28 φεβρουαρίου 1975: Ρώμη – Είναι αυτόνομοι; Πυροβολήστε μόλις τους δείτε!

28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 24 ξεκινά η δίκη του έτους: αυτή της φωτιάς στην Primavalle. Το P.le Clodio δέχεται πλήγμα, επίθεση από ολόκληρο τον φασιστικό τραμπουκισμό που προστατεύεται από εκατοντάδες αστυνομικούς με πολεμικό εξοπλισμό.28 febbraio 1975: Roma – Sono autonomi? Sparate a vista!

Οι σύντροφοι είναι λίγοι επειδή ο οπορτουνισμός των ομάδων είναι τόσο μεγάλος, ο Lollo εκφοβίζεται από τους ίδιους φασιστές δικηγόρους που φωνάζουν στην αίθουσα του δικαστηρίου: «Αφήστε τον Lollo ελεύθερο να τον κρεμάσουμε εμείς». Ο σύντροφος δικηγόρος Di Giovanni τραμπουκίζεται (2 κιλά TNT είχαν εκραγεί μπροστά από το γραφείο του λίγες μέρες νωρίτερα), ένας δημοσιογράφος ξυλοκοπείται.

Στις 25 υπάρχει καλύτερη οργάνωση, η παρουσία στα οδοφράγματα είναι από τις 6.30, οι φασίστες τραμπούκοι που την προηγούμενη μέρα τα είχαν καταφέρει, να γίνουν αφεντικά στο δρόμο, τώρα χάνουν τη μάχη και εκτονώνονται σπάζοντας τα παράθυρα του δικαστηρίου. Οι εφημερίδες καταγγέλλουν την παθητική συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στη φασιστική πολιορκία. Στις 28 οι ομάδες αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους. Η αστυνομία επιτίθεται, οι συγκρούσεις εναλλάσσονται με διάφορα αυτοκίνητα να παραδίδονται στις φλόγες, η σύντροφος Simonetta Riccio συνελήφθη για μεταφορά εμπρηστικού υλικού: θα καταδικαστεί στο αυτόφωρο, σε 1 έτος και 5 μήνες.

Μια περιφρούρηση των φασιστών έχει τοποθετηθεί στην οδό Ottaviano εδώ και μέρες, η οποία πηγαίνει και έρχεται προς το P.le Clodio τρομοκρατώντας οποιονδήποτε περνάει κοντά στα γραφεία. Μετά τις συγκρούσεις του πρωινού, η αστυνομία σπρώχνει τους συντρόφους προς την περιοχή της via Ottaviano. Γύρω στις 13:00 η αναμέτρηση μεταξύ φασιστών και συντρόφων λαμβάνει χώρα. Οι φασίστες είναι πλήρως εξοπλισμένοι, έχουν ως βάση στήριξης την έδρα του MSI με 2 εισόδους, μερικά διαμερίσματα στο κτίριο όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία. Στο τέλος της σύγκρουσης, ακούγονται πυροβολισμοί, ένας νεαρός πέφτει, είναι ο έλληνας φασίστας Μάντακας (αυτός που οργανώνει την ομάδα περιφρούρησης για μέρες στο P.le Clodio, διοικητικό στέλεχος του FUAN, εγγεγραμμένος στο ελληνικό κίνημα 4ης Αυγούστου, την ιταλική Νέα Τάξη-Ordine Nuovo).

Η La Stampa ξεκινά μια φρενήρη εκστρατεία εναντίον της Via dei Volsci: επιβάλλεται το αστυνομικό δελτίο σε όλες τις εφημερίδες. Ο Fabrizio, παρά την ανακοίνωση τύπου από την οργάνωση του, παρουσιάζεται ως υπαρχηγός των κακοποιών της Via dei Volsci. Η εφημερίδα «Secolo» προκαλεί, ζητά από τις γραμμές της το λιντσάρισμα. Οι «Paese Sera» και «Unità», αφού έδωσαν αρχικά τις ειδήσεις με αντικειμενικό τρόπο, ξεκίνησαν την εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης. Αναζητείται ένας άλλος σύντροφος, ο σύντροφος Loiacono (πρώην Potere Operaio), ένοχος μόνο επειδή έπαιξε ξύλο το πρωί στο δικαστήριο με τον φασίστα D’Addio και από αυτόν υποδεικνύεται, για εκδίκηση, ως αυτός που πιθανώς πυροβόλησε: περιττό να πούμε ότι ο Loiacono γίνεται δέκτης εκστρατείας λάσπης και συκοφαντίας εναντίον του και ενάντια στην κολεκτίβα της οδού dei Volsci. Οι συλλογικότητες της via dei Volsci καταγράφονται από τον τύπο ως εγκληματικές, ενώ η πλατεία αφήνεται στους φασίστες. οι οπορτουνιστικές ομάδες θρηνούν το τέρας και καλύπτονται με τη ρεφορμιστική ομπρέλα.

– από το «Rosso», απρίλιος ’75

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/28-febbraio-1975-roma-sono-autonomi-sparate-a-vista

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s