μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

28 φεβρουαρίου 1985: Guillermo Céspedes :M-19

28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2000 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Guillermo Céspedes Sabato μοιάζει με εκείνη του Camilo Torres, του αντάρτη ιερέα μεταξύ των ιδρυτών του Ejército de Liberación Nacional (Eln) στην Κολομβία, του Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση. Να ενώνει αυτές τις δυο προσωπικότητες είναι, η ίδια χώρα, η πίστη σε έναν χριστιανισμό που προσδιορίζεται στη Θεολογία της απελευθέρωσης και πάνω απ’ όλα η δίψα για κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, η ιστορία του Guillermo Céspedes Sabato δεν είναι τόσο γνωστή όσο αυτή του Camilo Torres και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να ειπωθεί.28 febbraio 1985: Guillermo Céspedes :M-19

Είναι στις 28 φεβρουαρίου 1985 όταν ένα κομάντο του στρατού σκοτώνει τον Guillermo, μαζί με άλλους ανθρώπους, με κρύο αίμα, εν ψυχρώ: έπαιζαν ποδόσφαιρο κοντά σε σχολείο του δήμου Corinto, στην Cauca, όταν η επιδρομή του στρατού πήρε τη ζωή του. Όχι μόνο. Μόλις έλαβε χώρα η δολοφονία, οι εκτελεστές του προσπαθούν να ντύσουν τον ίδιο και τους συντρόφους του με αντάρτικα ρούχα, ένα είδος μακάβριας εκ των προτέρων πρακτικής των ψευδών θετικών-dei falsos positivos της οποίας ο σημερινός πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos θα είναι ο αρχιτέκτονας, κατά την εποχή που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών υπό την προεδρία του Uribe.

Ο Guillermo Céspedes Sabato γεννήθηκε στις 28 ιανουαρίου 1954 και γνώρισε, από νεαρή ηλικία, τι σήμαινε να ζεις μέσα στη βία. Η δολοφονία των campesinos, των αγροτών αντιπροσώπευε την ομαλότητα. Η είσοδος του Guillermo στο σεμινάριο χρησίμευσε για να ανοίξει τα μάτια του αγοριού, ο οποίος άρχισε να ταυτίζεται με τον χριστιανισμό που αναγνώριζε τον εαυτό του σε εκείνο τον εργάτη Χριστό, γιο ενός ξυλουργού και σταυρωμένο κοινωνικό μαχητή όπως ο λαός του, ο κολομβιανός, ο οποίος υποβάλλονταν στη χειρότερη κακοποίηση και τα περισσότερο σκληρά βασανιστήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Guillermo επανειλημμένα πήρε θέση, στάθηκε ενάντια στον »χριστιανισμό κατ’ όνομα», τη μορφή και τις εικόνες του οποίου οι υψηλοί πολιτικοί και στρατιωτικοί διοικητές ήταν συνήγοροι και εκπρόσωποι της χώρας του.

Η συμμετοχή στις λαϊκές κοινότητες και στους Χριστιανούς για τον Σοσιαλισμό-Cristianos por el Socialismo ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο πραγματοποιήθηκε το 1977 με την στράτευση στο αντάρτικο κίνημα Μ-19: Soy el cristiano de la esperanza que nos da seguridad de que ese mundo de justicia, de fraternidad, de igualdad que estamos buscando, lo conseguiremos”. Στις 10 μαΐου 1979, ο Guillermo συνελήφθη στο τέλος μιας συνδικαλιστικής συνάντησης. Ο στρατός τον πήγε μπροστά στο διαβόητο Batallón Pichincha, όπου βασανίστηκε σωματικά και ψυχολογικά για τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που μεταφέρθηκε στη φυλακή La Picota στην Μπογκοτά. Κατά την περίοδο του εγκλεισμού του ήταν που έγραψε ένα συγκινητικό ποίημα, το Quisieron matarnos la Esperanza-Θέλουν να σκοτώσουν την Ελπίδα, στο οποίο περιέγραφε όχι μόνο τις δραματικές συνθήκες κράτησής του, αλλά και εκείνες μιας χώρας που τρομοκρατούνταν από τον στρατό.

Χάρη σε μια αμνηστία που δόθηκε από τον Πρόεδρο Belisario Betancur, το 1982 επέστρεψε στην ελευθερία και αφιερώθηκε στο έργο ενός δασκάλου της υπαίθρου στις λαϊκές γειτονιές του Cali, όπου άρχισε να εκτελεί όχι μόνο ένα εκπαιδευτικό έργο, αλλά στοχευμένο στην κοινωνική και συνδικαλιστική συνειδητοποίηση, αντλώντας έμπνευση από το πολιτικό έργο του Camilo Torres και τα ειρηνικά ιδανικά του Mosignor Romero. Ο Daniel, αυτό είναι το όνομα μάχης του Guillermo, σκοτώθηκε όταν φαινόταν ότι ήταν δυνατόν να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα. δεν είναι τυχαίο πως η προεδρία Betancur είναι γνωστή ως »Η Ανακωχή». Στην πραγματικότητα, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας ιστορικής περιόδου κατά την οποία η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του ανταρτοπόλεμου και του Κράτους εμποδίζεται πάνω από όλα από μια ολιγαρχία που βλέπει στον πόλεμο μια ευκαιρία για περαιτέρω εμπλουτισμό, η εξόντωση χιλιάδων αγωνιστών της Unión Patriótica κατέστησε σαφές ότι οι προθέσεις του Κράτους δεν ήταν καθόλου ειρηνικές.

Ο Guillermo Céspedes Sabato ανήκει στις τάξεις εκείνων των αντιστασιακών που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα τους και για τη Λατινική Αμερική.

Quisieron matarnos la Esperanza

di Guillermo Céspedes Sabato

Quisieron matarnos la esperanza

robarnos la necesidad de luchar

y junto a los indefensos cuerpos

torturar y eliminar nuestros cimientos de libertad.

Los brazos inmóviles;

ciegos por las vendas:

insomnes.

Los pies aprisionados

la cabeza sumergida

bebimos el agua del pantano

sentimos el bloqueo del ahogado.

(A cambio de sentido éramos presa de alucinaciones y delirios)

Los estómagos fueron saciados

a golpe de manos empuñadas

a golpe de botas militares

a relamidos de res.

(El olor, la boñiga que pisamos, el mugido de rumiantes,

nos decían que habitábamos un establo)

Sonidos metálicos

apretar de gatillos al oído

círculos de hierro, bocas de cañón

en la nuca, el cuello, el abdomen

el temor de los pasos, el terror de las voces

Afuera la lluvia y los truenos

testigos cómplices de la deshumanización.

Los lamentos, los ayes, los gritos,

el dolor de los huesos, los músculos, el alma,

el golpeteo en el pecho, espalda, coyunturas, nalgas y el cerebro.

Corto circuitos causados por la tempestad

choques aplicados en bocas y ojos

vaginas y testículos.

Voces ahogadas de mujeres y hombres

voces de sadismo de agentes especiales de profesión: tortura.

Colgadas y plantones

interrogatorios eternos

las amenazas, la eterna oscuridad.

Así no paran la lucha

crece;

el frente avanza, ya llega

en Nicaragua,

La roja bandera, la de los pobres de América Latina

ondeará en esta sacrificada tierra;

la bandera de justicia

la de los campos floridos

la del pan para todos.

Nuestro continente (ahora oprimido)

será la patria soñada

de Galán y Bolívar

de Camilo y el Che.

La tortura es una piedra

en el largo camino hacia la nueva Humanidad.

πηγή : la bottega del barbieri. https://www.labottegadelbarbieri.org/guillermo-cespedes-sabato-33-anni-dopo/

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/28-febbraio-1985-guillermo-cespedes-m-19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s