αυτονομία, autonomia

2 μαρτίου 1977: Torino, δρόμο φασίστες και νέα αστυνομία!

02 MAΑΡΤΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τορίνο, στις 2 μαρτίου 1977, μια φοιτητική πορεία πέντε χιλιάδων σπουδαστών, κυρίως μαθητών γυμνασίου, διασχίζει την πόλη. Η πορεία κλήθηκε για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους φασιστικούς πυροβολισμούς που πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη δύο ημέρες νωρίτερα, όπου τραυματίστηκαν δύο σύντροφοι.2 marzo 1977: Torino, via fascisti e nuova polizia!

Η πορεία ρέει προς το Palazzo Nuovo, όπου έχει προγραμματιστεί μια συνέλευση. Υπάρχουν όμως εντάσεις με τους αγωνιστές της νεολαίας του Κκι, της FGCI που εκδιώκονται από το Palazzo Nuovo από τους μαθητές με μια μαχητική πορεία. «Οι νέοι του κομμουνιστικού κόμματος κατέβηκαν στα σκαλιά ανάμεσα σε δύο φτερά απειλητικών φοιτητών» αναφέρει η εφημερίδα «La Stampa» εκείνων των ημερών.

Στο Τορίνο, επομένως, «αναπτύσσεται ένας χώρος αυτονομίας του κινήματος, ο οποίος αρχίζει να ορίζει προθεσμίες, να ανεβάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, να προσδιορίζει τους λόγους και τις μορφές πάλης επάνω στις οποίες σπάει η απομόνωση και η γκετοποίηση του σπουδαστικού αγώνα προσδιορίζοντας τις δομές ισχύος και τους πραγματικούς στόχους που πρέπει να δεχτούν επίθεση» (από το» Rosso»)

Την επόμενη μέρα, ωστόσο, την πέμπτη 3 Μαρτίου, περίπου 50 αξιωματούχοι του PCI και του συνδικάτου Fiom, συμπεριλαμβανομένων των Giuliano Ferrara και Piero Fassino, επιχείρησαν μια επιδρομή στο Palazzo Nuovo για να εκδικηθούν για την αποπομπή της προηγούμενης ημέρας και να χτυπήσουν μερικούς σπουδαστές. Αλλά το φοιτητικό κίνημα αντιδρά αμέσως και οι PCIsti εκδιώκονται από την ομάδα περιφρούρησης έξω από το πανεπιστήμιο όπου είναι εγκατεστημένοι για να ακούσουν την ομιλία του προέδρου και του αντιπροέδρου της Περιφέρειας του Πιεμόντε περιμένοντας την άφιξη της αστυνομίας για να τους δώσει ένα χέρι.

Αλλά στο μεταξύ οι σπουδαστές αφήνουν το Palazzo Nuovo σε πορεία προς το ινστιτούτο Avogadro εκείνη τη στιγμή υπό κατάληψη για να πραγματοποιήσουν μια συνέλευση εδώ, έχοντας καταλάβει ότι το PCI θα είχε κάνει να εκκενωθεί το πανεπιστήμιο από την αστυνομία μετά την αποτυχημένη επίθεση.

Αλλά μη ευχαριστημένοι από αυτό, οι PCIsti καλούν την αστυνομία στο Avogadro όπου η μπάτσοι εισέρχονται σε πλήρη πολεμική εξάρτηση και καθώς οι σπουδαστές βγαίνουν από την πίσω πόρτα του ινστιτούτου, οι αστυνομικοί αρχίζουν να επιτίθενται στους δρόμους γύρω από το σχολείο.

Στο Τορίνο όπως και στη Ρώμη, το PCI αντικαθιστά τη βρώμικη δουλειά που η χριστιανοδημοκρατία DC και οι ειδικές ομάδες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Via via la nuova polizia! Δρόμο δρόμο η νέα αστυνομία!

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/2-marzo-1977-torino-via-fascisti-e-nuova-polizia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s