σύγχρονα κινήματα, movimenti contemporanei

10 MAΡΤΙΟΥ 1966, AMSTERDAM: ΠΟΝΤΙΚΟΙ, ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ ΓΙΑ…

La Bottega del Barbieri

… μια εορταστική γαμήλια πομπή

έχει παρθεί από το bizarrecagliari.com (*)

Την εκλεγμένη ημέρα της αναρχίας – 10 μαρτίου – η ολλανδική ομάδα αναρχο-ντανταϊστών Provos πραγματοποίησε μία από τις πιο εντυπωσιακές διαμαρτυρίες της. Απρόβλεπτοι και ασεβείς, αποφάσισαν να κράξουν το ναζιστικό παρελθόν του Claus van Amsberg, που παντρεύονταν την πριγκίπισσα Beatrice-Βεατρίκη. Ήταν η10η μαρτίου 1966 και η γαμήλια πομπή των νεόνυμφων που διασχίζουν το Άμστερνταμ έγινε το φυσικό στάδιο της διαμαρτυρίας τους, γελοιοποιώντας την κατάσταση. Με την ευκαιρία αυτή χτύπησαν δυνατά: το χρυσό άρμα των βασιλικών συζύγων χτυπήθηκε με ένα νεκρό ποντίκι, ενώ μια λευκή κότα (χρώμα σύμβολο των ενεργειών του κινήματος) ρίχτηκε ανάμεσα στα πόδια των αλόγων στα οποία, λέγεται, είχε χορηγηθεί Lsd. Η γαμήλια πομπή συνοδεύτηκε από 200 βόμβες καπνού που σκοτείνιασαν τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ενώ δεκάδες άνθρωποι με το αστέρι του Δαβίδ στα στήθη τους κόλλησαν αντιναζιστικά αυτοκόλλητα στα αυτοκίνητα των καλεσμένων του γαμπρού. Η αστυνομία δεν άργησε να παρέμβει: υπήρξαν επιθέσεις και ξυλοδαρμοί, συλλήψεις και πολλοί τραυματίες, έτσι ώστε, τις επόμενες μέρες, πολλοί ολλανδοί δήλωσαν ότι σκανδαλισμένοι από τη βία της αστυνομίας. Αλλά η πρόκληση ήταν το αγαπημένο εργαλείο των Provos κάνοντας πολιτική και για την ευαισθητοποίηση του κοινού, της κοινής γνώμης. Γεννημένο στη δεκαετία του ’60, το κίνημα κατάφερε κάπως να εξαπλώσει ένα συναίσθημα βασισμένο στη φάρσα και την αυθάδεια, σε σημείο να κερδίσει τις εκλογές με τη δύναμη σκόπιμα γελοίων και παράδοξων συνθημάτων. Μη βίαιοι, κατά των καπνιστών και περιβαλλοντολογιστές ante litteram, η ομάδα λατρεύει να συγκεντρώνεται στην πλατεία Spuipplatz, στο κέντρο της οποίας υπήρχε το μικρό άγαλμα ενός παιδιού. Το γλυπτό είχε δωριστεί στην πόλη από έναν έμπορο καπνού και για αυτό το λόγο οι Provos – οι οποίοι σημάδευαν κάθε διαφημιστική πινακίδα με το K του Καρκίνου – χαίρονταν να βεβηλώνουν. Happenings που συχνά τελείωναν με την επέμβαση της αστυνομίας. Και η αστυνομική βαρβαρότητα χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαμαρτυρίας. Σύμβολο των λουδικών προβοκατόρων είναι τα μήλα, τα οποία προσέφεραν στους περαστικούς, και τα λευκά ποδήλατα καρδιά ενός από τους πρώτους λευκούς Σχεδιασμούς. Για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη ρύπανση και την αδιάκριτη χρήση των αυτοκινήτων, οι Provos ήθελαν να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν τη χρήση ποδηλάτων. Γι’ αυτό τα άφηναν σε ελεύθερη χρήση, διαθέσιμα για δωρεάν χρήση, στις γωνίες της πόλης. Λευκά ποδήλατα που όλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Αυτή η πρωτοβουλία κατέληξε επίσης στην καταστολή και πολλοί ακτιβιστές διερευνήθηκαν για υποκίνηση στην κλοπή.

Το 1965, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού τους, εκδηλώθηκε και το μανιφέστο των Provo

“το PROVO είναι ένα μηνιαίο φύλλο για αναρχικούς, provos, beatniks, κουκουβάγιες, τροχιστές, απομεινάρια φυλακών, απλούς στυλίτες, μάγους, ειρηνιστές, γι’ αυτούς που τρώνε τηγανητές πατάτες, τσαρλατάνους, φιλοσόφους, φορείς μικροβίων, βασιλικούς ιπποκόμους, επιδειξιομανείς, χορτοφάγους, συνδικαλιστές, αγιοβασίληδες, βοηθούς των βοηθών, ταραχοποιούς, πυρομανείς, γι’ αυτούς που ξύνονται και για άλλους που έχουν σύφιλη, μυστική αστυνομία και άλλους τέτοιους παλιοχαρακτήρες.

το PROVO είναι κάτι ενάντια στον καπιταλισμό, τον κομμουνισμό, τον φασισμό, τη γραφειοκρατία, τον μιλιταρισμό, τον επαγγελματισμό, τον δογματισμό και τον αυταρχισμό. Το PROVO πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε απελπιστική αντίσταση και υποτακτική εξαφάνιση. Το PROVO ενθαρρύνει στην αντίσταση οπουδήποτε είναι δυνατόν.

το PROVO έχει επίγνωση του γεγονότος ότι στο τέλος θα χάσει, αλλά δεν μπορεί να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία να κάνει τουλάχιστον μια ακόμη ειλικρινή προσπάθεια να προκαλέσει την κοινωνία. Το PROVO θεωρεί την αναρχία ως πηγή έμπνευσης στην αντίσταση. Το PROVO θέλει να αναβιώσει την αναρχία και να την διδάξει στους νέους.

ΤΟ PROVO ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ.”

Στην ουσία η τέλεια ενσάρκωση του Homo Ludens του Johan Huzinga, επίσης ολλανδού.

(*) έχει παρθεί από το bizarrecagliari.com ήτοι ‘‘Ιστορίες της Γενιάς του Μπιτ, της Αντικουλτούρας και άλλο» «Storie della Beat Generation, della Controcultura e altro» που από τον ιανουάριο διηγείται όμορφες και «εξαφανισμένες» ιστορίες κάθε μέρα: σήμερα υπάρχουν δύο άρθρα, το δεύτερο αφορά ένα συγκεκριμένο άγαλμα του Τσαρλς Φουριέ-Charles που… (λοιπόν, μην αφήσετε την τεμπελιά να σας κερδίσει, να πάτε να το δείτε)

taggato con Amsterdamanarchiaanarco-dadaistiBeatrice d’Olandabiciclette bianchebizarrecagliari.comClaus van Amsbergdella Controcultura e altrohappeningHomo LudensJohan HuzingaK come KancerLsdmelePiani bianchipiazza Spuipplatzprovocare la societàProvosStorie della Beat Generation

https://www.labottegadelbarbieri.org/tag/petrolio/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s