μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

Ψάχνοντας έναν σκοπό, για να στοχεύσει

Ωστόσο, οι επαναστάτες χωρίς αιτία [*], είναι πάντα έτοιμοι να την παντρευτούν, μια αιτία, έναν σκοπό, όταν πιστεύουν ότι μπορεί να αξίζει τον κόπο. Ειδικά αν σε αυτόν τον σκοπό, μαζί τους βρίσκουν άλλους επαναστάτες!
Λέει λοιπόν ο Jean-Patrick Manchette – πάντα στο υπέροχο βιβλίο του «Οι ανήσυχες σκιές. Το κίτρινο, το μαύρο και τα άλλα χρώματα του μυστηρίου

«Le ombre inquiete. Il giallo, il nero e gli altri colori del mistero» – σχετικά με ένα περιστατικό που συνέβη τον μάιο του 1968:

«Μάιος 1968, οδοφράγματα και όλα τα υπόλοιπα. Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ένας φίλος μου μαθαίνει ότι υπάρχουν συγκρούσεις με την αστυνομία στο Παρίσι. Ορμάει πάνω στη βαλίτσα. «Πάμε» – λέει τραβώντας έξω ένα πιστόλι. Θέλει να κατέβει στο δρόμο και να σκοτώσει μερικούς μπάτσους, όπως προσπαθεί να κάνει τώρα στη Λωρραίνη, ενώ γράφω (σ.σ .: είναι το 1979), κάποιος άλλος «ανεύθυνος» («Nouvel Observateur», dixit). Τον ηρεμώ: «Στη Γαλλία, δεν κάνουμε έτσι. Είναι πολύ νωρίς«. Αναστενάζει και βάζει πίσω το όπλο. Θα είναι για μιαν άλλη φορά. Ο εν λόγω φίλος ήταν ο Nicholas Ray. Τώρα είναι δέκα ετών μεγαλύτερος και δεν βλέπει από ένα μάτι. »

[*]Σημείωμα: Η πιο διάσημη ταινία του Nicholas Ray, συγγραφέα αμέτρητων αριστουργημάτων είναι ακριβώς ο  «Rebel without a Cause» (στα ελληνικά: «Επαναστάτης χωρίς αιτία«) με τον James Dean.

ήδη δημοσιεύτηκε, già pubblicato sul blog  l’11/12/2007 addì 18:16:00

https://francosenia.blogspot.com/2021/03/cercando-una-causa-per-prendere-la-mira.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s