esilio · αυτονομία, autonomia

18 μαρτίου 1978: Fausto και Iaio

18 MAΡΤΙΟΥ 2017 | IN STORIA DI CLASSE. Video ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σάββατο 18 μαρτίου 1978, 9.10 μ.μ., Μιλάνο, οδός Mancinelli, τρεις δολοφόνοι πυροβολούν και σκοτώνουν τον Fausto Tinelli και τον Lorenzo Iannucci, και οι δύο 19 ετών και δραστηριοποιούνται στο κοινωνικό κέντρο Leoncavallo.18 marzo 1978: Fausto e Iaio

Οι δύο νέοι πηγαίνουν στο σπίτι του Tinelli, όπως κάθε σάββατο το απόγευμα: στο ύψος του σχολείου Anderson στην οδό Mancinelli υπάρχουν τρία άτομα που φορούν λευκά παλτά. Ένας μάρτυρας θα αναφέρει: «Τρία αγόρια στέκονται στο πεζοδρόμιο, 5-6 μέτρα από μένα. Ταυτόχρονα ένας άλλος νεαρός σκύβει ελαφρά και πιάνει το στομάχι του και με τα δύο χέρια. Ακούω τρία χτυπήματα που μοιάζουν με κροτίδες εκείνη την ώρα. Οι τρεις νεαροί άνδρες στο πεζοδρόμιο γρήγορα το σκάνε, ενώ αυτός που λυγίζει πέφτει στο έδαφος. Πλησιάζω τον πεσμένο νεαρό … Παρατηρώ ότι ο νεαρός με το αδιάβροχο έχει μια τσάντα που μοιάζει με λευκό σελοφάν στο χέρι του».

Η μαρτυρία δείχνει ότι οι δολοφόνοι είναι επαγγελματίες: ενεργούν γρήγορα και συλλέγουν ακόμη και τους κάλυκες στην πλαστική σακούλα.

Την επόμενη μέρα η εκδοχή του αρχηγείου της αστυνομίας θα είναι τουλάχιστον απίθανη: γίνεται λόγος για «διαμάχες μεταξύ ομάδων της νέας αριστεράς ή εγγενείς στην εμπορία ναρκωτικών».

Τις ημέρες μετά το έγκλημα, πολλές αναλήψεις ευθύνης φτάνουν στο όνομα πολλών μικρών ομάδων ακροδεξιών του Μιλάνου, αλλά η πιο πιθανή είναι αυτή που φέρει την υπογραφή των Nar.

Μέχρι σήμερα, τα ονόματα των δραστών και των υποκινητών της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα, αλλά οι μαρτυρίες ορισμένων μετανοημένων, και οι πολλές έρευνες από τις οικογένειες και τους συντρόφους των Fausto και Iaio έδειξαν την εμπλοκή της πτέρυγας του Nar του Μιλάνου, ειδικότερα των Massimo Carminati, Claudio Bracci και Mario Corsi.

Αυτή η πολιτική δολοφονία, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την απαγωγή Μόρο, ανοίγει στην πραγματικότητα ένα νέο σκληρό και αδίστακτο μέτωπο της καταστολής του Κράτους, το οποίο αρχίζει να χρησιμοποιεί την εργασία οργανωμένων ακροδεξιών ομάδων.

Τις ημέρες μετά τη δολοφονία, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους σε όλη την Ιταλία και θα υπάρξουν πολλές επιθέσεις στα γραφεία των νεοφασιστών.

Η έρευνα που ξεκίνησε μετά την υπόθεση θα οδηγήσει το 1999 στην αρχειοθέτηση λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον όλων των υπόπτων.

Μετά από λίγους μήνες, σε μια συνέντευξη στο Radio 24, η μητέρα του Φάουστο κατηγόρησε ρητά τις μυστικές υπηρεσίες πως ήταν οι ηθικοί αυτουργοί για τη δολοφονία των δύο αγοριών, που σκοτώθηκαν επειδή ζούσαν στην οδό Montenevoso, λίγα μέτρα από εκείνο που θα αποκαλυφθεί να είναι το κρησφύγετο των BR, και στο ίδιο κτίριο από το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες, που είχαν καταλάβει ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο, διαχειρίστηκαν τις έρευνες: «Κανείς δεν με ανέκρινε ποτέ. Ο Fausto και ο Iaio είναι σαν ένα Κρατικό μυστικό…. Επέλεξαν τον γιο μου γιατί ζούσε στην οδό Monte Nevoso όπου ήταν σε εξέλιξη μια επιχείρηση που καλύπτονταν από τις υπηρεσίες, κάτι που δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί.»

Δες «η διπλή φασιστική δολοφονία του Fausto και του Iaio 18 μαρτίου – il duplice omicidio fascista di Fausto e Iaio 18 marzo 1978»:https://www.youtube.com/embed/EIGC2oNzMBQ?rel=0&fs=1&wmode=transparent

Potrebbe interessarti

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/18-marzo-1978-fausto-e-iaio

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s