μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

Γεια σου Sante: «Απομένει να δούμε πώς να υποστηρίξουμε όλο το μπλε.»

23 MAΡΤΙΟΥ 2021 | IN PRECARIATO SOCIALE. Video ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

Μάθαμε χθες το απόγευμα την απώλεια του Sante Notarnicola, μια είδηση ​​που μας άφησε άφωνους μες τη σκληρή πραγματικότητα εκείνου που φεύγει στις μύτες, αφήνοντάς μας ένα ανθρώπινο, προσωπικό και πολιτικό κενό που κάνει τόσο θόρυβο. Ο Σάντε, που χαρακτηρίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ως ληστής, κακοποιός, πρώην τρομοκράτης, δολοφόνος, συγγραφέας, ποιητής, ήταν πρώτα απ’ όλα ο Sante.Ciao Sante: «Resta da vedere come sostenere tutto l’azzurro.»

Muore Sante Notarnicola, “poeta bandito” della banda Cavallero. Nel 1968 è  stato condannato all'ergastolo

Έχοντας υπηρετήσει 28 χρόνια στη φυλακή και 5 χρόνια ημι-ελευθερίας, ο Sante ξαναρχίζει τη ζωή του στην πόλη της Μπολόνια, με πολλές δυσκολίες όπως αυτές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας πρώην κρατούμενος. Η πολιτική συνειδητοποίηση που είχε ο Σάντε από τότε που ήταν αγόρι έχει παγιωθεί σε αυτό το μη-μέρος που ονομάζεται φυλακή, προωθώντας πολλές μάχες μέσα σε αυτό το θεσμό στον οποίο μέχρι το τέλος αντιτάχθηκε, αμφισβήτησε και πολέμησε. Ο ίδιος ο Sante που δεν άφησε ποτέ το μονοπάτι του αγώνα, δεσμεύτηκε να κρατήσει τη μνήμη ζωντανή, σχεδόν σαν να ήταν ένα πεδίο στο οποίο να σπείρει ξανά νέους αγώνες, νέα ιδανικά δικαιοσύνης και ελευθερίας. Διότι, πέρα ​​από τα κλισέ, χωρίς μνήμη δεν υπάρχει μια βάση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος.

Και συνεπώς ναι, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Sante σε πολλές εκδόσεις και σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας και της ζωής του. Ο Sante «ληστής», ο Sante κρατούμενος, ο Sante ποιητής, Sante πρώην φυλακισμένος, ο Sante απογυμνωμένος ως άνθρωπος, ο Σάντε ξαναντυμένος για μια ψεύτικη επιστροφή στην κοινωνία. Και παρ’ όλα αυτά η συνεχής σαφήνεια, αυτή τη συνοχή, αυτή η ικανότητα για πολιτική και ανθρώπινη ανάλυση σχετικά με τα γεγονότα που αφορούν τη ζωή του και τη σημερινή πραγματικότητα ενός κόσμου στον οποίο μπορεί ακόμα να στοιχηματίζει, στον οποίο αξίζει ακόμη να παλεύουμε.

Αυτό είναι ίσως εκείνο που μας άφησε ο Sante πάνω από όλα και που τον καθιστούν ένα σύντροφο που θα συνεχίσουμε να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να θυμόμαστε.

“Είναι καιρός να δώσουμε στους εαυτούς μας ένα σχέδιο για την ημέρα ώστε να κρατήσουμε την εναλλαγή του ουρανού. Απομένει να δούμε πώς να υποστηρίξουμε όλο το μπλε.”

Γεια σου Sante!

Τον Οκτώβριο του 2015, ολοκληρώθηκε μια εργασία που ως συντακτική ομάδα του Infoaut πραγματοποιήσαμε με τον Sante Notarnicola για την ανάκτηση ενός κομματιού της ιστορίας του Τορίνο (για το οποίο υπάρχει εξάλλου πολύ λίγη τεκμηρίωση): την εξέγερση του 1962 στην πλατεία Piazza Statuto. ο Σάντε πήρε μέρος σε εκείνη την εξέγερση και μετά από δεκαετίες υπενθύμισε τα χαρακτηριστικά της, αναλύοντας την, ενθυμούμενος τη σημασία αυτού του γεγονότος σε εκείνη την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, ορίζοντας την εξέγερση στην πλατεία statuto ως «το στάδιο ενός νέου μονοπατιού». Δημοσιεύουμε ολόκληρη την τηλεοπτική συνέντευξη. Πολύτιμη συμβολή την οποία ελπίζουμε να διαδώσουμε.https://player.vimeo.com/video/527536356

Sante Notarnicola: la rivolta di piazza Statuto from vgudari on Vimeo. η εξέγερση της πλατείας Statuto

Potrebbe interessarti

https://www.infoaut.org/precariato-sociale/ciao-sante-resta-da-vedere-come-sostenere-tutto-l-azzurro

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s