μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ SANTE NOTARNICOLA. ΛΗΣΤΗ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗ

24 MAΡΤΙΟΥ 2021 | IN METROPOLI. ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Τη Δευτέρα 22 μαρτίου 2021, πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο σύντροφος Sante Notarnicola.
Ληστής, επαναστάτης, ποιητής.IN RICORDO DI SANTE NOTARNICOLA. BANDITO, RIVOLUZIONARIO E POETA

Ο Sante, γεννήθηκε στην Castellaneta, επαρχία του Taranto, το 1938, όταν ήταν μόλις 13 ετών μετανάστευσε στα βόρεια, στο Τορίνο. “Ήρθα από το Νότο με τη βαλίτσα από χαρτόνι”, θα γράψει αυτός ο ίδιος. Προλετάριος μετανάστης από το νότο, στο Τορίνο, πραγματοποίησε διάφορες δουλειές και παρακολούθησε τα τμήματα του PCI και της νεολαίας του, της FIGC, αλλά σύντομα αποχώρησε από τη θεσμική πολιτική, έχοντας προσελκυθεί από τις ιδέες των επαναστατικών αριστερών ομάδων.

Το 1963 γνώρισε τον Pietro Cavallero και στην εργατική συνοικία των προαστίων του Τορίνου, Barriera di Milano γεννήθηκε η ομάδα ληστών που πέρασε στην ιστορία ως Banda Cavallero. Ο Cavallero, ο Sante Notarnicola και οι σύντροφοί – όπως θα εξηγήσουν οι ίδιοι – δεν αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της πείνας, αλλά τους ενέπνεε η επιθυμία για κοινωνική δικαιοσύνη. Τα σημεία αναφοράς τους ήταν επαναστάτες, κομμουνιστές και αναρχικοί, και ληστές της ιστορίας. Με τις ληστείες, η μπάντα Cavallero επιτίθονταν στην αστική και καπιταλιστική εξουσία. Για τον Σάντε και τους άλλους ήταν ένας τρόπος να πολεμήσουν και να σαμποτάρουν ένα άδικο σύστημα, παίρνοντας τον πλούτο που αυτή έκλεβε από τους προλετάριους και τους φτωχούς ανθρώπους, χωρίς να υποστούν την εκμετάλλευση στα εργοστάσια, σε εργοτάξια ή άλλους χώρους εργασίας.

Στις 3 οκτωβρίου 1967 συνελήφθησαν οι Sante Notarnicola και Pietro Cavallero. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους ληστείας, στις 25 σεπτεμβρίου στο Banco di Napoli του Μιλάνου, η αστυνομία κατάφερε να παρέμβει πριν από τη διαφυγή τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κυνήγι με πυροβολισμούς και ο λογαριασμός ήταν 4 θάνατοι. Στη δίκη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ιουνίου και ιουλίου 1968, ο Sante Notarnicola (καθώς και ο Pietro Cavallero) καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Για τον Σάντε είναι η αρχή μιας νέας μάχης. Μαζί με τους άλλους κρατούμενους, αγωνίζεται ενάντια στις σκληρές συνθήκες φυλάκισης που αναγκάζονταν να αντιμετωπίσουν, καταφέρνοντας, μέσω κάποιων εξεγέρσεων, να κατακτήσουν μια σειρά δικαιωμάτων που μέχρι τότε τους αρνούνταν: μεταξύ αυτών τη δυνατότητα να έχουν χαρτί και μολύβι για να γράφουν ή να κρατούν στο κελί περισσότερα από ένα βιβλία. Στη φυλακή ήταν επίσης ενεργός στον αγώνα για το διάταγμα αμνηστίας για τους πολιτικούς κρατούμενους που φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του «καυτού φθινοπώρου» και στη συνέχεια κατά της εισαγωγής των ειδικών φυλακών και του καθεστώτος φυλάκισης 41bis. Συμμετείχε στην εποχή των εξεγέρσεων που σηματοδότησαν την ιστορία της ιταλικής φυλακής για ολόκληρη την περίοδο πριν και μετά το νόμο Gozzini. Τον Νοέμβριο του 1976, με τέσσερις άλλους τροφίμους, προσπαθεί να δραπετεύσει από τη φυλακή της Favignana μέσω μιας υπόγειας σήραγγας, την οποία ανακαλύπτουν οι αστυνομικοί. Το 1978 ήταν ο πρώτος στη λίστα των 13 ονομάτων που υπέδειξαν οι ερυθρές Ταξιαρχίες ως κρατούμενους να αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Aldo Moro.

Στη φυλακή ο Σάντε σπούδασε, έγραψε βιβλία όπως το περίφημο «Η αδύνατη απόδραση«, που εκδόθηκε από τον Feltrinelli το 1972, και συλλογές υπέροχων ποιημάτων όπως «Η νοσταλγία και η μνήμη« (1986).

Το 1995 του χορηγήθηκε η ημι-ελευθερία και κατά τη διάρκεια της ημέρας, για πέντε χρόνια, διαχειρίστηκε το μπαρ Mutenye, στην Μπολόνια, όπου εγκαταστάθηκε από το 2000 όταν, αφού έφτασε το τέλος της ποινής του, ήταν τελικά ελεύθερος.

Σε αυτή τη μετάδοση αφιερωμένη στον Sante, οι αναμνήσεις του Pinuccio, ιστορικού συντρόφου της μπολονέζικης Αυτονομίας και φίλου του Sante Notarnicola, και – ειδικά για την ποιητική και λογοτεχνική του παραγωγή – του Cristiano Armati, Ρωμαίου συντρόφου και ανεξάρτητου εκδότη με τον RedStar Press και φίλο του SanteΣτο podcast επίσης τα λόγια του Sante στο περιθώριο της κηδείας του φίλου και συντρόφου Prospero Gallinari το 2013, η ανάγνωση του ποιήματος «Οι αριθμοί-I numeri» του ηθοποιού Gian-Maria Volonté, τα τραγούδια «La nostalgia e la memoria» «από τους Assalti Frontali (με τη φωνή του ίδιου του Sante),» Bandito senza tempo-Ληστής δίχως χρόνο», The Gang,»  “Omaggio a Sante” από τους Onda Rossa Posse και ένα σύντομο απόσπασμα από το “Quale ordine”, του μιλανέζου rapper Lord Bean. Ascolta o scarica.   00:00            00:00           Download (Right-click & select «save link as» or «save target as»…)

Από Radio Onda d’Urto

https://www.infoaut.org/metropoli/in-ricordo-di-sante-notarnicola-bandito-rivoluzionario-e-poeta

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s