φιλοσοφία, filosofia

Θανατηφόρα ορμή!

« Είναι η αυτοκτονία λύση;» Έτσι οι σουρεαλιστές αναρωτιόνταν σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τεύχος του «La Révolution Surréaliste – η Σουρεαλιστική Επανάσταση», το 1925.
Οι Rigaut, Vaché και, κυρίως, ο Crevel, θα απαντήσουν καταφατικά, πράγματι. Ο Crevel, ο οποίος το 1930 είχε υπογράψει το μανιφέστο με το οποίο ο Breton σκόπευε να θέσει τον σουρεαλισμό στην υπηρεσία της επανάστασης.

Και μετά το Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων για την Υπεράσπιση του Πολιτισμού, το 1935. και ο σοβιετικός Erenburg που επιτίθεται στους σουρεαλιστές για διαμαρτυρία υπέρ του Victor Serge – στη φυλακή στη Σοβιετική Ένωση – και κατά των ποινών που επιβλήθηκαν στους Kamenev και Zinoviev. Ο Breton χαστουκίζει επανειλημμένα τον Erenburg στο πρόσωπο και, σε αντάλλαγμα, καταφέρνει να του απαγορευτεί να παρακολουθήσει το συνέδριο! Ο Crevel προσπαθεί απεγνωσμένα να μεσολαβήσει, αλλά αποτυγχάνει. Όλοι οι σουρεαλιστές αποκλείονται από το συνέδριο. Μόνο το γουρούνι Eluard μπορεί να παρέμβει, εν συντομία. Ο Crevel πηγαίνει σπίτι και ανάβει το αέριο. το να ζεις πονάει.
Αδύνατο να μειωθεί η αυτοκτονία σε έναν μόνο λόγο, φυσικά, μια μοναχά αιτία. Αλλά γεγονός είναι ότι το να θέσεις την φαντασία στην υπηρεσία της επανάστασης δεν φαίνεται πλέον δυνατό.
« Η βάρκα της αγάπης κατακερματίστηκε ενάντια στην καθημερινή ζωή! – είχε ήδη γράψει ο Mayakovskij, το 1930, δύο ημέρες πριν σηκώσει το χέρι ενάντια στον εαυτό του. «Μην κατηγορείτε κανέναν» – είχε προσθέσει, πριν σβήσει τον κόσμο. Εξήντα τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Guy Debord τελείωνε τις δικές του μέρες, με ένα κυνηγετικό όπλο. Είχε ήδη γράψει τον επιτάφιο, πριν από πολλά χρόνια: « Το καταστασιακό κίνημα πρέπει να αποδείξει την επαναστατική του δραστηριότητα, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξαφανιστεί »!

ήδη δημοσιεύτηκε προηγουμένως στο blog την 11/1/2011

https://francosenia.blogspot.com/2021/04/slancio-mortale.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s