διεθνισμός, internazionalismo

19 Aπριλίου 1961, Κόλπος των Χοίρων: αποτυγχάνει η εισβολή της Κούβας

19 AΠΡΙΛΙΟΥ 2000 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τον μάϊο του 1959, η αγροτική μεταρρύθμιση που προώθησε η νέα κουβανική επαναστατική κυβέρνηση είχε απαλλοτριώσει οποιαδήποτε ιδιοκτησία γης που ξεπερνούσε τα 400 εκτάρια, πλήττοντας σοβαρά τα συμφέροντα των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών και της κουβανικής ολιγαρχίας. Αν και η νέα κυβέρνηση δεν είχε δηλωθεί ρητά σοσιαλιστική, η εθνικοποίηση των εδαφών ήταν αρκετή, έφτανε για να θέσει την Κούβα στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον. Μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα, στη Γουατεμάλα, οι ΗΠΑ είχαν ανατρέψει την κυβέρνηση του Jácobo Arbenz ακριβώς επειδή είχε προσπαθήσει να περάσει μια παρόμοια μεταρρύθμιση.19 Aprile 1961 Baia dei Porci: fallisce l’invasione di Cuba

Επομένως, ξεκινούν οι απόπειρες ανατροπής της Επανάστασης, με τρομοκρατικές επιθέσεις, προκλήσεις και οικονομικά μέτρα για τα οποία έχουμε συζητήσει συχνά.

Στη συνέχεια, το 1960 πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω εθνικοποιήσεις, όπως αυτές των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεφώνου και αργότερα της βορειοαμερικανικής Τράπεζας παρούσας στην Κούβα. Τον οκτώβριο του 1960 ήταν η σειρά 105 εργοστασίων ζάχαρης, 18 αποστακτήρων, 6 εργοστασίων αλκοολούχων ποτών και άλλων σημαντικών εταιρειών.

Στις 3 ιανουαρίου 1961, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν μονομερώς τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Κούβα και, ξεκινώντας από τότε, η Ουάσινγκτον άρχισε να ασκεί έντονη πίεση σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να κάνουν το ίδιο. Αλλά πάνω απ’ όλα κερδίζει έδαφος η επιλογή της στρατιωτικής εισβολής.

Μια ομάδα κουβανών εξορίστων και μισθοφόρων, με το όνομα της Ταξιαρχίας 2506, εκπαιδεύεται στη Γουατεμάλα και τον απρίλιο του 1961 ενεργοποιείται η επιχείρηση «Πλούτωνας»..

Το Σχέδιο, που εκπονήθηκε από τη CIA, είχε σκοπό, με την εισβολή από την Ταξιαρχία 2506 να δημιουργήσει μια κεφαλή γέφυρας στο κουβανικό έδαφος, όπου επρόκειτο να μεταφερθεί αμέσως μια κυβέρνηση μαριονέτα η οποία σχηματίστηκε στις 22 μαρτίου 1961 με τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή θα είχε αναγνωριστεί από την Ουάσινγκτον και θα ζητούσε την στρατιωτική επέμβαση.

Στις 14 απριλίου, η Ταξιαρχία έφυγε από το Πουέρτο Καμπέζας, στη Νικαράγουα, την οποία χαιρέτησε ο δικτάτορας Σομόζα που ζήτησε από τους μισθοφόρους να του φέρουν τα μαλλιά από τη γενειάδα του Κάστρο.

Ο στόλος αποτελείται από πέντε πλοία: το Χιούστον (που προσδιορίζεται ως Γαρίδα), τον Ατλαντικό (Καρχαρίας), το Río Escondido (φάλαινα), το Caribe (Σαρδέλα) και τη λίμνη Charles (Tόνος).

Κάθε στρατολογημένος μισθοφόρος ελάμβανε μηνιαίο μισθό (αφορολόγητο) 175 $ για τους ελεύθερους και 225 $ για παντρεμένους. άλλα 50 $ για το πρώτο παιδί και άλλα 25 $ για κάθε ένα από τα άλλα εξαρτώμενα άτομα, καθώς και φαγητό και διαμονή.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι χίλιοι πεντακόσιοι άντρες της Ταξιαρχίας 2506 πριν από την Επανάσταση είχαν στην κατοχή τους συνολικά τετρακόσιες χιλιάδες εκτάρια γης στην Κούβα, δέκα χιλιάδες σπίτια, εβδομήντα αγροκτήματα, πέντε ορυχεία, δύο τράπεζες και δέκα εργοστάσια ζάχαρης. (Hugh Thomas, Ιστορία της Κούβας Einaudi 1971, σ. 1035)

Στις 2.30 την αυγή στις 17 απριλίου 1961, ξεκίνησε η αποβίβαση των 1.550 ανδρών στον Κόλπο των Χοίρων, στη νότια ακτή της επαρχίας Matanzas, ένα απομονωμένο μέρος που θα μπορούσε να προσεγγιστεί μέσω των λίγων δρόμων που χτίστηκαν ανάμεσα στα νερά του τεράστιου βάλτου στους πρώτους μήνες της Επανάστασης.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επιθέσεις στις αεροπορικές βάσεις της Κούβας για να αποτραπεί η επαναστατική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επαρκώς την εισβολή. Αλλά τα αεροπλάνα διασκορπίστηκαν και ο στόχος απέτυχε.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων αυτών των επιθέσεων, στις 14 απριλίου, ο Φιντέλ έδωσε την ομιλία γνωστή ως «διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα», όπου για πρώτη φορά δήλωσε ρητά ότι η κουβανική επανάσταση ήταν μια σοσιαλιστική επανάσταση..

Η μάχη του Bay of Pigs διήρκεσε μόλις 63 ώρες. Όλα έληξαν στις 19:30 της 19ης απριλίου, όταν οι δυνάμεις του Επαναστατικού Στρατού και της Εθνικής Επαναστατικής Πολιτοφυλακής πραγματοποίησαν έφοδο στις τελευταίες θέσεις των μισθοφόρων στην Playa Girón και οι εισβολείς απωθήθηκαν, αφήνοντας πάνω από 200 νεκρούς στο πεδίο, ενώ οι κρατούμενοι ήταν 1.197, σε κανέναν δεν πειράχτηκε τρίχα από τα μαλλιά τους και ανταλλάχθηκαν με επισιτιστική βοήθεια. Μεταξύ των μαχητών των επαναστατικών δυνάμεων και του άμαχου πληθυσμού υπήρξαν 176 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες.

Ο Πρόεδρος Κένεντι δεν θέλησε τα αμερικανικά στρατεύματα να παρέμβουν άμεσα προτού η φιλική στις USA «κυβέρνηση» ζητήσει βοήθεια. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, ο λόγος για τη δολοφονία του Κένεντι που πραγματοποιήθηκε δυόμισι χρόνια αργότερα ήταν ακριβώς μια εκδίκηση της κουβανικής-αμερικανικής μαφίας για αυτή τη μικρή αποφασιστική υποστήριξη..

Τα σχέδια εισβολής στο νησί σταμάτησαν τελικά μετά την πυραυλική κρίση του οκτωβρίου 1962.

Πηγή: Senza Soste

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/19-aprile-1961-baia-dei-porci-fallisce-l-invasione-di-cuba

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s