ένοπλη πάλη, lotta armata

Τον ιούνιο οι ακροάσεις για την έκδοση των πολιτικών προσφύγων στη Γαλλία

του Federico Rucco

Το Εφετείο του Παρισιού, σύμφωνα με όσα έμαθε σήμερα ο Adnkronos, ενέκρινε επίσημα την παρέμβαση του ιταλικού Κράτους στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας κατά των 9 ιταλών πολιτικών προσφύγων που συνελήφθησαν μεταξύ 28 και 29 απριλίου και οι οποίοι κινδυνεύουν έκδοσης στην Ιταλία. Αυτή είναι μια οριστική απόφαση που δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί κατά τη συνέχιση της διαδικασίας.

Οι πρώτες ακροάσεις για την έκδοση στην Ιταλία των εννέα ιταλών πολιτικών προσφύγων που συνελήφθησαν στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώθηκαν χθες στο Εφετείο του Παρισιού. Οι επόμενες ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν τον ιούνιο και θα λάβουν χώρα σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Οι εννέα πολιτικοί πρόσφυγες παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο εχθές και αρνήθηκαν την έκδοση.

Η Marina Petrella, πρώην στρατευμένη των Ερυθρών Ταξιαρχών, μιλώντας με δημοσιογράφους που παρευρίσκονταν στο δικαστήριο, σχολίασε: «Πλησιάζουμε στο τέλος. Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού. Έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλο πόνο. Πόνος και συμπόνια για τα θύματα, για όλα τα θύματα. Για τις εμπλεκόμενες οικογένειες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου. Από την πλευρά μου, έκανα 10 χρόνια φυλάκισης μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας. Και 30 εξορίας, μια τιμωρία χωρίς εκπτώσεις και χωρίς επιείκεια, που με εμποδίζει να επιστρέψω στη γη μου”.

“Εμείς – εξήγησε η Marina Petrella – έχουμε αναλάβει μια συλλογική πολιτική ευθύνη, ενώ το καθήκον της δικαιοσύνης είναι να να κρίνει και να καταδικάσει σε σχέση με τις ευθύνες του καθενός. Υπήρξαν θύματα, και υπήρξαν πολλοί σύντροφοι που έχουν πληρώσει με φυλακή, κάποιοι με ισόβια κάθειρξη. Αυτά τα θύματα δεν έμειναν ατιμώρητα, δίχως μνήμη.

Ωστόσο, να συσχετίζουμε, όπως έκανε ο γάλλος Υπουργός Δικαιοσύνης, το αίμα των χρόνων του μολυβιού με τη σφαγή του Bataclan είναι μιας «απίστευτης χυδαιότητς», υπογραμμίζει η Marina Petrella. «Ένας του Μπατακλάν μπορεί να συγκριθεί με την Piazza Fontana, την Brescia, το σταθμό της Μπολόνια, στο Reggio Calabria; Εμένα καταδίκασνα με βάση την ανάληψη συλλογικής ευθύνης”.

“Σήμερα είναι ακόμη νωρίς – υπογράμμισε η Πετρέλλα -, αλλά δεν αποκλείω να φτάσει ένας προβληματισμός σχετικός με έναν διαφορετικό τρόπο προσπάθειας εξήγησης της υπόθεσης. Μια κοινή γλώσσα; Μου φαίνεται αδύνατο. Αντίθετα, σκέφτομαι να δουν προς τα εμπρός, μια πρόοδο, διότι τώρα πλέον δεν διακυβεύονται ζητήματα. Ας θυμηθούμε ότι νωρίτερα, πριν από χρόνια, ο λόγος δεν ήταν ελεύθερος, δεν εξαιρέθηκε από την ανταμοιβή, μεταξύ αυτών που διαχώρισαν τη θέση τους και των μεταμεληθέντων. Σήμερα βρισκόμαστε στο τέλος, ξύνουμε το κάτω μέρος του βαρελιού και δεν υπάρχουν πια αυτά τα στοιχήματα, δεν υπάρχουν άλλες ανταμοιβές. Αλλά την ίδια στιγμή, από την πλευρά της Ιταλίας, μια χώρα που δεν μπορεί να λογαριαστεί με την ιστορία της, δεν υπάρχει κάποιο άνοιγμα. Είναι δύσκολο να ζητούμε μια λειτουργία αυτού του τύπου. Σε ποιον να απευθυνθούμε;”.

Που οδήγησε ο ένοπλος αγώνας; «Δεν ήταν αυτοσκοπός – απαντά η Petrella – πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και χάρη σε εκείνη την σύγκρουση που ανέβαινε, η οποία δημιουργούσε νέες απαιτήσεις. Υπήρχε ένα μοντέλο μεταμόρφωσης, ο σοσιαλισμός πέρα ​​από τα ιστορικά παραδείγματα, είναι η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, η κοινή χρήση, το μοίρασμα. Υπήρξε μια σκληρή διαδικασία αντιπαράθεσης για όλους. Για όλους”.

“Αυτά τα πράγματα είναι μέρος του πνευματικού, οικείου μέρους, δεν θέλω να μιλήσω και ποτέ δεν θα μιλήσω γι’ αυτά. Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ είναι η σφαίρα της πολιτικής ζωής. Εγώ κάνω μια κοινωνικά χρήσιμη δουλειά, μπορώ να κάνω καλό στους ανθρώπους, για μένα είναι ένα είδος συμβολικής λύτρωσης”.

Όσον αφορά την πιθανή διαθεσιμότητα της Ιταλίας και της Γαλλίας να ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων που συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα, η Petrella δεν έχει ψευδαισθήσεις: «Δεν κατευθυνόμαστε προς ένα άνοιγμα του κριτικού πνεύματος, μιας εξέλιξης, κινούμαστε προς ένα κλείσιμο, μεταξύ φιλελευθερισμού και αυταρχισμού, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία». Στη Γαλλία, ίσως, λίγο περισσότερο, εν μέσω εκκλήσεων από διανοούμενους και υποστήριξη από πολύ πιστούς: «Ομάδες διανοουμένων έχουν αρχίσει να υπογράφουν προσφυγές και άλλες θα φτάσουν. Δεν αισθάνομαι μια πτώση της υποστήριξης, αλλά μια δυσκολία έκφρασης, ένα είδος αυτολογοκρισίας που επιβάλλεται όλο και περισσότερο”.

Το δικαστήριο του Παρισιού θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι την έκδοση καθενός από τους κατηγορούμενους μετά τις 7 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία στις 28 απριλίου. Στη συνέχεια, στις 29 απριλίου, παρουσιάστηκαν δύο ακόμη πολιτικοί πρόσφυγες οι οποίοι στις 28 απριλίου δεν είχαν βρεθεί. Μεταξύ εκείνων που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο δεν υπάρχει ο Maurizio Di Marzio ο οποίος δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να εμφανιστεί και για τον οποίο λήγει το καθεστώς των περιορισμών στις 10 μαΐου.

Η γαλλική εφημερίδα Liberatiòn αφιέρωσε χώρο στην έκκληση μιας ομάδας διανοουμένων που απευθύνεται στον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν κατά της έκδοσης των δέκα ιταλών πολιτικών προσφύγων. Στην προσφυγή υπενθυμίζεται η χορήγηση καθεστώτος φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Francois Mitterrand, τη δεκαετία του ’80, η νέα ζωή στη Γαλλία των πρώην ιταλών μαχητών που εγκατέλειψαν τα όπλα, τις νέες τους οικογένειες. Επικαλείται αμνηστία στην Ιταλία, μια χειρονομία που – σύμφωνα με αυτούς – θα επέτρεπε στο Κοινοβούλιο να «γυρίσει σελίδα και να κοιτάξει προς το μέλλον». Η έκκληση υπογράφηκε από τριάντα περίπου προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι σκηνοθέτες Costa-Gavras και Jean-Luc Godard, Agnes B., Charles Berling, Valeria Bruni-Tedeschi,

Σε μια άλλη σελίδα της Liberation, ωστόσο, υπάρχει και μια παρέμβαση του πρώην δικαστή και πρώην προέδρου της Βουλής, Luciano Violante, ο οποίος επιτίθεται στην προσφυγή και τους υπογράφοντες: »το να ξεσηκώνεστε ενάντια στη σύλληψη πρώην ακροαριστερών ιταλών στρατευμένων οι οποίοι εδώ και 40 χρόνια ζουν στη Γαλλία, σημαίνει να αγνοείτε τα τρομοκρατικά εγκλήματα των οποίων υπήρξαν δράστες στο παρελθόν «γράφει ο Βιολάντε, ίσως ένας από τους πιο παράλογους εκφραστές αυτού που στην Ιταλία μπορεί να οριστεί ως» Το Κόμμα της εκδίκησης”.

6 Mαίου 2021 – © Αναπαραγωγή δυνατή κατόπιν ρητής συναίνεσης της σύνταξης του CONTROPIANO Τελευταία μετατροπή: 6 Mαίου 2021, ώρα 13:22

Θέματα:

https://contropiano.org/news/politica-news/2021/05/06/a-giugno-le-udienze-sullestradizione-dei-rifugiati-politici-in-francia-0138751

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s