διεθνισμός, internazionalismo

Χαμάς, ο πρίγκηπας της Γάζα

17 Mαίου 2021/Eric Salerno

image_pdf
image_print

Η τέλεια καταιγίδα για ισραηλινούς και παλαιστίνιους.

Μια ανάλυση της οργάνωσης που διοικεί στη Λωρίδα

και του πλεονεκτήματος που αντλεί η ισραηλινή δεξιά από αυτό

Δύο υπερ-συντηρητικές δεξιές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τις αντίστοιχες θρησκευτικές δεισιδαιμονίες τους στις πιο εξτρεμιστικές φατρίες, έρχονται αντιμέτωπες νομιμοποιώντας η μία την άλλη.

Ζητήσαμε από τους συνεργάτες του «Άτλαντα των πολέμων» να αναλάβουν το άρθρο του Eric Salerno που δημοσιεύθηκε στις 15 mαΐου για να εμπλουτίσουν την έρευνα μας σχετικά με τα Εδάφη που αντιστέκονται, και η ομοιότητα μεταξύ των καταπιεσμένων πραγματικοτήτων γύρω από τη Μεσόγειο εμφανίζεται όλο και περισσότερο. Αυτό που μας φάνηκε ένα είδος γάγγραινας, η οποία συνεχίζει να επαναλαμβάνεται για περισσότερα από τριάντα χρόνια ατιμωρησίας που κυρώθηκε από τον αποκλεισμό κάθε οργανισμού ελέγχου, φαίνεται από τα άρθρα που έγραψε ο Eric εκείνη την εποχή – και αναπαράγονται εδώ – τα οποία φωτογραφίζουν ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία ενεργοποιήθηκε η παγίδα.

Πριν από τριάντα τέσσερα χρόνια, ο πληθυσμός της Λωρίδας ήταν το ένα πέμπτο του τρέχοντος και ο συγγραφέας του άρθρου είχε ήδη εκπλαγεί από την πυκνότητα και την επισφαλή κατάσταση των υπάρξεων σε αυτή την κόλαση, η οποία ήδη το 1987 χαρακτηρίστηκε σαφώς ως ένα σύστημα απαρτχάιντ («Εδώ είμαστε σαν στο Soweto»), αλλά η «ωρολογιακή βόμβα» έλαμψε αρκετές φορές χωρίς να προκαλέσει ζημιές, αν όχι μειώνοντας τα δικαιώματα, παράγοντας παλαιστίνια θύματα και θέτοντας τις ρίζες αυτής της δυ-εθνικής κοινωνίας που ζωντανεύει τώρα τον εμφύλιο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ισραηλινές πόλεις που κατοικούνται από άραβες και εβραίους.

Eric Salerno, εφημερίδα “Il Messaggero”, 1° ιουνίου 1987

Δεν είναι περίεργο που ο τίτλος αναφέρεται στο Μπέλφαστ, όπως θα δούμε στη συνέχεια του φακέλου για τα Εδάφη που αντιστέκονται

Εκτός από τη δυ-εθνοτική κοινωνία, οι ισραηλινές Υπηρεσίες έθεσαν συνειδητά τις ρίζες τους για να χτίσουν τον σωστό εχθρό, εκείνο τον στρατηγικά τέλειο αντίπαλο που επιτρέπει να παραμείνουν ατιμώρητες ακόμη και μπροστά σε οποιαδήποτε φαυλότητα. Θα μπορούσε όμως το Γκόλεμ να αποβεί θανατηφόρο, όπως στον εβραϊκό μύθο;


Ο Machiavelli, ο πρίγκιπας μας που αγαπούσε να λέει και να προτείνει τις πιο περίπλοκες ίντριγκες, θα απολάμβανε να παρακολουθεί την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και τις προφανείς ακροβασίες ορισμένων από τους πρωταγωνιστές της που όχι μόνο οι ιταλοί παρατηρητές, οι θεατές οι οποίοι υποβιβάζονται όλο και περισσότερο στο ρόλο των άχρηστων σχολιαστών, δεν φαίνονται ικανοί – ή δεν θέλουν; – να καταγγείλουν. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας ακολουθεί ένα δικό μας – αρχαίο ρωμαϊκό και όχι ιταλικό – σχέδιο: Dīvĭdĕ et ĭmpĕrā, Διαίρει και Βασίλευε. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε έναν λαό είναι να τον διαιρείτε, προκαλώντας αντιπαλότητα και αναμοχλεύοντας διχόνοιες.

Η Hamas, που σε αυτές τις ώρες, είναι στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδισμών, οφείλει πολλά στο Ισραήλ. Για τουλάχιστον δέκα χρόνια, μεταξύ 1978 και 1987, το φονταμενταλιστικό κίνημα, ένα παρακλάδι της αιγυπτιακής μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατάφερε να αναπτύξει μια τρομερή βάση συναίνεσης στη λωρίδα της Γάζας, χάρη και στις μυστικές υπηρεσίες του Τελ Αβίβ. Η Γάζα, λοιπόν, ήταν μια κατεχόμενη περιοχή όπως η Δυτική Όχθη. Έντεκα χιλιάδες από τους πιο ριζοσπάστες ισραηλινούς εποίκους εγκαταστάθηκαν στη λωρίδα. Προστατευόμενοι από έναν επιβλητικό στρατιωτικό μηχανισμό του οποίου η διοίκηση έβλεπε με καλό μάτι την έλευση ενός ισλαμικού θρησκευτικού κινήματος ως αντιστάθμιση της λαϊκής Οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Plo) η οποία με επικεφαλής τον Yasser Arafat έκλεινε προς τα αριστερά. Ένας ισραηλινός αξιωματούχος, που του πήραν συνέντευξη από την «Wall Street Journal» το 2009, διηγήθηκε πολλά για εκείνη την επιχείρηση η οποία, εξήγησε, φαινόταν πειστική, αλλά η οποία θα αποδεικνύονταν, «για πολλούς από εμάς», ένα λάθος. Ή όχι?

ΤοTel Aviv έβλεπε στον leader του κινήματος, τον παραπληγικό Sceik Yassin, έναν άνδρα πίστης τον κατάλληλο να αντιπαρατεθεί στην Olp. Η δική του “Mujama”, μια φιλανθρωπική οργάνωση με σχολεία, κλινικές, μια βιβλιοθήκη και ένα πανεπιστήμιο μπορούσε να μειώσει την πίεση στους καταληψίες και να μειώσει επίσης την ένταση που κινδύνευε να εκραγεί. «Αν είχα γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ – μου είπε τότε ο Giulio Andreotti κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Λωρίδα – θα γινόμουν ένας τρομοκράτης». Επέστρεψα στη Γάζα μόλις ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα και εκεί συνάντησα τους ηγέτες της Χαμάς που είχαν βγει στο προσκήνιο προσθέτοντας έναν Χάρτη εμποτισμένο αντισημιτισμό και αφιερωμένο στην καταστροφή του Ισραήλ, στις δραστηριότητες κοινωνικής πρόνοιας.

Eric Salerno, “Il Messaggero”, 9 ιανουαρίου 1988

Μετά το Oslo

Έπειτα ήρθε το σύμφωνο του Όσλο (αύγουστος 1993), το σχέδιο ειρήνης που υπέγραψαν οι Ράμπιν, Πέρες και Αραφάτ κάτω από τα μάτια του Κλίντον στο γκαζόν του Λευκού Οίκου. Ο κόσμος πανηγύρισε. Ή σχεδόν. Οι αναμνήσεις είναι πάντα χρήσιμες: Έχω μια σχετική με εκείνο το απόγευμα μετά την υπογραφή, ιδιαίτερα σημαντική. Ήμουν παρών στη δεξίωση που προσέφερε η ισραηλινή πρεσβεία για τους ηγέτες της και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Ισραήλ. Ένας αμερικανός εβραίος δημοσιογράφος, πολύ γνωστός για τις θέσεις του, αντιμετώπισε τον Rabin με μια κατηγορία: «Πώς μπόρεσες να το κάνεις αυτό σε εμάς!» Ειρήνη ναι, χρειάζονταν, αλλά χωρίς τους παλαιστίνιους. Και η Χαμάς ήθελε ειρήνη, αλλά χωρίς τους ισραηλινούς. Και το κατέστησε σαφές με το να γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την ισραηλινή κατοχή σε στρατιωτικό επίπεδο. Και για την αξιοπιστία του Αραφάτ, εκείνα τα χρόνια κλεισμένου στο φρούριο του στη Ραμάλα, περιτριγυρισμένου από τις ισραηλινές δυνάμεις, την οποία άφησε για να πάει να θεραπευτεί στη Γαλλία από όπου επέστρεψε για να ταφεί. Και μαζί του οι συμφωνίες που είχε υπογράψει στην Ουάσινγκτον και οι οποίες δεν άρεσαν στην ισραηλινή κεντροδεξιά ή, θα έλεγα, στην πλειοψηφία των Ισραηλινών.

Ο Ράμπιν (ο οποίος συγκρίνεται με έναν προδότη και από τον Νετανιάχου) δολοφονήθηκε και οι στάχτες του έκαναν να επιστρέψουν στην εξουσία οι μαθητές του Jabotinsky, ακροδεξιού σιωνιστή, οπαδού-προστατευόμενου του Μουσολίνι. 

Vladimir “Ze’ev” Jabotinski

Και ας επιστρέψουμε στη Γάζα. Στη Χαμάς. Ο Αριέλ Σαρόν, πρώην στρατηγός που έγινε πολιτικός, υπεύθυνος (τουλάχιστον έμμεσα) για τις σφαγές παλαιστινίων ηγετών και αμάχων στη Σάμπρα και τη Σατίλα (Βηρυτός), ως πρωθυπουργός όρμησε σε αυτό που μπορούσε να φαίνεται πως είναι ένα βήμα προς τον τερματισμό της κατοχής του Ισραήλ στα Εδάφη. «Ας φύγουμε από τη Γάζα», ανακοίνωσε στον κόσμο, – να φύγουν τα στρατεύματά μας και οι έντεκα χιλιάδες έποικοι με τους οικισμούς τους».

Ο Abu Mazen, διάδοχος του Αραφάτ, συγχαίρει αλλά, σχεδόν πεσμένος στα γόνατα, προτρέπει τον Σαρόν να συμφωνήσει μαζί του για την απόσυρση, ώστε η παλαιστινιακή εθνική Αρχή και η νέα πολιτική διαλόγου να κερδίσουν πόντους αντί να κάνουν την απόσυρση να μοιάζει με μια νίκη του ένοπλου αγώνα, ή της τρομοκρατίας, η οποία συνεχίζονταν με θέρμη από τους μαχητές της Χαμάς. Η απάντηση ήταν μια ξεκάθαρη άρνηση. Και στις επόμενες εκλογές στην Παλαιστίνη, τις τελευταίες [πριν από 14 χρόνια], η Χαμάς κέρδισε όχι μόνο στη Γάζα αλλά και σε πολλά πληθυσμιακά κέντρα της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Ραμάλα.

Το Ισραήλ δεν ήθελε ποτέ να καταστρέψει τη Χαμάς. Πιθανώς μετά τον περιορισμό του στρατιωτικού δυναμικού της για μια ακόμη φορά, θα την αφήσει και πάλι ζωντανή.

Και με τους Παλαιστίνιους όλο και περισσότερο απελπισμένους και διχασμένους, οι διάφοροι Νετανιάχου θα συνεχίσουν να βασιλεύουν.

Der Golem

https://ogzero.org/hamas-il-principe-di-gaza/

https://youtu.be/gN08Pt8fsN8

https://youtu.be/CmEcLyxxviE

https://youtu.be/5DD3MtO1Tz0

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s