μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΘΑ ΠΕΙ; και ΥΠΟΤΑΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

La Bottega del Barbieri

Η εβδομαδιαία στήλη (με σύντομα κείμενα και φωτομοντάζ) του Chief Joseph: 144ο ραντεβού

Στη Θέουτα (μια αυτόνομη ισπανική πόλη που βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική), η Luana Reyes, μια 20χρονη εθελοντής από τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό, αγκάλιασε και παρηγορούσε έναν μετανάστη που έκλαιγε για τους νεκρούς του φίλους. Μια χειρονομία ανθρωπιάς, που αποθανατίστηκε από τους φωτογράφους, η οποία εξαπέλυσε τα συνηθισμένα όρνια. «Φτάνει με την επίδειξη καλών συναισθημάτων: ο μετανάστης ήθελε να αγγίξει το στήθος της» έγραψε ένας τηλεοπτικός σχολιαστής με ακροδεξιές συμπάθειες. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Αν σου αρέσουν οι μαύροι πήγαινε κατευθείαν στο Μαρόκο» και ούτω καθεξής…

Δίπλα στον ινδιάνο αρχηγό, μια ομαδική φωτογραφία ηγετών υπέρ της ευρωπαϊκής κυριαρχίας-ανωτερότητας.

Στις 22 μαΐου στο Τελ Αβίβ, ένα μεγάλο πλήθος ισραηλινών και αράβων διαδήλωσαν εξυμνώντας στην ειρήνη, την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη. Ο Ισραηλινός συγγραφέας David Grossman (ο οποίος έχασε έναν γιο στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου του 2006) είπε: «Ο αγώνας στο Ισραήλ σήμερα δεν είναι μεταξύ εβραίων και αράβων. Υπάρχουν ανθρώπινα όντα, και από τις δύο πλευρές, που πιστεύουν στην ειρήνη, την ισότητα, τη δημοκρατία. Άνθρωποι που έχουν βαρεθεί τον ρατσισμό, τον φόβο και το μίσος. Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του μετώπου μεταξύ των διαφορετικών δυνάμεων στο Ισραήλ».

Στη φωτογραφία, δίπλα στον ινδιάνο αρχηγό, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δύο αντάρτες της Χαμάς.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 

Ο Chief Joseph – ή αν προτιμάτε αρχηγός Ιωσήφ – είναι ένας οδηγός (στρατιωτικός και πνευματικός) των Pierced Noses, των Τρυπημένων Μυτών, ενός αυτόχθονος αμερικανικού λαού. Ονομάζονταν πραγματικά Hinmaton Yalaktit, που στην γλώσσα του lingua niimiipuutímt σημαίνει Βροντή που κατρακυλά από το βουνό. Για αρκετό καιρό λαμβάνουμε πολλές συνεισφορές στην «bottega» που υπέγραφε ο Αρχηγός Τζόζεφ. Είναι φωτομοντάζ για φανταστικούς διαλόγους (συχνά σκόπιμα αναχρονιστικούς) για να σχολιάσουν μια είδηση ​​ή ένα σύντομο κείμενο. Μας αρέσουν για την ακραία σύνθεση και την αντίθεση μεταξύ διαφορετικών κόσμων. Έτσι, η “bottega” ζήτησε από τον Αρχηγό Τζόζεφ να πάρει έναν σταθερό χώρο (όπως έχουν εδώ και καιρό τα κινούμενα σχέδια του Energu) και αυτός δέχτηκε: θα το κάνουμε κάθε τετάρτη πρωί. [db]

και:

«Ο ολοκληρωτικός μετασχηματισμός […] μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο όνομα του κέρδους ως αυτοσκοπός που μετατρέπει τα ανθρώπινα όντα σε απλούς καταναλωτές αφαιρώντας από αυτούς την ικανότητα, ακόμη και πριν από αυτό, την ανάγκη να σκέφτονται: αυτό είναι που συμβαίνει στις μέρες μας που κυριαρχούνται από τη δύναμη της τεχνολογίας που υπόκειται στην εμπορική λογική». από Τους τέσσερις δασκάλους του Vito Mancuso (Garzanti, 2020: σελ. 476). «Ο ιδανικός υποδουλωμένος του ολοκληρωτικού καθεστώτος είναι το άτομο για το οποίο δεν υπάρχει πλέον η διάκριση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μεταξύ αληθινού και ψεύτικου». Από την Προέλευση του ολοκληρωτισμού της Χάνα Άρεντ (1951).

Ο Idris Khan, ένας βρετανός καλλιτέχνης διεθνούς φήμης, είναι μουσουλμάνος. Η σύζυγός του, Annie Morris, επίσης καλλιτέχνης, προέρχεται από μια εβραϊκή οικογένεια. Τον απρίλιο του επόμενου έτους θα εκθέσουν μαζί στο Τελ Αβίβ. Ο προσωρινός τίτλος είναι Ενότητα-Unity: η συνυφασμένη ζωή δύο καλλιτεχνών που γεννήθηκαν σε διαφορετικές πίστεις και εκτίθενται με την ελπίδα να δείξουν στο κοινό ότι αυτό το είδος ενότητας μπορεί να λειτουργήσει. (τα νέα ήταν στο «Specchio», 8ης μαΐου).

La Bottega del Barbieri

La Bottega del Barbieri

taggato con Benjamin NetanyahuCeutaChief JosephDavid Grossmandoloreebrei e arabiHamasLuana Reyesnaufragi

https://www.labottegadelbarbieri.org/sudditanza-contro-speranza/

https://www.labottegadelbarbieri.org/umanita-vuol-dire/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s