ανατρεπτική τέχνη, arte ribelle

«εξοντώστε αυτά τα θηρία» !!

“Exterminate all the brutes”, η ταινία ‘Εξολοθρεύστε όλα τα θηρία’ δείχνει τις ένοχες χειρονομίες της δύσης
– Ο Raoul Peck αφηγείται για το πώς γεννήθηκε ο πολιτισμός μας από τον αποκλεισμό και την καταστολή των «μη λευκών» –
– του Gianluigi Rossini –

Στα πρώτα λεπτά του Exterminate all the brutes (μια τηλεοπτική σειρά 4 επεισοδίων του Raoul Peck, που κυκλοφόρησε στο HBO στις 7 απριλίου), εμφανίζεται μια σκηνή από το μιούζικαλ Μια Μέρα στη Νέα Υόρκη (1949) στην οποία ο Frank Sinatra, ο Gene Kelly και η Ann Miller  χορεύουν σε ένα μουσείο φυσικής ιστορίας με τη μελωδία του Προϊστορικού ανθρώπουPrehistoric man, μιμούμενοι κινήσεις των πιθήκων και φορώντας ρούχα ανθρώπων των σπηλαίων και ινδιάνικα ρούχα.
Εναλλασσόμενες ασπρόμαυρες φωτογραφίες αληθινών ιθαγενών αμερικανών φαίνονται να κοιτάζουν στην κάμερα, ενώ η μονότονη αλλά έντονη φωνή του Raoul Peck μιλά για τη σχέση μεταξύ ιστορίας και εξουσίας. Ξαφνικά, ολόκληρη η συζήτηση για την ακύρωση του πολιτισμού-cancel culture και της κοινωνικής αγανάκτησης μοιάζει με μια κουβεντούλα στο μπαρ, εδώ πηγαίνουμε στην αιματηρή καρδιά του προβλήματος: Ο δυτικός πολιτισμός βασίζεται στην εξόντωση των μη λευκών. Όλοι το γνωρίζουμε, αλλά αφήνουμε αυτή την επίγνωση στην άκρη της συλλογικής και ατομικής μας συνείδησης, σε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα διπλής σκέψης.
Εάν στην ταινία δεν είμαι ο νέγρος σου, I am not your negro (2016), ο Raoul Peck βασίστηκε στα γραπτά του James Baldwin, στην Exterminate all the brutes παραθέτει τον Sven Lindqvist και άλλες/άλλους μελετητές, αλλά μιλάει σε πρώτο πρόσωπο: εμπιστεύεται τη φωνή του όχι μόνο στο σχόλιο, αλλά ξεκινά από την προσωπική του προοπτική, αυτή ενός αϊτινού που έχει ζήσει στο Κονγκό, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ. Το οπτικό υλικό συνδυάζει τμήματα από ταινίες του Χόλιγουντ, του ίδιου του Peck, κινούμενα σχέδια, βίντεο της οικογένειας Peck, φωτογραφίες και αποσπάσματα docudrama, δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν συγκεκριμένα, όπου ο Josh Hartnett (Penny Dreadful, Pearl Harbour) παίζει «την αιχμή του γενοκτόνου σπαθιού της δυτικής ιστορίας», Το τερατώδες πρόσωπο του αποικισμού.
Αυτά τα αποσπάσματα είναι μερικές φορές συνεπείς υποθετικές παρουσιάσεις στις οποίες φαίνεται ο Κολόμβος να έχει σφαγιαστεί από τους ντόπιους μόλις αποβιβάστηκε στην Αϊτή, ή στιγμές κατά τις οποίες λευκά αγόρια αλυσοδεμένα πωλούνται από μαύρους εμπόρους σκλάβων.
Είναι ένα ντοκιμαντέρ-δοκίμιο, αλλά δεν ακολουθεί μια λογική εξέλιξη: Ο Peck κινείται συσχετιστικά μεταξύ εποχών και ηπείρων, βάζοντας το αιώνιο εμπόριο σκλάβων δίπλα στην εξόντωση των ιθαγενών αμερικανών, μια παρέλαση των βρετανικών αποικιών δίπλα σε μια ναζιστική μάζωξη. Για να το συζητήσουμε όλο αυτό, έχουμε ανάγκη ενός βιβλίου, και όχι μια κριτική-ανασκόπηση όπως ετούτη εδώ: εν τω μεταξύ ελπίζουμε να μπορέσουμε να το δούμε σύντομα στην Ιταλία.

– Gianluigi Rossini – Δημοσιεύτηκε στην Sole της 20ης απριλίου 2021 –

Exterminate all the brutes, Raoul Peck, στο HBO από 7-8 απριλίου 2021 –

https://francosenia.blogspot.com/2021/06/sterminate-queste-bestie.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s