αυτονομία, autonomia

9 ιουνίου 1976 : Αντιεξουσία και εδαφικός έλεγχος στην Πάντοβα

09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 | IN STORIA DI CLASSE. ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Βρισκόμαστε στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας των πολιτικών εκλογών του ’76 και ο Almirante, γραμματέας του MSI, πρέπει να φτάσει στην Πάδοβα στις 10 Ιουνίου για να μιλήσει σε ένα συλλαλητήριο. Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το πώς να σταθούμε στους δρόμους ενάντια στους φασίστες. Το κλασικό σχέδιο ήταν να ασκηθεί ο στόχος κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή συγκεντρώσεων, όπως το προηγούμενο έτος με τους Covelli και Almirante. Αλλά ήταν ένα φθαρμένο σχέδιο, το οποίο θυσίαζε συνεχώς τους συντρόφους στην καταστολή και τη φυλακή ……. Με τον εδαφικό έλεγχο σκοπεύουμε να παρέμβουμε σε αυτή την κατάσταση σπάζοντας το προηγούμενο, γνωστό τελετουργικό και αποφασίζοντας με πλήρη αυτονομία πώς να παραμείνουμε στους δρόμους: ένα μοντέλο δράσης που επιτρέπει, εκτός από τον αντιφασισμό, να ασκεί και άλλες μορφές μαζικής παρανομίας, για παράδειγμα την επιβολή πολιτικών τιμών με την άσκηση απαλλοτρίωσης στα σούπερ μάρκετ.9 giugno 1976 : Contropotere e controllo territoriale a Padovα

Είναι ένα σαφές άλμα παραδείγματος, το οποίο εισάγει μια νέα και δυνατή μαχητική συμπεριφορά με άμεσο και ριζοσπαστικό τρόπο. Το απόγευμα της 9ης το βιώνουμε, πειραματιζόμενοι.

Είμαστε χωρισμένοι σε ομοιογενείς ομάδες. Οι σύντροφοι από την Πάδοβα και την επαρχία είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της περιοχής, ενώ οι σύντροφοι από το υπόλοιπο του Βένετο ασκούν τον στόχο υποστηριζόμενοι από ορισμένους ένοπλους συντρόφους της πόλης. Συνολικά είμαστε περίπου δυο εκατοντάδες, πάνω από εκατό οι παντοβάνοι, οι υπόλοιποι από έξω. Η δράση πρέπει να πραγματοποιηθεί, και πραγματοποιείται, με απόλυτο συγχρονισμό και ταχύτητα. Κατευθυνόμαστε στο σημείο συγκέντρωσης απ’ όπου αρχίζει η δράση. Οι σύντροφοι από την Πάδοβα και την επαρχία μπλοκάρουν τη σιδηροδρομική διαδρομή της Arcella, μια από τις σημαντικότερες οδικές διασταυρώσεις της πόλης, σε διάφορα σημεία, με ελαστικά που καίγονται, καρφιά με τρία νύχια και μαζική χρήση μολότοφ που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σηκώνουν ένα φράγμα φωτιάς το οποίο εμποδίζει την κινητικότητα οποιουδήποτε μέσου. Ταυτόχρονα, ξεκινά μια περιπολία που αποτελείται από περισσότερους από πενήντα συντρόφους οπλισμένους με μολότοφ η οποία διατρέχει μια εκατοστή μέτρα μέχρι να φτάσει στους στόχους, οι οποίοι είναι περισσότεροι από έναν: αυτή είναι η αξία του εδαφικού ελέγχου, εκεί μέσα ενεργείς με μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Οι πρώτοι στόχοι είναι δύο, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση: η έδρα του MSI και η πιτσαρία Sayonara, όπου συχνάζουν οι φασίστες, 25 σύντροφοι από τη μία πλευρά, 25 από την άλλη κάνουν στάχτη και τους δύο στόχους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο τρίτος στόχος αφορά το σπίτι του Facchini, ενός γνωστού φασίστα ο οποίος εμπλέκεται με τους Freda και Ventura στη σφαγή της Piazza Fontana, που δέχεται μια σειρά από πυροβολισμούς. Μόλις επιτεύχθηκαν οι στόχοι, πηγαίνουμε κατευθείαν στο σημείο όπου αφήσαμε τα μέσα για να απομακρυνθούμε.

Οι συνέπειες της δράσης έχουν αποσυντονίσει τα πάντα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι στην Πάδοβα για το συλλαλητήριο της επόμενης μέρας ο Almirante αποφασίζει να μην έρθει. Είναι το κίνημα που αποφασίζει με πλήρη αυτονομία πώς, πού και πότε να σταθεί στην πλατεία. Λειτουργεί ο «εδαφικός έλεγχος». Έχουν γεννηθεί οι βενετικές πολιτικές κολεκτίβες, Cpv.

Η συμβολή των συντρόφων από την Πάδοβα ήταν αποφασιστική, χωρίς την οποία το σχέδιο δεν θα είχε ποτέ ζωντανέψει. Η πόλη, όπως γνωρίζουμε, είναι μια δύσκολη πόλη λόγω της παρουσίας των φασιστών. Όχι συνηθισμένοι φασίστες, αλλά αυτοί της πράξης, σαν τους Freda, Ventura και Facchini.

Από το φυλλάδιο που διανέμεται στην πόλη προς υποστήριξη της δράσης: «Σήμερα, 9 ιουνίου, το οργανωμένο προλεταριακό κίνημα της Πάντοβα πραγματοποίησε τον αποκλεισμό / κατάληψη μιας μεγάλης περιοχής της συνοικίας Arcella για να θέσει επειγόντως μέσα στην εργατική τάξη της πόλης, στις οργανώσεις βάσης των εργαζομένων, μέσα στους επαναστάτες, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Ο αντιφασισμός δεν είναι ένα σύνθημα. Ο αντιφασισμός είναι μια οργανωμένη πολιτική πολιτοφυλακή, μέρα με τη μέρα».

Είναι ένα σαφές άλμα παραδείγματος, το οποίο εισάγει μια νέα και δυνατή στρατευμένη συμπεριφορά με άμεσο και ριζοσπαστικό τρόπο. Το απόγευμα της 9ης το βιώνουμε.

https://www.infoaut.org/storia-di-classe/9-giugno-1976-contropotere-e-controllo-territoriale-a-padova

Μια σκέψη σχετικά μέ το “9 ιουνίου 1976 : Αντιεξουσία και εδαφικός έλεγχος στην Πάντοβα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s