σύγχρονα κινήματα, movimenti contemporanei

Aντιπροσωπεία Zαπατίστα φτάνει στη Μαδρίτη και ξεκινά μια ευρωπαϊκή περιοδεία

06.07.2021 – Noticias de América Latina y el Caribe

Delegazione zapatista arriva a Madrid e inizia un giro europeo
(Foto di Oleg Yasinsky)

Μέσα σε ενθουσιασμό και χειροκροτήματα, η 421η Μοίρα του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) του Μεξικού έγινε δεκτή το σάββατο στη Μαδρίτη, όπου τα μέλη της παρέδωσαν τον «σπόρο που τους εμπιστεύτηκε» ο λαός τους στον αγώνα κατά της ανισότητας.

Στην τελετή καλωσορίσματος στο Θέατρο del Barrio της ισπανικής πρωτεύουσας, περίπου 100 άτομα υποδέχτηκαν τους ζαπατίστας Marijose, Yuli, Ximena, Carolina, Lupita, Bernal και Felipe, που έφτασαν στην Ισπανία μετά τη διέλευση του Ατλαντικού Ωκεανού με πλοίο.

Το EZLN, τώρα ένα πολιτικό κίνημα, πήρε τα όπλα την 1η ιανουαρίου 1994 για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην έναρξη ισχύος της NAFTA (συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, North American Free Trade Agreement) και αντιμετώπισε την κυβέρνηση του Μεξικού για 12 ημέρες στην πολιτεία Chiapas, Τσιάπας.

Στην 500° επέτειο της ισπανικής κατάκτησης του Μεξικού, οι ζαπατίστας ξεκίνησαν για την Ευρώπη στις 3 μαΐου ώστε να στείλουν ένα μήνυμα «ενάντια στην ανισότητα που προέρχεται από το καπιταλιστικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα”.

“«Σήμερα παραδίδουμε το σπόρο που μας εμπιστεύτηκαν οι λαοί μας. Είμαστε η πρώτη αντιπροσωπεία που έφτασε, αλλά θα φτάσουν και πολλές άλλες», δήλωσε ο αυτόχθων Tojolabal Yuli στην παρουσίαση των εκπροσώπων του EZLN, οι οποίοι μίλησαν σύντομα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, σας ευχαριστούμε που μας ανοίξατε τις πόρτες της καρδιάς σας», πρόσθεσε η Marijose.

Μεταξύ προκηρύξεων και συνθημάτων ζαπατίστα, όπως «Ο αγώνας συνεχίζεται, ο Ζαπάτα ζει», παρεμβολές με τη μορφή μουσικής από τις μπάντες Puerto Vaivén και Calle 7, ποιήματα, αστεία και λόγια αγάπης από εκπροσώπους ισπανικών πολιτικών οργανώσεων γέμισαν τη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

Σε αυτό το σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, που θα τους οδηγήσει στο Παρίσι μετά από επίσκεψη σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, μια ομάδα παιδιών παρέδωσε επίσης πολλά δώρα καλωσορίσματος, όπως ένα πλοίο από χαρτόνι που προσομοιώνει αυτό που τους έφερε στην Ευρώπη.

Ευρώπη, «ανταρτών γης»

Μέρες πριν φτάσουν, το κίνημα των ζαπατίστας είχε δηλώσει: «Αυτή η γη, πόσο επαναστατική.» «Αυτός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα είναι γνωστό από τους ντόπιους και τους ξένους, εφόσον υπάρχει κάποιος εδώ που δεν θα τα παρατήσει, που δεν θα ξεπουληθεί και που δεν θα υποχωρήσει», ανέφεραν οι αυτόχθονες.

“Σας καλωσορίζουμε από την επαναστατημένη Γη». Μας δώσατε ένα δώρο μόλις φτάσατε διότι η μετονομασία των πραγμάτων μας δίνει νέα φαντασιακά και νέα πλαίσια να σκεπτόμαστε», δήλωσε η Monica Gortayre της Επιτροπής Μετανάστευσης και Αντιρατσισμού του φεμινιστικού κινήματος 8Μ, υπεύθυνη για την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Gortayre θέλησε να εξηγήσει την τρέχουσα κατάσταση στην ισπανική πρωτεύουσα μετά τους πιο δύσκολους μήνες της πανδημίας. «Η Μαδρίτη σας καλωσορίζει στον αγώνα», τόνισε, «υπερασπιζόμενοι τα κέντρα υγείας μας, αγωνιζόμενοι για δωρεάν και ποιοτική δημόσια υγεία και εκπαίδευση, ενάντια στις εξώσεις και τις εκκενώσεις, ενάντια στην καταστροφή των γειτονιών και του συνεταιριστικού ιστού»”.

Κάτω από μια σκηνή με τη φράση «Καλώς ήλθατε ζαπατίστας, η Μαδρίτη σας αγκαλιάζει», ο Pablo Mayoral, ο οποίος είχε φυλακιστεί κατά τη διάρκεια της ισπανικής δικτατορίας του Φράνκο, ευχαρίστησε το EZLN για την επίσκεψη και είπε ότι η άφιξή τους σημαίνει ότι τα κινήματα ιστορικής μνήμης, ισπανικά και μεξικάνικα γνωρίζονται ξανά μεταξύ τους”.

“Η επίσκεψή σας μας έφερε πάλι κοντά, συναντηθήκαμε ξανά για να προχωρήσουμε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο διότι δυστυχώς εξακολουθεί να είναι παρούσα στα θεσμικά όργανα», δήλωσε ο Mayoral, ο οποίος υπενθύμισε επίσης πώς τα θύματα της δικτατορίας έπρεπε να αποδράσουν σε άλλες χώρες» αναζητώντας δικαιοσύνη. Η επίσκεψή σας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε, εδώ κανείς δεν παραδίδεται», επανέλαβε.

Υπήρχαν επίσης εκπρόσωποι των κινήσεων LGTBI, οι οποίοι έδωσαν μια σημαία ουράνιου τόξου σε έναν από τους ζαπατίστας.

Η Tatiana Romero, εκπρόσωπος της Piattaforma di Incontri, Πλατφόρμας Συναντήσεων του Bolleros γιόρτασε την εξέγερση των ζαπατίστας την 1η Ιανουαρίου 1994 και τόνισε τη συμβολή τους στην ισότητα των φύλων: «Έχει αλλάξει τη ζωή μας. Είμαστε ευγνώμονες που έχετε διασχίσει τις θάλασσες και μας φέρατε το σπόρο της ελπίδας. Θέλουμε να ακούσουμε, να ανταλλάξουμε και να μάθουμε, γιατί ο αγώνας μας είναι και για τη ζωή, ενάντια στην καπιταλιστική Ύδρα. Γνωρίζουμε ότι όσοι πηγαίνουν αργά πηγαίνουν πολύ μακριά», είπε.

Μετά την εκδήλωση, η οποία έληξε στον ρυθμό της λατινικής μουσικής, η μοίρα έγινε δεκτή από άτομα που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας θέσεων και είχαν συγκεντρωθεί σε μια κοντινή πλατεία για να την παρακολουθήσουν εικονικά.

Μετάφραση από τα ισπανικά του Thomas Schmid

Επανεξέταση της Anna Polo

Delegazione zapatista arriva a Madrid e inizia un giro europeo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s