σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ EΝΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

La Bottega del Barbieri

του Thomas Piketty (πάρθηκε από internazionale.it)

Η κρίση του covid-19 μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε τα εργαλεία αναδιανομής και αλληλεγγύης. Οι προτάσεις ακμάζουν λίγο πολύ παντού: βασικό εισόδημα, εγγυημένη εργασία, ένα κληροδότημα για όλους. Ας το αντιμετωπίσουμε αμέσως: αυτές οι προτάσεις είναι συμπληρωματικές και όχι εναλλακτικές. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες, βήμα προς βήμα και με αυτή τη σειρά. Ας ξεκινήσουμε με το βασικό εισόδημα. Σήμερα αυτό το μέτρο είναι ανεπαρκές, ειδικά στον παγκόσμιο Νότο, όπου ελλείψει ενός ελάχιστου μισθού, οι άνθρωποι δεν μπορούν να σεβαστούν το κλείδωμα, το lockdown. Στην Ινδία, κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2019, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προτείνει την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος, αλλά οι εθνικιστές-συντηρητικοί στην εξουσία στο Δελχί συνεχίζουν να αναβάλλουν.

Υπάρχουν πολλές μορφές ελάχιστου εισοδήματος στην Ευρώπη, αλλά με διάφορους τύπους ανεπαρκειών. Ειδικότερα, είναι επείγον να γίνει προσβάσιμο και στους νεότερους πολίτες και στους σπουδαστές (όπως συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό στη Δανία) και κυρίως σε άτομα χωρίς κατοικία ή τραπεζικό λογαριασμό, που συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουν μια ανυπέρβλητη πορεία εμποδίων.

Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία των συζητήσεων σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, τα οποία ιδανικά θα έπρεπε να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας δημόσιας και δωρεάν τραπεζικής υπηρεσίας, στους αντίποδες των συστημάτων που ονειρεύονταν τους ιδιώτες (Bitcoin, Facebook, τράπεζες). Μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητο να επεκταθεί το βασικό εισόδημα σε όλους τους εργαζόμενους με χαμηλό μισθό, με ένα σύστημα αυτόματων πληρωμών σε φάκελο πληρωμής και τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να χρειάζεται να το ζητήσουν οι εμπλεκόμενοι και συνδεδεμένοι με το σύστημα προοδευτικής φορολογίας.

Το βασικό εισόδημα είναι ένα απαραίτητο αλλά ανεπαρκές εργαλείο. Το ύψος του, ειδικότερα, είναι πάντα περιορισμένο: συμπεριλαμβάνεται γενικά μεταξύ του μισού και των τριών τετάρτων του ελάχιστου μισθού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι, από τη σύλληψή του, μπορεί να είναι μόνο ένα μερικό εργαλείο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να μιλάμε για βασικό εισόδημα και όχι για καθολικό εισόδημα (μια έννοια που υπόσχεται περισσότερα από ότι μπορεί να εγγυηθεί)

Κατά τη μελέτη των ανισοτήτων, το πιο εκπληκτικό στοιχείο είναι η επιμονή της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας

Ένα πιο φιλόδοξο μέσο, ​​το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί για να συμπληρώσει το βασικό εισόδημα, είναι το σύστημα εγγύησης της απασχόλησης που προτείνεται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη νέα πράσινη συμφωνία, sul new deal verde. Η ιδέα είναι να προσφέρουμε σε όλους τους ανθρώπους μια εργασία πλήρους απασχόλησης, με έναν αξιοπρεπή ελάχιστο μισθό (15 $ ανά ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες). Η χρηματοδότηση θα διασφαλιστεί από το κράτος και οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και σε ενώσεις (δήμοι, τοπικές διοικήσεις, μη κερδοσκοπικές οντότητες) θα προσφέρονται από δημόσιους οργανισμούς απασχόλησης. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να συμβάλει στη διαδικασία αποεμπορευματοποίησης και συλλογικού επαναπροσδιορισμού των αναγκών, ιδίως όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τον άνθρωπο και την ενεργειακή μετάβαση. Θα επέτρεπε επίσης να επιστρέψουν οι άνεργοι στην εργασία κατά τη διάρκεια των υφέσεων με περιορισμένα κόστη.

Το τελευταίο μέτρο που θα μπορούσε να συμπληρώσει αυτό το σύνολο, δίπλα στο βασικό εισόδημα, την εγγύηση της εργασίας και τα δικαιώματα που απορρέουν από ένα εκτεταμένο κράτος πρόνοιας (δωρεάν εκπαίδευση και υγεία, παροχές ανεργίας και συντάξεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα), είναι να εγγυηθεί ένα κληροδότημα σε κάθε πολίτη.

Κατά τη μελέτη των ανισοτήτων, το πιο εκπληκτικό στοιχείο είναι η επιμονή της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας. Το φτωχότερο 50 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού πρακτικά ποτέ δεν είχε κάτι: σήμερα στη Γαλλία κατέχουν το 5 τοις εκατό του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ενώ το 55 τοις εκατό βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 10 τοις εκατό των γάλλων. Η ιδέα σύμφωνα με την οποία φτάνει να περιμένουμε να εξαπλωθεί ο πλούτος δεν έχει νόημα: αν ήταν αλήθεια, θα είχε ήδη συμβεί από καιρό.

Η απλούστερη λύση είναι η ανακατανομή των κληροδοτημάτων που επιτρέπει στο σύνολο του πληθυσμού να λάβει ένα ελάχιστο ποσό. Για να δώσουμε μια ιδέα, αυτό το κληροδότημα θα μπορούσε να είναι 12 χιλιάδες ευρώ (ήτοι το 60 τοις εκατό του μέσου πλούτου κάθε ενήλικα). Καταβάλλεται σε όλους τους 25χρονους, θα χρηματοδοτείται από ένα μείγμα προοδευτικής φορολογίας επί των περιουσιακών στοιχείων και των κληρονομιών. Όσοι δεν κληρονομούν τίποτα σήμερα θα έχουν 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ όσοι κληρονομούν ένα εκατομμύριο ευρώ θα έχουν 600 χιλιάδες. Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από μια κατάσταση ίσων ευκαιριών, δυνατοτήτων, μια αρχή που συχνά υπερασπίζεται σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά την οποία οι προνομιούχες τάξεις βλέπουν ως την πανούκλα.

Ο στόχος τoυ παγκόσμιου-καθολικού κληροδοτήματος είναι να αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη εκείνων που δεν έχουν τίποτα, επιτρέποντάς τους να αρνηθούν κάποιες εργασίες, να έχουν ένα σπίτι και να κάνουν σχέδια. Αυτή η ελευθερία τρομάζει τους πλούσιους και τους εργοδότες διότι θα καθιστούσε τους υπαλλήλους τους λιγότερο συμμορφωμένους, αλλά κάνει όλους τους άλλους ευτυχισμένους. Επιστρέφουμε, επανεμφανιζόμαστε στον κόσμο μετά από πολύ καιρό στην απομόνωση. Ένας ακόμη λόγος να ξανασκεφτούμε και να ελπίζουμε.

(Μετάφραση του Federico Ferrone)

Αυτό το άρθρο βγήκε στο  numero 1411 της Internazionale.

από εδώ da qui

Un reddito di base e un’eredità per tutti

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s