σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ciuoti

του Gianluca Cicinelli

Είναι η τρίτη ευρωπαϊκή Χώρα που πειραματίζεται την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και με επιτυχία. Μετά τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία, η Ισλανδία προστίθεται στη λίστα των εθνών που αντιμετωπίζουν έναν νέο τύπο ωραρίου για τους εργαζόμενους ή τουλάχιστον σπουδάζουν για μια μείωση. Πρόκειται για μια υπόθεση που βασίζεται σε τέσσερις ημέρες εργασίας για 32-36 ώρες την εβδομάδα με τον ίδιο μισθό. Και επίσης στην Ισλανδία επιβεβαιώνεται το θετικό αποτέλεσμα του πειράματος, με μια έντονη αύξηση της παραγωγικότητας και της ευημερίας. Τα αποτελέσματα του πειράματος, που έγιναν γνωστά από το Autonomy, ένα βρετανικό προοδευτικό ερευνητικό κέντρο και την Ισλανδική Ένωση για την αειφόρο δημοκρατία, αποκάλυψαν μια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων, από το αντιληπτό άγχος στην υγεία έως τη λεγόμενη «εργασία ζωή ισορροπία», “work-life balance”, την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής. Η Alda, η οποία αντιπροσωπεύει την Ένωση για τη Δημοκρατία και την Αειφορία, Association for Democracy and Sustainability, επεσήμανε ότι οι 2.500 εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σε 4 χρόνια ήταν πιο αποτελεσματικοί μειώνοντας τους χρόνους συσκέψεων, αναδιοργανώνοντας τα ωράρια τους, βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων και αισθανόμαινοι πιο χαρούμενοι, θετικοί και παρακινημένοι.

Στη χώρα, το πείραμα χαρακτηρίστηκε από δύο δοκιμές: η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2014 και 2019 στο Ρέικιαβικ και η οποία περιελάμβανε εργαζόμενους και προσωπικό παιδικής μέριμνας και προσωπικό σε γηροκομεία και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2017 και 2021, στο οποίο συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι από πολλές εθνικές κυβερνητικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς που περιστρέφονται γύρω από το κοινό δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη νέα ισορροπία που επιτεύχθηκε μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όχι μόνο για τον επιπλέον χρόνο που μπορούν να περάσουν με τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιπλέον δραστηριότητες που μπόρεσαν να απολαύσουν με το νέο ωράριο. Το πιλοτικό σχέδιο διαπίστωσε επίσης ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένοντας αμετάβλητη σε άλλες. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των δοκιμών, τα συνδικάτα διαπραγματεύθηκαν το νέο μοντέλο εργασίας και σήμερα το 86% του εργατικού δυναμικού στην Ισλανδία μπόρεσε να απολαμβάνει λιγότερες ώρες εργασίας με τον ίδιο μισθό.

Όπως αναφέρθηκε, το πείραμα είχε ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλα έθνη που φιλοξενούν πολυεθνικές. Στη Μεγάλη Βρετανία, εξετάστηκαν 50.000 εταιρείες με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, αποκαλύπτοντας ότι ήταν σε θέση να καλύψουν το κόστος της λειτουργίας με μια αύξηση της παραγωγικότητας. Στη Σουηδία, η Toyota έχει μειώσει τις βάρδιες σε 6 ώρες και το ίδιο ισχύει και με τη Microsoft Japan, η οποία εδώ και δύο χρόνια φέρνει το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας στο απόγευμα της Πέμπτης αντί της Παρασκευής. Τα αφεντικά, οι επιχειρηματίες, αν δεν σας αρέσουν οι ταξικοί όροι, συμφωνούν να διαπραγματευτούν, όλο και λιγότερο πλέον, σχετικά με το μισθό της σύμβασης εργασίας, αλλά ποτέ στο ωράριο. Τον χρόνο κατά τον οποίο πρέπει να εξουσιάζεται όλη η διαδικασία ζωής του εργαζομένου και του οικογενειακού του πυρήνα, καθορίζοντας τους χώρους στους οποίους θα ξοδεύουν τα χρήματα του μισθού για την αγορά προϊόντων μέσω μιας αλυσίδας εφοδιασμού που βασίζεται σε συμμορφωμένες, τυποποιημένες συμπεριφορές και σε χρόνους ζωής καταναλωτικούς, εκτός από εκείνους της εργασίας που επιβάλλουν οι εταιρείες.

Ο άνεμος αρχίζει να φυσά προς διαφορετική κατεύθυνση, η πανδημία έχει επιταχύνει, και όχι μόνο για την προσφυγή στην έξυπνη εργασία, τη διαδικασία επανεξέτασης των χρόνων ζωής των ανθρώπων, δείχνοντας ότι το επίπεδο παραγωγικότητας δεν συνδέεται ούτε με την παρουσία στον τόπο εργασίας, όταν είναι αποσυνδεδεμένο από το φυσικό μέρος της παραγωγής, ούτε από τον αριθμό των ωρών που επιβάλλονται, αλλά από τις συνθήκες υγείας και ευημερίας του εργαζομένου. Υπάρχει φυσικά μια άλλη πλευρά του νομίσματος σε αυτό το πείραμα και αφορά τον εργαζόμενο ειδωμένο ως καταναλωτή και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις εταιρείες να προσφέρουν νέα προϊόντα αφιερωμένα σε εκείνους που έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στον εαυτό τους. Η πανδημία έχει προκαλέσει επίσης μια αλλαγή και στη χρήση μη φυσικών τόπων απόκτησης όπως, για παράδειγμα, τα εμπορικά κέντρα, μετακινώντας τη διανομή στο δίκτυο και επανασχεδιάζοντας το μέχρι στιγμής γνωστό μοντέλο. Είναι σαφές ότι ο σκοπός των επιχειρηματιών είναι διαφορετικός από εκείνο των εργαζομένων, οι πρώτοι ενδιαφέρονται να αναδιαμορφώσουν το χρόνο εργασίας για λόγους κέρδους και οι δεύτεροι για να ζουν καλύτερα. Γεγονός είναι ότι κάτι κινείται και δεν μπορεί να αγνοηθεί πως στη βάση της επιτάχυνσης για ένα πιθανό διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, που ακόμη απέχει πολύ από το να γίνει μαζικό, υπάρχει η κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

ciuoti

ciuoti

taggato con Association for Democracy and Sustainabilitygianluca cicinelliIslandalavorare menoparità di salario

Gilda, ti amo, e abbasso il lavoro ! Gilda, σε αγαπώ, και κάτω η εργασία!

Γραμμένη στο Sochaux, στον τοίχο ενός εργοστασίου τον μάιο του 1968, αυτή η φράση είναι σοκαριστική. Το γεγονός είναι ότι προηγείται της κραυγής, των εργατών του Pechiney Noguères που, το καλοκαίρι του 1973, έγραψαν σε ένα φυλλάδιο: « Σε αυτή την εταιρεία, μαζί με τις ψευδαισθήσεις τους, έχουν εισέλθει νέοι και υγιείς εργαζόμενοι. Τώρα, μετά από δεκαπέντε χρόνια, βρίσκονται εξαντλημένοι, άδειοι, κατεστραμμένοι, απογοητευμένοι ».

Όλοι πηγαίνουν στο εργοστάσιο, στο γραφείο. Να κάνουν τι; Να πεθάνουν αργά, σιγά-σιγά. Αλλά μια συγκεκριμένη ανυπακοή αρχίζει να γίνεται αισθητή. Η εργασία δεν απολαμβάνει πλέον τον ίδιο σεβασμό. Νέα συνθήματα γεννιούνται: «Για να μπορείς να κερδίζεις τη ζωή, πρέπει να την χάνεις;». Είναι η ασθένεια του αιώνα! Ενάντια σε αυτή, μια νέα επιθυμία ύπαρξης, η οποία εκδηλώνεται. Είναι σαν να πρόκειται για ένα ξύπνημα…

 ( «Gilda, je t’aime, à bas le travail !», di Jean-Pierre Barou. Gallimard La France sauvage – 2018 )

https://francosenia.blogspot.com/2021/07/gilda-ti-amo-e-abbasso-il-lavoro.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s