σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

Αφγανιστάν. Χιλιάδες εργολήπτες-contractors μεταξύ των «προσφύγων» που πρέπει να απομακρυνθούν

του Alessandro Avvisato

Η είδηση αποκρύπτεται συστηματικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη δημόσια συζήτηση, που δεσμεύονται να δημιουργήσουν μια κατάσταση ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης για να θολώσουν τα νερά λόγω της πολιτικής αποτυχίας των συμμάχων των Ηπα και του Νατο (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας – και της Ελλάδας) στο Αφγανιστάν. Κάτι μπορεί να μαντέψει κανείς από την αφοπλιστική δήλωση του Μπάιντεν όταν ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι αμερικανοί εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα.

Στο Αφγανιστάν, μεταξύ των ανθρώπων που πρόκειται να εκκενωθούν, έστω και με κάποια επείγουσα ανάγκη, υπάρχουν στην πράγματι περισσότεροι από 16 χιλιάδες εργολήπτες, contractors, ένας «ήπιος» ορισμός που υποδεικνύει τους μισθοφόρους που πληρώνονται από ιδιωτικές εταιρείες και εργάζονται παράλληλα με τον αμερικανικό στρατό. Ο αριθμός τους στο έδαφος είχε ξεπεράσει προ πολλού τον αριθμό των στρατευμάτων των Ηπα και του Νατο, Il loro numero sul campo da tempo aveva superato quello delle truppe Usa e Nato παρόντων στη χώρα.

Η κορυφή επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2012 με 127.277 εργολάβους. Φέτος το καλοκαίρι είχαν παραμείνει ακόμη αναπτυγμένα 16.832 άτομα. Από αυτά, 6.147 είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 6.399 από άλλες χώρες και 4.286 από το Αφγανιστάν. Επισήμως, 2.856 συμμετέχουν στην «ασφάλεια», 1.520 από τους οποίους είναι οπλισμένοι.

Τον απρίλιο του 2020 – λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με τους ταλιμπάν στη Ντόχα – υπήρχε ήδη μείωση κατά 39,10% και στους ιδιωτικούς εργολήπτες. Μάλιστα, ο αριθμός τους στο Αφγανιστάν έφτανε τους 27.641 άνδρες. Ενώ οι τακτικοί στρατιώτες των Ηπα είχαν πέσει στους 3.500. Αλλά με τον Τραμπ, πολλά επιχειρησιακά καθήκοντα στον τομέα είχαν ανατεθεί σε εργολήπτες και όχι σε κανονικό στρατιωτικό προσωπικό.

Εκτός από τους 16.832 επίσημα εγγεγραμμένους μισθοφόρους, υπάρχουν και περίπου χίλιοι που συμμετέχουν σε «εμπιστευτικές αποστολές» για λογαριασμό της Cia και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών των Ηπα. Ωστόσο, η αναλογία ήταν σχεδόν έξι ιδιωτικών εργοληπτών για κάθε κανονικό στρατιώτη.

Αυτά τα χρόνια, οι εργολήπτες είχαν το καθήκον να εγγυηθούν την ασφάλεια των ευαίσθητων στόχων των κατοχικών μηχανισμών και στρατών. Και συχνά έχουν χτυπηθεί από τις στρατιωτικές ενέργειες των Ταλιμπάν, E sono stati spesso colpiti dalle azioni militari dei Talebani.

Σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχαν σε «κρυφές επιχειρήσεις», των οποίων τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα ήταν προτιμότερο να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες εργολήπτες παρά να καταγραφούν ως αποτελέσματα των τακτικών στρατευμάτων των διαφόρων Κρατών δεσμευμένων στην κατοχή.

Και πάνω απ’ όλα αυτά τα άτομα προσπαθεί να απομακρύνει η «ανθρωπιστική αεροπορική μεταφορά» από το Αφγανιστάν. Φυσικά, οι τηλεοπτικές εικόνες στα μεγάλα κυρίαρχα κυκλώματα δείχνουν μόνο γυναίκες και παιδιά, αλλά αν οι κάμερες ήταν πιο ανεξάρτητες θα αναγνώριζαν επίσης πρόσωπα με πολύ πιο ζοφερή εμφάνιση και με βιασύνη να αφήσουν το γρηγορότερο δυνατό το Αφγανιστάν.

22 Aυγούστου 2021 – © Αναπαραγωγή δυνατή κατόπιν ρητής συναίνεσης της σύνταξης του CONTROPIANO Τελευταία μετατροπή: 22 Aυγούστου 2021, ώρα 7:37

Θέματα:

https://contropiano.org/news/internazionale-news/2021/08/22/afghanistan-tra-i-profughi-ci-sono-migliaia-di-contractors-0141514

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s