βασανιστήρια, tortura

Αφγανιστάν. Η φρίκη είκοσι ετών πολέμου. Ο Ασάνζ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος

του Sergio Cararo

Είκοσι χρόνια στρατιωτικής κατοχής και πολέμου στο Αφγανιστάν έχουν γεμίσει τα ντουλάπια των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηπα και του Νατο με σκελετούς. Οι πληροφορίες για τα εγκλήματα πολέμου αποκρύπτονται και χειραγωγούνται συστηματικά από τις κυβερνήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν βρει τον τρόπο να διαδοθούν. Πρόκειται για 90.000 αρχεία περιστατικών και αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη σύγκρουση, που ελήφθησαν από τον ιστότοπο WikiLeaks σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές ειδήσεων στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.

Τα αρχεία τέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας The Guardian, των New York Times και του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel και έγιναν εν μέρει γνωστά στον κόσμο.

Εξυπακούεται ότι οι κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών του Νατο έκαναν τα πάντα για να τα θάψουν στην άμμο και στη συνέχεια να εκδικηθούν διώκοντας τον διευθυντή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται στις βρετανικές φυλακές με την απειλή έκδοσης στις Ηπα όπου τον περιμένει μια ποινή ταφόπλακα.

Τα αρχεία για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που αποκαλύφθηκαν από το Wikileaks περιγράφουν λεπτομερώς την ύπαρξη μιας μυστικής «μαύρης» μονάδας ειδικών δυνάμεων που κυνηγούσε τους ηγέτες των ταλιμπάν για να τους «σκοτώσει ή να τους συλλάβει» χωρίς δίκη. πώς οι ΗΠΑ συγκάλυψαν τις αποδείξεις πως οι Ταλιμπάν απέκτησαν θανατηφόρους πυραύλους εδάφους-αέρος. πώς ο συνασπισμός χρησιμοποιούσε ολοένα και περισσότερο θανατηφόρα μη επανδρωμένα ντρόουνς Reaper για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν στόχους των ταλιμπάν από απόσταση, από μια βάση στη Νεβάδα. πώς οι Ταλιμπάν προκάλεσαν μια αυξανόμενη σφαγή με μια μαζική κλιμάκωση της εκστρατείας βομβαρδισμών τους στο δρόμο, που σκότωσε περισσότερους από 2.000 πολίτες.

Ο Λευκός Οίκος σε αυτά τα χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν καταδίκασε τη δημοσίευση των αρχείων από το WikiLeaks: “Καταδικάζουμε αποφασιστικά την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών από άτομα και οργανισμούς, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών και των μελών των υπηρεσιών εταίρων και απειλεί την εθνική μας ασφάλεια. Το WikiLeaks δεν έκανε καμία προσπάθεια να επικοινωνήσει με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με αυτά τα έγγραφα, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν απειλητικές για τη ζωή πληροφορίες για τους αμερικανούς, τους συνεργάτες μας και τους ντόπιους πληθυσμούς που συνεργάζονται μαζί μας”.

Τα αρχεία του Wikileaks περιγράφουν λεπτομερώς, με αποκαρδιωτικές λεπτομέρειες κάποιες φορές, το βαρύ αντίκτυπο στους πολίτες, την αυθαιρεσία που επιβάλλεται από τις δυνάμεις του συνασπισμού: γεγονότα που ορίζονται ως «μπλε στο λευκό» σε στρατιωτική ορολογία. Οι φάκελοι αποκαλύπτουν 144 τέτοια περιστατικά.
Ορισμένα από αυτά τα θύματα προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές που οδήγησαν σε διαμαρτυρίες από την ίδια την αφγανική κυβέρνηση, αλλά ένας μεγάλος αριθμός προηγουμένως άγνωστων περιστατικών φαίνεται να είναι επίσης αποτέλεσμα των στρατιωτών των Ηπα και του Νατο να πυροβολούν άοπλους οδηγούς ή μοτοσικλετιστές για να προστατευτούν από βομβιστές αυτοκτονίας.
Ομολογείται ότι τουλάχιστον 195 πολίτες σκοτώθηκαν και 174 τραυματίστηκαν συνολικά, αλλά είναι πιθανό αυτός να είναι υπολογισμός προς τα κάτω, υποτιμημένα νούμερα δηλαδή, καθώς πολλά αμφισβητούμενα περιστατικά παραλείπονται από τα καθημερινά στιγμιότυπα που αναφέρουν τα στρατεύματα στο έδαφος και στη συνέχεια συλλέγονται, μερικές φορές εσφαλμένα, από αναλυτές των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Τα γεγονότα που αναφέρονται περιλαμβάνουν την ημέρα κατά την οποία τα γαλλικά στρατεύματα γάζωσαν με πολυβόλο ένα λεωφορείο γεμάτο παιδιά το 2008, τραυματίζοντας οκτώ. Επίσης όταν μια αμερικανική περίπολος όμοια πυροβόλησε ένα λεωφορείο, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας 15 επιβάτες του, ή ένα γεγονός του 2007 όταν τα πολωνικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε ένα γαμήλιο πάρτι σε ένα χωριό, σκοτώνοντας μια έγκυο γυναίκα, σε επίθεση αντιποίνων.

Και επίσης τέσσερα διαφορετικά περιστατικά πυροβολισμών από βρετανικά στρατεύματα στην Καμπούλ σε διάστημα μόλις ενός μήνα, τον οκτώβριο/νοέμβριο του 2007, με αποκορύφωμα τον θάνατο του γιου ενός αφγανού στρατηγού. Για ένα περιστατικό πυροβολισμών, έγραψαν: «Έρευνα ελεγχόμενη από τους βρετανούς. Δεν ήμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση [εδώ γελάνε] σε ολόκληρη την ιστορία”.
Μια δεύτερη σειρά παρόμοιων πυροβολισμών έχουν οι Βασιλικοί Πεζοναύτες- i Royal Marine στην επαρχία Helmand σε διάστημα έξι μηνών στα τέλη του 2008. Όταν ρωτήθηκε από την Guardian για αυτές τις κατηγορίες, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε: «Δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς στο σύντομο διαθέσιμο χρονικό διάστημα και θα ήταν ακατάλληλο να κάνουμε εικασίες για συγκεκριμένες περιπτώσεις χωρίς περαιτέρω έλεγχο των φερόμενων ενεργειών”.
Η Rachel Reid, η οποία διερευνά περιστατικά με θύματα αμάχους στο Αφγανιστάν για το Human Rights Watch, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε: “Αυτοί οι φάκελοι φέρνουν στο φως εκείνη που ήταν μια συνεχής τάση των δυνάμεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: την απόκρυψη θυμάτων αμάχων. Παρά τις πολυάριθμες τακτικές οδηγίες που διατάσσουν διαφανείς έρευνες όταν σκοτώνονται πολίτες, υπήρξαν περιστατικά επάνω στα οποία διερεύνησα τους τελευταίους μήνες, όπου αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη”.
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, ακόμη και αν χαρακτηρίστηκε ως «μυστικό» εκείνη την εποχή, δεν είναι πλέον στρατιωτικά ευαίσθητο. Μια μικρή ποσότητα πληροφοριών αποκρύφθηκε από τη δημοσίευση Wikileaks επειδή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους τοπικούς πληροφοριοδότες ή να αποκαλύψει πραγματικά στρατιωτικά μυστικά.

Η καταστροφική κατάληξη του πολέμου Ηπα/Νατο στο Αφγανιστάν μας οδηγεί να ζητήσουμε πιο δυναμικά την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται ακόμη στις βρετανικές φυλακές. Οι πληροφορίες που διαδόθηκαν από το Wikileaks συνέβαλαν στην διάχυση της αλήθειας για τον «βρώμικο πόλεμο» στο Αφγανιστάν και ίσως αν είχαν αντιμετωπιστεί με ειλικρίνεια από κυβερνήσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης – και στην Ιταλία – θα είχαν καταστήσει δυνατή την απόσυρση των στρατευμάτων πολύ νωρίτερα από την ντροπιαστική διαδρομή την οποία παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρεςi.

21 Aυγούστου 2021 – © Αναπαραγωγή δυνατή κατόπιν ρητής συναίνεσης της σύνταξης του CONTROPIANO Τελευταία μετατροπή: 21 Aυγούστου 2021, ώρα 11:36

Θέματα:

https://contropiano.org/news/politica-news/2021/08/21/afghanistan-gli-orrori-di-venti-anni-di-guerra-adesso-liberate-julian-assange-0141512

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s