σύγχρονη σκέψη, pensiero di oggi

H κραυγή της γης

Alberto Castagnola 20 Aυγούστου 2021

Photo by Folco Masi on Unsplash

Το 2020, η μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Ρωσία ξεπέρασε εκείνη της περιόδου 1961-1990 κατά 3,22 βαθμούς, ενώ τα παγόβουνα που ταξιδεύουν στις θάλασσες των πολικών περιοχών της Αρκτικής βλέπουν τους πάγους που τα σκεπάζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα τουλάχιστον το χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι η γνώση των χαρακτηριστικών του μόνιμου παγετού-del permafrost σε ολόκληρη την περιοχή είναι ακόμη ελάχιστα γνωστή. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή οι μετρήσεις πραγματοποιούνται μόνο το καλοκαίρι.

Ένα άλλο παράδειγμα ελλιπών πληροφοριών είναι η εκτίμηση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, καθώς λείπουν δεδομένα σε πολλές αφρικανικές χώρες. Άλλες ελλείψεις εξακολουθούν να αφορούν ρεύματα και θερμοκρασίες θαλάσσιων υδάτων κάτω από τα 2000 μέτρα βάθος

Αντιθέτως, η αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου-gas serra που προκαλείται από την κατανάλωση ενέργειας είναι καλά τεκμηριωμένη. Σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό ενέργειας, Aie, το 2021 οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας θα υπερβούν τα επίπεδα της περιόδου πριν από την επιδημία, λόγω της επανέναρξης της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, ιδίως από άνθρακα.

Επιπλέον, αυτή η ανάκαμψη δεν θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη φτάσει στο απαραίτητο μέγεθος.

Εν τω μεταξύ, μια θερμοκρασία ρεκόρ 101 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν καταγράφηκε από έναν δορυφόρο ενώ πετούσε πάνω από το νησί Nauru, στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις 29 δεκεμβρίου 2018.

Μια ροή αέρα που ξεπέρασε τα είκοσι χιλιόμετρα σε ύψος είχε ανέβει από τη ζεστή τροπική θάλασσα από κάτω. Ο αέρας στη συνέχεια πήρε μια μορφή σε σχήμα αμόνι, και συνέχισε να ανεβαίνει αναπτυσσόμενο εμφανώς. Σύμφωνα με την πηγή που χρησιμοποιείται εδώ, δομές αυτού του τύπου προκαλούν ακραίες καταιγίδες στο επίπεδο της θάλασσας, συνοδευόμενες από βίαιες χαλαζοπτώσεις και σημαντικό αριθμό κεραυνών.

Αυτά τα γεγονότα είναι προφανώς επικίνδυνα για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, αλλά δεν είναι αρκετά γνωστά σε ερευνητικό επίπεδο.

Τέλος, μετά από περισσότερα από 60 χρόνια, ο παγετώνας Muldrow, στην Αλάσκα, άρχισε να κινείται πιο γρήγορα. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Όρους Denali, (πρώην McKinley) που με τα 6190 μέτρα του είναι η υψηλότερη κορυφή στη Βόρεια Αμερική. Αυτό το είδος παγωμένου ποταμού σε ορισμένες χρονικές περιόδους αρχίζει να κινείται από 50 έως 100 φορές ταχύτερα από το συνηθισμένο και μπορεί να προχωρήσει έως και εξήντα μέτρα την ημέρα.

Το φαινόμενο είναι απολύτως φυσικό, καθώς με το πέρασμα των χρόνων κάποια νερά παραμένουν παγιδευμένα στη βάση του παγετώνα, ενώ όλο και περισσότεροι πάγοι εγκαθίστανται αργά στο πάνω μέρος.

Όταν η μάζα πάγου ξεπεράσει ένα ορισμένο όριο, ολόκληρος ο παγετώνας αρχίζει να ρέει αναδιανέμοντας τη μάζα του. Η τελευταία επιτάχυνση χρονολογούνταν στο 1956, και ως εκ τούτου αναμενόταν μια επανέναρξη της κίνησης.

Αντίθετα, στο μέλλον, η όλη κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αραιώσει τη μάζα του πάγου, καθιστώντας την λιγότερο σε θέση να προκαλέσει επιτάχυνση. Επομένως, το φαινόμενο θα μπορούσε να μην επαναληφθεί ή να εμφανιστεί μόνο σε μεγαλύτερα διαστήματα.

Ορισμένα φαινόμενα αποκτούν παγκόσμια σημασία και θα πρέπει να παρακολουθούνται με τη μέγιστη προσοχή. Τα δάση στην κεντρική Αφρική έγιναν πιο ευάλωτα και κάποιοι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη δασών σε πέντε χώρες: Καμερούν, Γκαμπόν, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αναλύοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την ανθρωπογενή πίεση και την κλιματική κρίση.

Ορισμένες περιοχές είναι ευάλωτες και στις δύο αιτίες, για παράδειγμα κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού. Άλλες υποφέρουν είτε για τη μία είτε για την άλλη αιτία. Το δάσος στα σύνορα μεταξύ Καμερούν, Κονγκό και Γκαμπόν είναι αντιθέτως καλά στην υγεία του.

Ένας άλλος χάρτης δημιουργήθηκε παγκοσμίως για να αναδείξει τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα), εισάγοντας τη χρήση 92 δραστικών ουσιών σε 168 χώρες.

Το 64 τοις εκατό της συνολικής γεωργικής έκτασης – πάνω από 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – κινδυνεύει από ρύπανση λόγω της χρήσης περισσότερων από μία ουσιών, ενώ το 31% θεωρείται υψηλού κινδύνου. Στην Ευρώπη, οι χώρες με τη μεγαλύτερη περιοχή κινδύνου είναι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ισπανία.

Στην Ασία, οι χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Κίνα και το Καζακστάν. Οι κρίσιμες περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από φυτοφάρμακα βρίσκονται σε επτά χώρες, τη Νότια Αφρική, την Κίνα, την Ινδία, την Αυστραλία, την Αργεντινή, το Μεξικό και τον Ισημερινό.

Και στις πιο ακριβείς και προσεγμένες διεθνείς αναλύσεις υπάρχει μια πτυχή που σχεδόν πάντα παραμελείται, το έδαφος, ένα οικοσύστημα που αντιπροσωπεύει επίσης μια σημαντική δεξαμενή άνθρακα.

Μεταφέρουμε τα βασικά δεδομένα ενός άρθρου με μεγάλο ενδιαφέρον (F. Bilotta, «το έδαφος είναι το αποφασιστικό οικοσύστημα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, L’ExtraTerrestre της 22ας απριλίου 2021) που ενθαρρύνει περαιτέρω μελέτη και εμβαθύνσεις. Πράγματι υπολογίζεται ότι 680 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα αποθηκεύονται στα πρώτα 30 εκατοστά του εδάφους του πλανήτη, το διπλάσιο από το ποσό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και νούμερο υψηλότερο από αυτό που περιέχεται σε όλη την γήινη βλάστηση. Χρειάζονται έως και χίλια χρόνια για να σχηματιστεί ένα εκατοστό εδάφους με το οργανικό του συστατικό, αλλά μερικά χρόνια λανθασμένων πρακτικών καλλιέργειας είναι αρκετά για να αλλάξουν τις λειτουργίες του.

Ο Fao εκτιμά ότι το ένα τρίτο του εδάφους του πλανήτη υποβαθμίζεται λόγω της απώλειας οργανικής ύλης. Βρισκόμαστε πλέον στην κατάσταση όπου τα εδάφη απελευθερώνουν περισσότερο άνθρακα από ό, τι είναι σε θέση να απορροφήσουν. Με άλλα λόγια, η απώλεια άνθρακα 1,0% από τα ευρωπαϊκά εδάφη ισοδυναμεί με τις εκπομπές ενός έτους από οχήματα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Επιπλέον ένα έδαφος που δεν έχει κάλυψη βλάστησης εκτίθεται σε φαινόμενα διάβρωσης και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες άνθρακα. Επιπλέον, εκτιμάται ότι σήμερα μόνο το 55% του άνθρακα που εκπέμπεται κάθε χρόνο απορροφάται από τα φυσικά συστήματα (εδάφη, ωκεανοί, βλάστηση), ενώ το 45% καταλήγει στην ατμόσφαιρα και προστίθεται στο διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει ήδη, και εδώ και χρόνια, σε φάση συνεχούς αύξησης.

Ειδικότερα, είναι τα εδάφη που καλύπτονται από δάση που αποθηκεύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα άνθρακα, ενώ οι διαδικασίες αποψίλωσης είναι μία από τις κύριες αιτίες απελευθέρωσης και συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Συνεπώς όλα τα εδαφικά έργα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής περνούν μέσα από την προστασία των δασών. Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων θα πρέπει να εξαλείψουμε 20 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο και ένα αποτέλεσμα αυτού του μεγέθους μπορεί να επιτευχθεί μόνο αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε άνθρακα στο έδαφος.

Το άρθρο παρέχει επίσης μια σειρά πληροφοριών για τους τυρφώνες, που εξακολουθούν να υφίστανται πολλές προσπάθειες για την ολοκλήρωση της εξαφάνισής τους, μετατρέποντάς τoυς σε γη υψηλής απόδοσης για καλλιέργεια, ενώ θα ήταν απαραίτητο να προστατευθούν, ακριβώς επειδή αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του αποθηκευμένου άνθρακα στα εδάφη.

Υπάρχει επίσης ένα φαινόμενο που έχει πάρει πρόσφατα ανησυχητικές διαστάσεις. Τα τελευταία έξι χρόνια, 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να μετακομίσουν σε άλλο μέρος της χώρας τους.

Το 80% των «εσωτερικά εκτοπισμένων» έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, που συνδέονται με κλιματικούς ή μετεωρολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, τον απρίλιο του 2018, το Αφγανιστάν χτυπήθηκε από μια μεγάλη ξηρασία, η οποία ώθησε 371.000 ανθρώπους να μετακινηθούν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς εντός της χώρας.

Τον μάρτη της επόμενης χρονιάς, οι καταρρακτώδεις βροχές ανάγκασαν άλλους 42.000 ανθρώπους να μετακινηθούν πάντα εντός της χώρας. Και η αγορά ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζεται από τα κλιματικά γεγονότα. Μια έρευνα που διεξήχθη σε δύο χιλιάδες ανθρώπους στις ηνωμένες πολιτείες που μετακόμισαν για κλιματικούς λόγους τόνισε τους ακόλουθους λόγους: για το 49%, η μετακίνηση συνδέονταν με τη συχνότητα ή την ένταση των φυσικών καταστροφών. για το 48% στις ακραίες θερμοκρασίες. και για 36% στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα σπίτια δίπλα στη θάλασσα, για παράδειγμα στη Φλόριντα, αρχίζουν να κοστίζουν λιγότερο.

Τέλος, μια μελέτη αναλύει τις μεταβολές του άξονα περιστροφής της γης που συνέβησαν στα χρόνια ’90. Μιλάμε για τρία χιλιοστά κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας, αλλά φαίνεται να οφείλεται στη μείωση των υδάτινων μαζών στις αναδυόμενες ηπείρους, που προκλήθηκε εν μέρει από τη χρήση υπόγειων υδροφορέων για γεωργικούς σκοπούς.

Η μελέτη δεν παρέχει στοιχεία για τις επόμενες δύο δεκαετίες, αλλά η τυχούσα μετατόπιση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από το λιώσιμο του πολικού πάγου που συνδέεται με την κλιματική κρίση. Βρισκόμαστε παρουσία ενός νέου παράγοντα κινδύνου για τον πλανήτη, που μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί υπόψη στις αναλύσεις των περιβαλλοντολόγων.

Αιτίες και επιπτώσεις των ρυπογόνων διαδικασιών

Νέα έργα εξόρυξης πετρελαίου θα μπορούσαν σύντομα να ξεκινήσουν σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Αφρικής. Στα βορειοανατολικά της Ναμίμπια, στην περιοχή που διασχίζεται από τον ποταμό Okavango, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξερευνήσεις, αλλά τα έργα – τα σχέδια αφορούν και τη γειτονική Μποτσουάνα.

Η περιοχή δεν είναι πυκνοκατοικημένη και οι διακόσιες περίπου χιλιάδες κάτοικοι απασχολούνται σε μεγάλο βαθμό για να βοηθούν τις σημαντικές τουριστικές ροές, που προσελκύονται από την πανίδα που εξακολουθεί να κατοικεί την έρημο Καλαχάρι. Αναμένεται ότι η λεκάνη θα μπορούσε να παράγει συνολικά 120 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και ως εκ τούτου θα απαιτούσε την κατασκευή πολλών πηγαδιών, καθώς και δρόμων και αγωγών πετρελαίου.

Στα τέλη μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να καταστήσει τους κανονισμούς ποιότητας του αέρα πιο αυστηρούς και σύμφωνους με τις συστάσεις του ΠΟΥ, αυστηρότερους ελέγχους και έναν πιο εξαντλητικό κατάλογο των ρύπων.

Τα ανώτατα όρια ρύπανσης που καθορίστηκαν το 2005 παραβιάζονται συστηματικά, αλλά καμία από τις δικαστικές διαδικασίες που ξεκίνησαν – 32 στο τέλος του 2019 σε 20 Κράτη μέλη – δεν οδήγησε ποτέ σε μια χρηματική ποινή ή ενώπιον του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πολλά από τα ζητήματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα παραμένουν ανοιχτά: όντως θα ήταν απαραίτητο:

a) να τεθούν αυστηρότερα όρια για τις πολύ λεπτές σκόνες-ρύπους (Pm 2.5)

b) να τεθούν νέα όρια για το διοξείδιο του αζώτου (NO2), τον υδράργυρο και την αμμωνία,

c) να τεθούν όρια στους ρύπους που δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί, όπως μικροπλάκες που προέρχονται από ελαστικά και μαύρο άνθρακα ((black carbon) που παράγονται από ατελή καύση σομπών και ντίζελ, αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν πριν από το 2022, δεδομένης της πολυπλοκότητας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Συνεπώς, το Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή

  1. να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές από τις βιομηχανίες, και τις εξαιρέσεις για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και τσιμέντου που καίνε απόβλητα για να παράξουν ενέργεια
  2. αυστηρότερα όρια για την αμμωνία, που κατά 90% προέρχεται από την εντατική γεωργία

Η κακή ποιότητα του αέρα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης προκαλεί περισσότερους από 450.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο (379.000 από πολύ λεπτή σκόνη, 54.000 από διοξείδιο του αζώτου και 19.400 από το όζον), αν και οι πρόωροι θάνατοι μειώθηκαν στο μισό σε σύγκριση με το 1990.

Και τα οικοσυστήματα χτυπήθηκαν: η αιθαλομίχλη μολύνει το νερό και το έδαφος, τα οξείδια του αζώτου, το θείο και η αμμωνία προκαλούν ευτροφισμό και οξύνιση, το όζον βλάπτει τα φυτά, περιορίζει την ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητά τους, ενώ διαφορετικοί ρύποι είναι τα αέρια θερμοκηπίου.

Οι καλές μπίζνες ξεκινούν με επιβλαβείς για το περιβάλλον εκπομπές. Ενεργειακοί γίγαντες όπως η Exxon Mobil και η Royal Dutch Shell έχουν επικεντρωθεί στην τεχνολογία σύλληψης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών τους και εκείνων των πελατών τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Shelle, η Total και η Equinor ξεκίνησαν από κοινού μια πρωτοβουλία, τη Northern Lights, που χρηματοδοτήθηκε επίσης από τη νορβηγική κυβέρνηση, για την αποθήκευσή του στα βαθιά νερά ανοικτά της Νορβηγίας.

Συνεπώς και εταιρείες που δεν ανήκουν στον τομέα της ενέργειας θα πληρώσουν για τη συλλογή και την αποθήκευση των εκπομπών τους διοξειδίου του άνθρακα. Η Exxon ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια νέα μονάδα για να προσφέρει αυτή την υπηρεσία, σε μια αγορά που σύμφωνα με τις προβλέψεις της, θα μπορούσε να φτάσει το μέγεθος των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2040. Εν τω μεταξύ έχει προτείνει ένα δημόσιο-ιδιωτικό σχέδιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ταφή 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων διοξειδίου του άνθρακα στον Κόλπο του Μεξικού έως το 2030, ενώ ο Έλον Μασκ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για νέα έργα σε αυτόν τον τομέα, με μια δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση τέτοιων σχεδίων.

Πάντα στον τομέα των αιτιών και των επιπτώσεων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων, παραθέτουμε μερικά αξιοσημείωτα νέα και των οποίων είναι εύκολο να κατανοήσουμε τη Σοβαρότητα.

Στη Φουκουσίμα, λαμβάνεται η απόφαση να χυθεί στη θάλασσα το μολυσμένο νερό με το οποίο έχουν ψυχθεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δεξαμενές είναι πλέον γεμάτες. Αλλά το νερό θα μπορούσε να μολύνει αυτά της θάλασσας, με τρομερές επιπτώσεις στα ζώα και τους παράκτιους πληθυσμούς. 

Σε τέσσερα χρόνια οι μεγάλες τράπεζες έχουν πληρώσει 3800 δισεκατομμύρια δολάρια στις εταιρείες που παράγουν ορυκτά καύσιμα. Πολλά άλλα στοιχεία περιέχονται σε ένα άρθρο του Luca Manes που εμφανίστηκε στο Extra Terrestre την 1η Απριλίου 2021.

Τόσο η χρηματοοικονομική στρατηγική των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και τα αιτήματα των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμη στις βιομηχανικές δραστηριότητες που παράγουν τα δύο τρίτα των επιβλαβών για το περιβάλλον εκπομπών. Ούτε υποδεικνύουν πως έχουν την πρόθεση να πραγματοποιήσουν διαρθρωτικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια, οι οποίες δυστυχώς είναι οι κρίσιμες για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων για την κλιματική αλλαγή. Ποιος ξέρει αν η COP 26 θα λάβει υπόψη δείκτες αυτής της φύσης.

Σύμφωνα με την έκθεση Wnisr, World Nuclear Industry Status Report, Έκθεση Κατάστασης Παγκόσμιας Πυρηνικής Βιομηχανίας, η παραγωγή μιας κιλοβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 κόστισε, κατά μέσο όρο, 3,7 δολάρια, με την αιολική ενέργεια 4,0 δολάρια, με το φυσικό αέριο, 9%, τον άνθρακα 11. 2 και την πυρηνική ενέργεια $ 16.3. Είναι επίσης όλο και πιο δαπανηρή η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Επιπλέον, χρειάζεται πολύς χρόνος για την κατασκευή και τη λειτουργία τους, οπότε από οικονομική άποψη θα πρέπει απλώς να αποκλειστεί οποιαδήποτε απόφαση αυτού του τύπου.

Θετικά νέα έρχονται από τη Σκωτία: το 2020 με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχε το 97% της καταναλισκόμενης ενέργειας, έφτασε στα 7 εκατομμύρια οικογένειες και έδωσε δουλειά σε πάνω από 17.000 ανθρώπους. Πράγματι, όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε παγκόσμια κλίμακα. Πάνω από 260 γιγαβάτ νέας ισχύος εγκαταστάθηκαν στη διάρκεια του 2020, μια αύξηση ρεκόρ που ξεπέρασε τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους κατά σχεδόν 50%. Το συνολικό ποσό που έχει εγκατασταθεί μέχρι στιγμής είναι της τάξης των 2.800 gigawatt, με μια αύξηση 105 σε σύγκριση με το 2019.

Γενικότερα νέα, αλλά πάντα σημαντικά από περιβαλλοντική άποψη, προέρχονται από την Κίνα, η οποία για πρώτη φορά από το 1949 κατέγραψε μια μείωση του πληθυσμού, υποχωρώντας κάτω από τα 1,4 δισεκατομμύρια άτομα που καταγράφηκαν εκείνο το έτος. Πράγματι από το 2016 τα ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν δύο παιδιά, ακολουθώντας την πολιτική του «μοναδικού παιδιού», που υιοθετήθηκε το 1979.

 Σε ένα βιβλίο των Pievani και Varotto, μια σειρά από προβλέψεις σχετικά με ένα αρκετά μακρινό μέλλον απεικονίζονται με χάρτες. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε την κοιλάδα του Po πλήρως καλυμμένη από τα νερά και μια ερημοποιημένη Σικελία. Ο τίτλος: «Ταξίδι στην Ανθρωπόκαινη Ιταλία», η οραματική γεωγραφία του μέλλοντός μας,  “Viaggio nell’Italia dell’Antropocene”, la geografia visionaria del nostro futuro, Aboca, 22 ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s