21 OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 | IN STORIA DI CLASSE.Video ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Γεννημένη σε μια αστική οικογένεια, στις 24 φεβρουαρίου 1956, έξι μήνες μετά την είσοδό της στη Σχολή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Χιλής, άρχισε να συμμετέχει σε διαδηλώσεις ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς. Σχεδόν ταυτόχρονα εντάχθηκε στις τάξεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας, μιας οργάνωσης που απαγορευόταν από τη δικτατορία.21 Ottobre 1988 Cecilia Magni – La comandante Tamara


Λίγο αργότερα, προσχώρησε στο Πατριωτικό Μέτωπο Manuel Rodríguez, FPMR, αφού πήρε την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής της: να σταματήσει να μοιράζεται την καθημερινή ζωή με τη δίχρονη κόρη της. Ο πατέρας του κοριτσιού, ο οποίος την στήριξε στη στράτευση της, ανέλαβε την εκπαίδευση, το μεγάλωμα του μωρού. Αντιμέτωπη με κριτική, επαναλάμβανε στην αδερφή της: «Δεν μπορώ να υποφέρω για ένα μόνο παιδί, που είναι η κόρη μου και αγαπώ, όταν βλέπω χιλιάδες παιδιά να υποφέρουν επειδή δεν έχουν δικαίωμα σε τίποτα». Να αφήσει τα υπόλοιπα δεν ήταν ένα πρόβλημα: την άνεση και το κύρος που μπορούσε να της προσφέρει ο πλούτος της οικογένειάς της. «Μπήκα σε αυτό διότι πίστευα σε μια διαφορετική, πιο δίκαιη κοινωνία και αυτή η διαδρομή είναι πιο ρεαλιστική. Είμαι συνεπής με τις ιδέες μου (…) Ο αγώνας είναι ο μόνος ρεαλιστικός και έγκυρος τρόπος για να αλλάξει η πορεία της χώρας», είπε στο περιοδικό HOY το 1987.
Ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα ανατινάζοντας μια σιδηροδρομική γέφυρα και απαλλοτριώνοντας ένα ανταλλακτήριο, από το οποίο διέφυγε πυροβολώντας ενώ επέβαινε σε μοτοσικλέτα. Πέτυχε μια ταχεία άνοδο μέσα στην αντάρτικη οργάνωση, μέχρι που έγινε η μόνη γυναίκα που απέκτησε το βαθμό του «διοικητή» στην ηγεσία του Μετώπου. Είναι ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές της ικανότητες ήταν έμφυτες μέσα της, καθώς υπήρξε και άριστη στις συνθήκες παρανομίας. Αντιμετώπιζε πάντα με συμπάθεια όσους είχε υπό την εντολή της, φροντίζοντας και για τα προσωπικά τους προβλήματα, όπως θα έπρεπε να είναι σε μια ηγέτιδα.
Στα μέσα του 1986, η Cecilia Magni, τώρα «Διοικητής Ταμάρα», ήταν μέρος της μικρής ομάδας συντρόφων που σχεδίαζε την πιο επικίνδυνη δράση που είχε αναλάβει μέχρι τότε το FPMR. Ονομάζονταν «Operation Siglo XX» και στόχος της ήταν να σκοτώσει τον δικτάτορα Πινοσέτ. Παρά τις διαμαρτυρίες της, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα συμμετάσχει στην ενέδρα, δεδομένης της πιθανότητας να μην ξεφύγει ζωντανός κάποιος αντάρτης, αλλά η εμπειρία της στην εφοδιαστική ήταν απαραίτητη για το Μέτωπο. Και στις 7 σεπτεμβρίου εκείνου του έτους ο Πινοσέτ επέστρεφε στην πρωτεύουσα μετά από ένα σαββατοκύριακο διακοπών, όταν περίπου είκοσι μαχητές του Μετώπου επιτέθηκαν στη συνοδεία του με ισχυρά πυρά. Στο τέλος της οκτάλεπτης διάρκειας της ατρόμητης επιχείρησης, πέντε σωματοφύλακες σκοτώθηκαν και έντεκα τραυματίστηκαν. Ο Πινοσέτ δεν έπαθε τίποτα επειδή η ρουκέτα που ρίχτηκε στο αυτοκίνητό του δεν εξερράγη: όταν εκτοξεύτηκε σε μικρή απόσταση, δεν ενεργοποιήθηκε αρκετά για να διαπεράσει την αλεξίσφαιρη προστασία. Κανένας αντάρτης δεν πέθανε. Η ευθύνη της Tamara στο να βρει αυτοκίνητα και κατοικίες για την προστασία της ομάδας, καθώς και στη μεταφορά όπλων, ήταν άψογη. Η δράση τονίστηκε από τη δικτατορία ως «μια τέλεια μυστική επιχείρηση «.
Στις 21 Οκτωβρίου 1988, μαζί με τον σύντροφό της, Raúl Pellegrín, διηύθυνε την επίθεση στο αστυνομικό μπλόκο των καραμπινιέρων στο Los Queñes, στο κέντρο της χώρας, κατά τη διάρκεια της δράσης ένας δεκανέας σκοτώθηκε, ένας άλλος τραυματίστηκε, τους έκλεψαν τα όπλα και άλλαξαν τη σημαία του σημείου ελέγχου με αυτή του FPMR. Οι κατασταλτικές υπηρεσίες ξεκίνησαν ένα ανελέητο κυνήγι εναντίον του ζευγαριού μέχρι που συνελήφθησαν. Στις 29 οκτωβρίου, τα πτώματά τους βρέθηκαν σε ένα ποτάμι. Η δικτατορία ισχυρίστηκε ότι είχαν «πνιγεί», αλλά το σώμα τους έφερε φρικτά σημάδια βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του σπασίματος της σπονδυλικής στήλης της Σεσίλια. Η σύλληψή τους οφείλoνταν σε προδοσία από καταδότη. Η Σεσίλια «Ταμάρα» Μagni ήταν 31 ετών. Ο πατέρας της κόρης είπε τότε: «Η Σεσίλια ήταν πιστή και τίμια με τον εαυτό της σε σημείο να υποστεί τις ακραίες συνέπειες».
Guarda Video:https://www.youtube.com/embed/7Og0OydFMw8?rel=0&fs=1&wmode=transparent