ένοπλη πάλη, lotta armata

Σχέδιο μνήμης τόμος 2 – Sguardi ritrovati, Βλέμματα που τα βρήκαμε ξανά

Σε μια ενότητα του πρώτου τόμου του Memory Project-Progetto memoria, του Σχεδίου μνήμης, Ο χαμένος χάρτης, The Lost Map-La mappa perduta, παρουσιάσαμε πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα στα οποία 68 μαχητές των ένοπλων οργανώσεων συνάντησαν το θάνατο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που διέσχισε την Ιταλία από το 1969 και η οποία άφησε ίχνη και άλυτα μέχρι σήμερα.

Σε αυτόν τον τόμο σκοπεύουμε να κάνουμε γνωστούς αυτούς τους ίδιους αγωνιστές μέσα από τα βλέμματα των ανθρώπων και των κοινωνικών ομάδων που τους γνώρισαν και θέλησαν να τους θυμούνται, να δώσουν γι’ αυτούς μια ανάμνηση.

Κάθε ένα από τα 68 ονομαστικά κεφάλαια αρθρώνει ένα κοινωνικό βιογραφικό προφίλ σε διάφορες διαστάσεις: βασικές βιογραφικές πληροφορίες. τυχόν γραπτά αρχεία του νεκρού αγωνιστή· έγγραφα που παράχθηκαν από ένοπλες οργανώσεις και άλλες κοινωνικές ομάδες για τον άνθρωπο ή το γεγονός στο οποίο βρήκε τον θάνατό· αποσπάσματα άλλων δημοσιεύσεων στις οποίες θυμούνται το άτομο. άμεσες μαρτυρίες που παρήχθησαν γι’ αυτήν την έρευνα και δόθηκαν στο Memory Project από όσους γνώριζαν τους αγωνιστές και θέλησαν να θυμίσουν, να θυμούνται αυτές τις συναντήσεις.

Η εισαγωγή απεικονίζει μεθόδους και κριτήρια της έρευνας, τον ανθρώπινο πλούτο και τα εμπόδια που συναντώνται στην εύρεση της τεκμηρίωσης και μερικούς προβληματισμούς σχετικά με την περίπλοκη σχέση μεταξύ μνήμης και απωθημένου, ειδικά όταν αυτό το τελευταίο έχει να κάνει με τον θάνατο.

Il Progetto Memoria, το Σχέδιο Μνήμης είναι μια ιστορική-τεκμηριωτική έρευνα για την ένοπλη εμπειρία που διέσχισε την Ιταλία τη δεκαετία του εβδομήντα και του ογδόντα του εικοστού αιώνα. Το χρονικό πλαίσιο που λαμβάνεται υπόψη ξεκινά από το 1969 – το έτος κατά το οποίο οι μορφές που έλαβε η καταστολή (όπως η σφαγή της Piazza Fontana) ώθησαν τα κινήματα να αναρωτηθούν σχετικά με τη χρήση των όπλων στις επαναστατικές διαδικασίες – έως το 1989, το έτος της «πτώσης του Τείχους του Βερολίνου», που σηματοδοτεί μια συνοριακή γραμμή σε σχέση με τους τρόπους σκέψης για την πολιτική, τις σχέσεις μεταξύ των Χωρών, τις επαναστάσεις και αυτό που τις αφορά. Την έρευνα, που ξεκίνησε το 1991 μέσα στον συνεταιρισμό Sensibili alle foglie, επιμελήθηκε η Maria Rita Prette, και προσφέρει δύο ενημερωτικά σεμινάρια που μπορούν να ζητηθούν από τον συνεταιρισμό. Το Memory Project χρησιμοποιεί την ομώνυμη εκδοτική σειρά για να καταστήσει δημόσια τα αποκτήματά του και να αυτοχρηματοδοτηθεί, μέσω του μάρκετινγκ των βιβλίων, προκειμένου να εγγυηθεί την αυτονομία και τη σοβαρότητα της εργασίας.

https://www.libreriasensibiliallefoglie.com/progetto-memoria/41-sguardi-ritrovati—-.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s