μεγαλείο χαρακτήρα!, grandezza carattere !

Μια εβδομάδα για τον Leonard Peltier, μεταξύ Λομβαρδίας και Πιεμόντε

21.06.22 – Andrea De Lotto

(Foto di Wikimedia Commons)

Leonard Peltier τάξη 1944, Julian Assange τάξη 1971.

Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στο 2050: Ο Ασάνζ είναι σχεδόν 80 ετών, είναι στη φυλακή για πάνω από 40. Κάποιος διαδηλώνει σε κάποια γωνιά του κόσμου αναπολώντας την ιστορία του. Λίγοι τη θυμούνται, κάποιοι εκπλήσσονται που είναι ακόμα ζωντανός, πολλοί που τον υπερασπίστηκαν δεν υπάρχουν πια. Και οι επιτροπές έχουν γεράσει.

2050 ένας άνδρας στη φυλακή για περισσότερα από 40 χρόνια.

Αλλά όχι, είμαστε απλά και επιπόλαια στο 2022, αλλά κάποιος είναι στη φυλακή για γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 26 Ιουνίου 1975, πριν από 47 χρόνια, ο Ασάνζ ήταν έτοιμος να κλείσει τα 4.

Ο Leonard Peltier μπήκε στη φυλακή λίγους μήνες μετά από εκείνη την 26η Ιουνίου και από τότε βρίσκεται ακόμη στα κάτεργα.

Κάποιος συνεχίζει να τον θυμάται πεισματικά.

Πολλοί κουνάνε το κεφάλι … «Δεν θα βγει ποτέ…» «Θα πεθάνει στη φυλακή…» «Τι να κάνεις; Έτσι είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες…”

Ο Peltier είναι 77 ετών και αντέχει ακόμα, αντιστέκεται.

Για το λόγο αυτό στην Ιταλία αυτές τις μέρες, όπως και αλλού, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ελβετία, θα γίνουν συναντήσεις, πικετοφορίες, μουσική.

Υπάρχει ένα σύνθημα που αναπηδά: «Εμείς δεν ξεχνάμε, και αντιθέτως, θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε αυτή την επαίσχυντη υπόθεση, ένα σύμβολο μιας αδικίας που έχει τις ρίζες της στην κατάκτηση μιας ολόκληρης ηπείρου”.

Ας δούμε τι θα γίνει εδώ στη βόρεια Ιταλία:

  • Τετάρτη 22 στις 21 στη Monza σε ένα μέρος που τα λέει ήδη όλα: «Στέκι αγροτών και εργατών», θα αφηγηθεί η ιστορία του Leonard Peltier.
  • Πέμπτη 23 στις 19 στη Baronata, στο Milano, θα κάνουμε το ίδιο, αλλά επιπλέον θα υπάρχει και η μουσική του Alessio Lega και μια λαϊκή πίτσα.
  • Παρασκευή 24 στις 18 θα μετακινηθούμε στη Valsusa, φρουρώντας το San Didero, ναι, γιατί κατά βάθος ένα όμορφο ντοκιμαντέρ της Adonella Marena είχε τίτλο «No Tav, Indiani di valle-Ινδιάνοι της κοιλάδας», θα διασταυρώσουμε τους αγώνες, πάλι με τον Alessio Lega που θα παίξει.
  • Σάββατο 25 στις 18 κατεβαίνουμε στη πόλη, στο Torino, στο Ουμανιστικό σπίτι που ευχαριστούμε όπως όλους τους άλλους που μας φιλοξενούν.
  • Κυριακή 26 στις 14.30 στην Arci Pessina στο Chiaravalle (MI), και όποιος θέλει, πρώτα, μπορεί να γευματίσει: info 349 70013742
  • Δευτέρα 27 στις 18 στην piazza Duomo στο Milano, μεγάλο φινάλε. Κρατώντας ψηλά το τεράστιο πανό που γράφει: “FREE LEONARD PELTIER, MUMIA ABU JAMAL, JULIAN ASSANGE, EMILIO SCALZO…. Και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι.” Mουσική και λόγια για τον Leonard.

Ξέρουμε ότι κάνει ζέστη, ας προσπαθήσουμε μόνο να φανταστούμε τι είναι η ζέστη, και το κρύο, στη φυλακή για 46 χρόνια…

Σας περιμένουμε.

Για να κλείσουμε ένα απόσπασμα:

Το σώμα μου είναι κομμάτια και κρύο. Είμαι μόνος και χρειάζομαι παρηγοριά. Κάπου, μακριά, ακούω εκείνες τις φωνές που μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω: «Είμαστε μαζί σου, γιε μου, είμαστε μαζί σου. Μην τους αφήσεις να σε νικήσουν.”

Έχω ανάγκη να ακούσω αυτές τις φωνές. Εξοργίζουν το τέρας. Κάνει πίσω. Οι φωνές τρομάζουν τους διαβόλους. Μερικές φορές λαχταρώ να ακούσω εκείνες τις φωνές. Ξέρω ότι αν ούρλιαζαν πιο δυνατά θα έκαναν το τέρας να το σκάσει και το βάσανό μου θα τελείωνε.”

Bobby Sands

Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον Leonard Peltier του Milano, info: bigoni.gastone@gmail.com

https://www.pressenza.com/it/2022/06/una-settimana-per-leonard-peltier-tra-lombardia-e-piemonte/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s