διεθνισμός, internazionalismo

Το λουλούδι της μεταμόρφωσης ανθίζει στο Κουρδιστάν ‘ Il fiore della trasformazione sboccia in Kurdistan.

Η πλήρης ανθοφορία του Λουλουδιού της Μεταμόρφωσης θα οδηγήσει σε δύσκολους και μακροχρόνιους αγώνες. Αλλά αυτό που προσπαθεί να πετύχει η κουρδική κοινωνία μπορεί να ονομαστεί «nowtopia» στα σκαριά, και πολλά άλλα είναι ορατά στον ορίζοντα σε όλο τον κόσμο, μια πραγματική πληθώρα πρακτικών και κοσμοθεωριών. 

Φανταστείτε αυτό το σενάριο. Τα drones σας ρίχνουν βόμβες, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ σας πλήττει, αρκετές εκατοντάδες χρόνια εθνοτικών διώξεων προσπάθησαν να διαγράψουν την ταυτότητά σας, μια μαχητική και θρησκευτικά φασιστική οργάνωση σκοτώνει τους άνδρες σας και απαγάγει τις γυναίκες και τα παιδιά σας για να τους υποδουλώσει. Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά, εσείς οργανώνετε εκπαιδευτικά στρατόπεδα για την ελευθερία των γυναικών, την οικολογική διαβίωση και τη δημοκρατία, και προσπαθείτε να κινητοποιήσετε τις κοινότητές σας για να ασκήσουν αυτά τα ιδανικά. Ακούγεται σαν ταινία φαντασίας; Στην πραγματικότητα, εκτός από το ότι είναι πολύ αληθινό, πολύ πραγματικό και συγκεκριμένο και συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Καλώς ήρθατε σε μια από τις λιγότερο συζητημένες και λιγότερο κατανοητές εμπόλεμες ζώνες στον κόσμο, καθώς και σε μια από τις λιγότερο γνωστές και λιγότερο εκτιμημένες πρωτοβουλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και ισότιμη ζωή. Αυτό είναι το Κουρδιστάν, μια τεράστια περιοχή που κατοικείται από την κουρδική εθνική κοινότητα μαζί με πολλές άλλες (αρμένιους, γεζίντι, άραβες, χριστιανούς), στο σταυροδρόμι αυτών που σήμερα είναι γνωστές ως Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν. Από τη δεκαετία του 1970, οι κούρδοι αντιστέκονται στις διώξεις και τις σφαγές από τα καθεστώτα των εθνικών κρατών στα οποία ζουν, και έχουν οργανώσει εκατοντάδες οικισμούς για να ασκήσουν την δική τους εκδοχή για ελευθερία και δημοκρατία.

Nel marzo 2022 Τον μάρτιο του 2022 έγραψα για το Λουλούδι της Μεταμόρφωσης, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε πέταλα, μέρος ενός πλαισίου αναφοράς για τις ριζοσπαστικές εναλλακτικές λύσεις quadro di riferimento sulle alternative radicali που προκύπτουν από εγχειρήματα που στήθηκαν στην Ινδία και αλλού (βλ. εικόνα παρακάτω):

– Οικολογική ακεραιότητα και ανθεκτικότητα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της φύσης και της φυσικής ποικιλότητας, της διατήρησης των οικολογικών λειτουργιών, του σεβασμού των οικολογικών ορίων (από τοπικά έως παγκόσμια) και οικολογική ηθική σε όλες τις ανθρώπινες ενέργειες.

– Κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη, που περιλαμβάνουν ικανοποιητικές ζωές (σωματικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και πνευματικά), ισότητα μεταξύ κοινοτήτων και ατόμων, κοινότητα και εθνοτική αρμονία. και διαγραφή ιεραρχιών και διαιρέσεων με βάση την πίστη, το φύλο, το είδος, την κάστα, την τάξη, την εθνικότητα, την ικανότητα και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά.

– Άμεση και κατ’ εξουσιοδότηση δημοκρατία, με τη λήψη αποφάσεων να ξεκινά σε χώρους που επιτρέπουν σε κάθε άτομο να συμμετέχει με ουσιαστικό τρόπο, και να αναπτύσσεται από αυτό σε ευρύτερα επίπεδα διακυβέρνησης από υπόλογους θεσμούς από κάτω προς τα πάνω. όλα αυτά με σεβασμό των αναγκών και των δικαιωμάτων εκείνων που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο.

– Οικονομική δημοκρατία, στην οποία οι τοπικές κοινότητες και τα άτομα έχουν τον έλεγχο των μέσων παραγωγής, διανομής, ανταλλαγής και αγοράς, με βάση την αρχή της τοπικής προσαρμογής για τις βασικές ανάγκες και το εμπόριο που βασίζεται σε αυτήν. στο επίκεντρο αυτού όλου θα ήταν η αντικατάσταση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας με τα κοινά αγαθά.

– Πολιτισμική πολυμορφία και δημοκρατία της γνώσης, με πολλαπλά συστήματα γνώσης που συνυπάρχουν στα κοινά αγαθά, σεβασμό στην ποικιλομορφία των τρόπων ζωής, ιδεών και ιδεολογιών και ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.

Το λουλούδι ανθίζει στην κουρδική γη

Καθένας από αυτούς τους τομείς μπορεί να απεικονιστεί με πρωτοβουλίες που ιδρύθηκαν στο Κουρδιστάν. Η επεξεργασία και περισσότερες διαστάσεις από όσες δύναμαι να καλύψω παρακάτω μπορείτε να βρείτε σε διάφορους ιστότοπους, όπως αυτός της Ακαδημίας Δημοκρατικής Νεωτερικότητας, Accademia della Modernità Democratica.

ριζοσπαστική Δημοκρατία

Το κίνημα για την ελευθερία των κούρδων προσπάθησε να επιβεβαιώσει την πλήρη περιφερειακή αυτονομία autonomia από τα εθνικά Κράτη dagli Stati nazionali στην οποία περιέχονται τόσο η άμεση όσο και η ριζοσπαστική δημοκρατία ή ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός confederalismo democratico για τις κοινότητες και τους οικισμούς που περιλαμβάνονται σε αυτές τις περιφέρειες.

Εξετάζοντας την εμπειρία του ρωσικού Kράτους, και πολλών άλλων όπου τα επαναστατικά κόμματα ήρθαν στην εξουσία αλλά απέτυχαν να δημιουργήσουν μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία, το κουρδικό κίνημα ελευθερίας έχει περάσει γρήγορα από μια ιδεολογία που ζητούσε ένα κουρδικό «Κράτος» σοσιαλιστικό, σε μια ριζοσπαστική πολιτική που τοποθετείται στους ανθρώπους και στις κοινότητες. Αυτή η ιδεολογία της ριζοσπαστικής δημοκρατίας προωθήθηκε από τον κύριο ιδεολόγο του κινήματος, Abdullah Öcalan, ιδρυτή και πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (Partiya Karkêren Kurdistan), PKK) από το 1978. Ένας αδηφάγος και διορατικός αναγνώστης της ιστορίας των κινημάτων όλου του κόσμου, ο Οτσαλάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πραγματική ελευθερία έγκειται στο να είναι πολιτικός παράγοντας με την πλήρη έννοια του όρου από την πλευρά του λαού, χωρίς να επιτρέπει σε πολιτικούς και γραφειοκράτες να τον κυβερνούν. Το 1999, ο Οτσαλάν απήχθη από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε συνεννόηση με το τουρκικό Κράτος και έκτοτε έχει φυλακιστεί σε ένα νησί (κυρίως σε απομόνωση) σε ανήκουστη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, κατάφερε να μεταδώσει στον κουρδικό λαό μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές σκέψεις για την έννοια της ελευθερίας, ιδιαίτερα την ανάγκη για απελευθέρωση των γυναικών (στην οποία θα επανέλθω αργότερα), και έδωσε στον κόσμο μια σειρά εκπληκτικά γόνιμη una serie sorprendentemente prolifica επαναστατικών σκέψεων και προτάσεων.

Οι ιδέες του Οτσαλάν για την πολιτική, την εξουσία και τη δημοκρατία μπορεί να είναι συγκεχυμένες και περίπλοκες με την πρώτη ματιά. Αυτός προωθεί τη δημοκρατική νεωτερικότητα αντί της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. αυτή η τελευταία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζει να υποδουλώνει την ανθρωπότητα και την υπόλοιπη φύση, ενώ η πρώτη μπορεί να οδηγήσει σε μια αληθινή ελευθερία και για τους δύο. Συνειδητοποιεί ότι ο όρος «νεωτερικότητα» αμφισβητείται, καθώς ήταν το σχέδιο αποικισμού των δυτικών βιομηχανικών εθνών για μερικούς αιώνες, διαγράφοντας χιλιάδες παραδοσιακούς τρόπους ύπαρξης και γνώσης. Αλλά αυτός τον χρησιμοποιεί για να δείξει ότι το κίνημα για μια ανθρωποκεντρική πολιτική, επικεντρωμένη στον λαό, είναι τόσο σύγχρονο όσο και ιστορικό. Αντιτιθέμενος στις ομογενοποιητικές τάσεις της καπιταλιστικής νεωτερικότητας, σέβεται τις «πλουραλιστικές, πιθανολογικές, ανοιχτές σε εναλλακτικές, πολυπολιτισμικές, οικολογικές και φεμινιστικές» διαδικασίες. Ξεκινώντας από αυτή τη βασική ιδεολογία, προτείνει στη συνέχεια την ανάγκη για ένα δημοκρατικό έθνος, όπου οι λαοί που αυτοπροσδιορίζονται ως μέρος ενός έθνους (να μην εξομοιώνονται με το έθνος-Κράτος, αλλά μάλλον με μια κοινή δημοκρατική συνείδηση ​​βασισμένη στην αρχή της «ενότητας μέσα στη διαφορετικότητα»), με τη δική τους ελεύθερη βούληση και τις δικές τους εθνοτικές, θρησκευτικές και άλλες ταυτότητες, να είναι πλήρως μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Τέτοιοι λαοί και έθνη μπορούν να ασκήσουν τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό, στον οποίο οι αυτοδιοικούμενες κοινότητες ομοσπονδιοποιούνται σε μεγαλύτερες περιοχές, χωρίς να θυσιάζουν την αυτονομία της καθεμιάς. Με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στη δημοκρατική κοινωνία ή στον δημοκρατικό σοσιαλισμό (που, προσέχει να επισημάνει ο Οτσαλάν, είναι πολύ διαφορετικός από τον Κρατικό σοσιαλισμό που ασκήθηκε στη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες, αφού αυτός βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στον συγκεντρωτισμό της εξουσίας στα χέρια του έθνους-Κράτους.

Η κουρδική κοινωνία έχει προχωρήσει περισσότερο σε αυτό το μονοπάτι στη Ροζάβα nel Rojava (το τμήμα του Κουρδιστάν που περιέχεται στη Συρία), και σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης στην περιοχή του Μπακούρ regione del Bakur (κατέχεται σήμερα από την Τουρκία), έως ότου οι επανειλημμένες επιθέσεις από το τουρκικό Κράτος προκάλεσαν μεγάλα πισωγυρίσματα τα τελευταία χρόνια.

Τόσο ο δημοκρατικός νεωτερισμός όσο και ο συνομοσπονδισμός βασίζονται σε μια λεπτή κατανόηση της εξουσίας και της πολιτικής. Στις πρωτότυπες τουρκικές λέξεις που χρησιμοποίησε ο Öcalan, υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ iktidarci yönetim (εξουσία επί των άλλων) και demokratik yönetim (δημοκρατική πολιτική ή εξουσία αυτοκυβέρνησης – ή αυτό που η Hannah Arendt αποκάλεσε «εξουσία με»). Η πολιτική είναι «η τέχνη της ελευθερίας», και επομένως είναι απαραίτητο να ήμαστε όλοι πολιτικοποιημένοι. και πως η πολιτική να βασίζεται στην ηθική ζωή, δηλαδή στα ήθη και τους κανόνες που η κοινωνία θεσπίζει για τη διεξαγωγή της καθημερινής ζωής, και στον «σεβασμό και τη δέσμευση προς την κοινότητα και την κοινοτική ζωή».

Από πολλές απόψεις, οι προσπάθειες των κούρδων να δημιουργήσουν μια δημοκρατική κοινωνία είναι παρόμοιες με άλλους αγώνες για αυτονομία και αυτοδιάθεση, όπως αυτός των ζαπατίστας στο Μεξικό και των αυτόχθονων εθνών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Κοινωνικοπολιτισμική δικαιοσύνη και ισότητα

Το κουρδικό κίνημα έχει να κάνει με την απελευθέρωση των γυναικών από χιλιετίες σκλαβιάς κάτω από διάφορες μορφές πατριαρχίας και σοβινισμού. Σύμφωνα με τον Οτσαλάν, το Κράτος είναι μια εκδήλωση της πατριαρχίας και η οικογένεια είναι ένα «μικρό Κράτος του άνδρα», επομένως η ελευθερία της γυναίκας πρέπει να προκύπτει από τη μικρότερη μονάδα της κοινωνίας έως τη μεγαλύτερη.

Δεδομένης της ισχυρής πατριαρχικής βάσης των κουρδικών (και άλλων γειτονικών εθνοτήτων) κοινοτήτων στην περιοχή, αυτός υπήρξε ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες για το κίνημα. Ξεκινώντας από μικρές πράξεις εξέγερσης από άτομα ή ομάδες γυναικών, που υποκινούνται από την αυξανόμενη ανάμειξή τους στην εξέγερση ενάντια στην επιβολή του έθνους-Κράτους, ακόμη και ως ένοπλες αντάρτισσες (βλ. παρακάτω), και υποστηριγμένες δυνατά από τον Οτσαλάν, ο πυλώνας της πατριαρχίας (ή του ανδρισμού, αρρενωπότητας) έχει διαβρωθεί συστηματικά. Και οι κανόνες και οι νόρμες που καθιέρωσε το κίνημα, όπως η παρουσία μιας γυναίκας και ενός άνδρα ως συμπροέδρου για κάθε κυβερνητικό, οικονομικό και κοινωνικο-πολιτιστικό θεσμό, έχουν επίσης συμβάλει. Ίσως το πιο σημαντικό ήταν η προώθηση της jineoloji, της «επιστήμης της ελευθερίας των γυναικών», μια ιδέα που προτάθηκε αρχικά από τον Öcalan αλλά αργότερα εξελίχθηκε σε μια περίπλοκη και βαθιά κοινωνική επιστήμη και έναν τρόπο ζωής/κατανόησης/ ύπαρξης από πολλά άλλα άτομα στο γυναικείο κίνημα, μέσα από μια σειρά από ακαδημίες jineoloji και άλλες δραστηριότητες accademie jineoloji e altre attività.

Η ιστορία του γυναικείου κουρδικού κινήματος movimento femminile curdo και τα πολλά του επιτεύγματα έχουν συναρπαστικά μαθήματα για ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, ο αγώνας απέχει πολύ από το να θεωρείται ολοκληρωμένος. οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τακτικά τις μόνιμες διαστάσεις της ανδροκρατίας. Αυτό που βοηθάει είναι η παρουσία χώρων συζήτησης όπου αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε μια ατμόσφαιρα μάθησης και όχι σύγκρουσης, όπως το tekmil (στο οποίο θα επανέλθω αργότερα). Για να ξεπεραστούν μερικές χιλιάδες χρόνια σεξιστικής καταπίεσης θα χρειαστεί χρόνος, για να περάσουμε σε μια κατάσταση που ο Οτσαλάν, χρησιμοποιώντας μια έκφραση που θα μπορούσε να σκανδαλίσει την καθώς πρέπει κοινωνία, χαρακτηρίζει «δολοφονώντας τον κυρίαρχο άνδρα». Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο η παραδοσιακή κοινωνία βλέπει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ή των ειδών, και τις πολλαπλές σεξουαλικότητες, όπως και τη μετάβαση προς μορφές φιλίας που ονομάζονται Hevjiyana azad (ελεύθερη ζωή μαζί).

Το φύλο, το είδος, δεν είναι η μόνη διάσταση του κοινωνικο-πολιτιστικού μετασχηματισμού στο Κουρδιστάν. Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ριζοσπαστική δημοκρατία παντού είναι η ένταση μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ή εθνικών ταυτοτήτων. Στο Κουρδιστάν, οι κούρδοι είναι μόνο μία από τις πολλές εθνότητες, που περιλαμβάνουν γεζίντι, χριστιανούς, αρμένιους και άραβες. Σε ορισμένες περιοχές οι κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία, σε άλλες όχι. Αλλά ακόμη και στις πρώτες, το κίνημα επιδίωξε να δώσει ίση φωνή και χώρο σε όλες τις εθνότητες, για παράδειγμα στους σημαντικούς θεσμούς λήψης αποφάσεων, στη χρήση γλωσσών σε συγκεντρώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμη και στις ένοπλες αντάρτικες μονάδες.

Μια μοναδική διαδικασία που έχει συμβάλει στη συνεχή και τακτική εμφάνιση συγκρούσεων και εντάσεων, ή ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί άδικη και εκμεταλλευτική συμπεριφορά, είναι το tekmil. Είναι ένας θεσμοθετημένος χώρος κριτικής και αυτοκριτικής, που πραγματοποιείται σε διάφορα επίπεδα κοινωνικής κινητοποίησης, στο PKK και άλλους πολιτικούς θεσμούς και στις αντάρτικες μονάδες. Το ύφος, το νόημα του Tekmil προφανώς καθιερώθηκε από τον Öcalan και τους συντρόφους του, όπως οι Haki Karer, Kemal Pir, Sakine Cansiz, στα πρώτα χρόνια της κουρδικής αντίστασης. αυτοί επέμεναν να υποβληθούν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων, σε αυτό. Έχοντας συμμετάσχει σε μια οργάνωση και σε μερικές πρωτοβουλίες δικτύωσης όπου έχουν επιχειρηθεί τέτοιες διαδικασίες ανατροφοδότησης και διαφάνειας-ανοίγματος, di feedback e apertura, μπορώ να καταθέσω πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσεις ένα πνεύμα συντροφικότητας ενώ κριτικάρεις κάποιον άλλο, να είσαι ανοιχτός στην κριτική και να κάνεις αυτοκριτική. Κι όμως το κουρδικό κίνημα φαίνεται να το έκανε σωστά, ακόμη και εν μέσω μιας από τις πιο βάναυσες συνθήκες πολέμου και σύγκρουσης, όπως σημειώνεται από αρκετούς εξωτερικούς παρατηρητές που έχουν περάσει χρόνο στο Κουρδιστάν.

Αυτοί οι παρατηρητές πρόσεξαν επίσης ένα άλλο συναρπαστικό πείραμα: τις τακτικές συνεδρίες «εκπαίδευσης» στις οποίες παίρνουν μέρος τα μέλη του κινήματος ή της κοινότητας. Σε αυτές, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες, παρουσιάζονται και συζητούνται τα θεμέλια της επανάστασης, όπως ο δημοκρατικός νεωτερισμός και ο συνομοσπονδισμός, η jineoloji, η ιστορία του αποικισμού-αποικιοκρατίας και ο θρησκευτικός δογματισμός στη Μέση Ανατολή και αλλού, ιδέες και πρακτικές ριζοσπαστικές από διάφορα μέρη του κόσμου και άλλα παρόμοια θέματα. Το πάθος για το διάβασμα έχει επίσης εξαπλωθεί, εν μέρει υποκινούμενο από συνεχείς συστάσεις του Οτσαλάν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του, όταν μπορούσε ακόμη να συναντά τους δικηγόρους και την οικογένειά του σποραδικά (εδώ και περίπου δύο χρόνια, και αυτή η δυνατότητα μειώνεται). Το κίνημα τώρα πραγματοποιεί αυτές τις συνεδρίες «εκπαίδευσης» και εκτός Κουρδιστάν. μια Ακαδημία Δημοκρατικής Νεωτερικότητας un’Accademia della Modernità Democratica που πρόσφατα ιδρύθηκε έχει διοργανώσει πολλές στην Ευρώπη (μια από τις οποίες είχα την τύχη να συμμετάσχω τον αύγουστο του 2022).

Στο μέτρο του δυνατού, το κίνημα έχει επίσης ενσωματώσει τα θεμέλια της ιστορίας και του πολιτισμού της Μέσης Ανατολής, την κατανόηση του κινήματος του Κουρδιστάν και τις βασικές αρχές της οικολογικής ευαισθησίας στα προγράμματα σπουδών και στα προγράμματα διδασκαλίας των επίσημων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θεσμών. Ωστόσο, αυτά και άλλα ζητήματα, όπως η κοινοτική υγεία, είναι σοβαρά περιορισμένα, εκεί όπου τα εκπαιδευτικά καθεστώτα που επιβάλλονται από το εθνικό Κράτος παραμένουν κυρίαρχα. σε πολλές περιπτώσεις διαιωνίζοντας μια βίαιη, βάναυση ιστορία επιβολής «εθνικών» γλωσσών όπως τα τουρκικά (με παιδιά να ξυλοκοπούνται στα σχολεία, και ενήλικες να συλλαμβάνονται στο δρόμο επειδή μιλούν κουρδικά).

Οικονομική δημοκρατία

Σε όλες αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται και η δυνατότητα διεκδίκησης δικαιωμάτων διακυβέρνησης και διαχείρισης των απαραίτητων πόρων για την επιβίωση και την οικονομική ασφάλεια. Είτε πρόκειται για συλλογικά δικαιώματα στα κοινά αγαθά της γης και της θάλασσας, του νερού, των σπόρων και της βιοποικιλότητας, είτε για δημοκρατικό έλεγχο των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μέσων παραγωγής, ή για κοινωνικές, αλληλέγγυες και κοινοτικές οικονομίες. Δεδομένου ότι το κουρδικό κίνημα είναι ρητά αντίθετο τόσο στον καπιταλισμό όσο και στο Κράτος, στόχος του είναι να οδηγήσει την οικονομία προς «κοινοτικές δημοκρατικές» μορφές. Αυτό περιλαμβάνει την διαχείριση των επιχειρήσεων μέσω ενός συνεταιριστικού μοντέλου στο οποίο ο έλεγχος ανήκει στους εργαζόμενους και τους παραγωγούς, «με βάση την κάλυψη των βασικών αναγκών της κοινωνίας» παρά της μεγιστοποίησης του κέρδους. Στόχος είναι επίσης να είναι οικολογικά βιώσιμο στη γεωργία και την παραγωγή. Ο Οτσαλάν αποκαλεί αυτή την προσέγγιση αντικατάσταση του βιομηχανισμού με την «οικολογική βιομηχανία», l'»eco-industria». Και σε αυτόν τον τομέα είναι θεμελιώδης η θηλυκοποίηση της οικονομίας, η οποία επιμένει σε σχέσεις φροντίδας και μοιράσματος.

Μια ιστορία αποικισμού των κοινών εδαφών, ο αναγκαστικός εκτοπισμός 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις παραδοσιακές τους γαίες καταγωγής, οι συνεχείς επιθέσεις και η κυριαρχία των εθνών-Κρατών στα οποία βρίσκεται το Κουρδιστάν, η κληρονομιά της ιδιωτικοποίησης της γεωργίας και της γης, η αρσενική κυριαρχία στην οικονομική δραστηριότητα και άλλοι τέτοιοι παράγοντες αποτελούν τα κύρια εμπόδια στον εκδημοκρατισμό της οικονομίας. Αλλά το κίνημα τραβάει μπροστά. Μερικές εντυπωσιακές πρωτοβουλίες είναι η δημιουργία εκατοντάδων συνεταιρισμών που διαχειρίζονται διάφορους τύπους δράσεων και δραστηριοτήτων και ένα γυναικείο χωριό villaggio femminile μοναδικό στο είδος του, το Jinwar, όπου προωθούνται βιώσιμες επιλογές βιοπορισμού. Το κίνημα είναι επίσης πρόθυμο να διδαχθεί από τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες κοινωνικών, αλληλέγγυων και κοινοτικών οικονομιών σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οικολογική σοφία και ανθεκτικότητα

Η ελευθερία και η δημοκρατία των γυναικών είναι δύο από τους θεμελιώδεις πυλώνες του κουρδικού κινήματος, ο τρίτος είναι η οικολογική ευαισθησία, όλοι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Αναγνωρίζοντας ότι η καπιταλιστική νεωτερικότητα και το έθνος-Κράτος έχουν βλάψει τη γη και έχουν αποξενώσει τους ανθρώπους από την υπόλοιπη φύση, ο Οτσαλάν άρχισε να δίνει έμφαση σε αυτό από την αρχή. Υπό αυτή την έννοια, βασίστηκε επίσης στους πνευματικούς και ηθικούς δεσμούς της παραδοσιακής κοινωνίας της Μέσης Ανατολής με την υπόλοιπη φύση, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι η σουμεριακή λέξη για την ελευθερία, «Amargi», σημαίνει επιστροφή στη μητέρα-φύση. Ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση υπάρχει μια σχέση σχεδόν αγάπης». και πάλι, «αυτή η προηγούμενη επίγνωση της φύσης ευνόησε μια νοοτροπία που αναγνώριζε στη φύση μια πληθώρα ιερότητας και θεότητας. Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ουσία της συλλογικής ζωής αν αναγνωρίσουμε ότι αυτή βασιζόταν στη μεταφυσική της ιερότητας και της θεότητας, που πηγάζει από το σεβασμό για τη γυναίκα-μητέρα». Για το κουρδικό κίνημα, τα δικαιώματα της φύσης πρέπει να γίνονται σεβαστά με τον ίδιο τρόπο των ανθρωπίνων όντων. Οι άνθρωποι και ο πλανήτης, όχι η εξουσία και τα κέρδη, βρίσκονται στο επίκεντρο της επανάστασης. Η φιλοσοφία της hevjiyana azadi πρέπει να επεκταθεί όχι μόνο στις σχέσεις ανθρώπου-ανθρώπου, αλλά και σε αυτές μεταξύ ανθρώπων και των άλλων ειδών.

Όμως, όπως αναγνωρίζει το κίνημα, αυτή είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες πτυχές της επανάστασης, οι πρακτικές εφαρμογές της οποίας ξεκίνησαν σοβαρά μόλις τη δεκαετία του 1990. Η ιστορία της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από τις αποικιακές δυνάμεις και τα εθνικά Κράτη στην περιοχή, η παρατεταμένη πολιορκία του Κουρδιστάν, η επιβολή καταστροφικών έργων υποδομής, η εκβιομηχάνιση της γεωργίας και η συνεχής εξάρτηση από πηγές εισοδήματος όπως το πετρέλαιο καθιστούν τους στόχους αναγέννησης και βιωσιμότητας πολύ δύσκολο να επιτευχθούν. Μεταξύ των πρώτων οικολογικών κινημάτων movimenti ecologici των τελευταίων χρόνων στην περιοχή υπάρχουν οι εκστρατείες ενάντια σε μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα όπως το Ilisu στον ποταμό Τίγρη και τα φράγματα στον ποταμό Munzur στο Dersim. Καμπάνιες όπως η Make Rojava Green Again προβλέπουν, περιλαμβάνουν την δενδροφύτευση μεγάλης κλίμακας, τον καθαρισμό των πηγών νερού, κοινοτικούς κήπους και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Το προαναφερθέν «γυναικείο χωριό» Jinwar με στόχους βιώσιμης αυτάρκειας είναι ένα άλλο πείραμα από το οποίο το κίνημα ελπίζει να μάθει για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Σε πολλούς από τους δήμους όπου κυβερνούν πολιτικά κόμματα που υποστηρίζονται από το κουρδικό κίνημα, όπως το HDP, έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την αστική ανάπλαση, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τον καθαρισμό των υδάτινων σωμάτων, την αξιοπρεπή στέγαση για τους φτωχούς και άλλα μέτρα. Μια ευρεία πλατφόρμα, το οικολογικό Κίνημα της Μεσοποταμίας, il Movimento ecologico della Mesopotamia, έχει συμβάλει τόσο στην αντίσταση όσο και στην προώθηση συζητήσεων και δράσεων για το περιβάλλον μέσω επαρχιακών και θεματικών επιτροπών.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αντάρτικες μονάδες του κουρδικού κινήματος έδωσαν επίσης έμφαση και στην οικολογική διαβίωση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτό περιλαμβάνει την ελάχιστη πίεση στη φύση στα βουνά όπου ζουν, τον αυστηρό περιορισμό της υλοτομίας και του κυνηγιού στα απολύτως απαραίτητα, δεν πετούν πλαστικά ή μεταλλικά απορρίμματα, βοηθώντας στην αναγέννηση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων στο παρελθόν και τη συνεχή συζήτηση για την οικολογία ως μέρος των συνεδριών τους «εκπαίδευσης».

Διατομεακότητα και αξίες

Οι διακρίσεις και η περιθωριοποίηση μπορεί να είναι αλληλεπιδρώμενες, για παράδειγμα οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης από άποψη περιβαλλοντική είναι πιο έντονες για όσους είναι περιθωριοποιημένοι ως προς τη φυλή, την κάστα ή την τάξη, ή η ανεπαρκής πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να βασίζεται σε άλλες διακρίσεις κατά των γυναικών. Επομένως, ακόμη και οι απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα, σε πολλές από τις πρωτοβουλίες που αναφέρθηκαν, είναι διασταυρούμενες-διατομεακές ή εγκάρσιες στις πέντε σφαίρες.

Υπάρχει μια σαφής και συχνά προδιαμορφωμένη διατομεακότητα στο κουρδικό κίνημα. Αυτό είναι πιο σαφές όσον αφορά τη διάσταση του φύλου, του είδους σε κάθε πτυχή της μεταμόρφωσης, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, οικολογικής. Σύμφωνα με τους κούρδους, η επανάσταση δεν είναι στο μέλλον, αλλά είναι τώρα. και δεν είναι αποσπασματική αλλά ολιστική, που σημαίνει να τη βιώνουν ταυτόχρονα σε όλες της τις διαστάσεις, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν θέλουν να επαναλάβουν τα λάθη των περασμένων επαναστατικών κινημάτων, όπου η έλλειψη προεικόνισης ή ταυτόχρονων μετασχηματισμών στην εξωτερική και εσωτερική διάσταση οδήγησε σε πολλαπλές αποτυχίες, ακόμη και μετά την ανάληψη του ελέγχου από το κίνημα.

Επιδιώκοντας να ενσωματώσει τη ριζοσπαστικοποίηση της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων με τον κοινωνικο-πολιτισμικό μετασχηματισμό, την οικονομική δημοκρατία και την οικολογική υγεία, τα κινήματα όπως το κουρδικό απεικονίζουν μια Ριζοσπαστική Οικολογική Δημοκρατία Democrazia Ecologica Radicale ή (για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που γεννήθηκε στο ινδιάνικο πλαίσιο), eco-swaraj. Επιβεβαιώνουν την τοπική λήψη αποφάσεων ενώ ταυτόχρονα ενσαρκώνουν την ευθύνη για τους άλλους ανθρώπους και την υπόλοιπη φύση. Βασίζονται σε ένα σύνολο αξιών και κανόνων, πολλές από τις οποίες έχουν παραδοθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως η κοινοτική ζωή, η αλληλεγγύη, η αλληλεξάρτηση και η διαφορετικότητα. Πολλές είναι νεότερες, όπως η ριζοσπαστική δημοκρατία, η ελευθερία των γυναικών και η ισότητα των φύλων-ειδών. Τα στελέχη της δημοκρατικής κοινωνίας και της jineoloji ενσωματώνουν αυτές και άλλες αξίες με τρόπους που βιώνονται καθημερινά, χωρίς να παραμένουν απλώς θεωρητικά κατασκευάσματα. Κανείς δεν είναι τέλειος, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι κούρδοι διανοούμενοι και ακτιβιστές στην παράδοση της συνεχούς αυτοκριτικής. Αλλά τουλάχιστον ειλικρινείς προσπάθειες γίνονται συνεχώς, και πολλές είναι ορατές στις πολιτικές, κοινωνικοπολιτιστικές και οικονομικές δραστηριότητες που περιγράφονται παραπάνω.

Ίσως ένας από τους πιο δύσκολους συμβιβασμούς που έπρεπε να δεχτεί το κίνημα ήταν η μετάβαση στην ένοπλη αντίσταση. Η βία είναι ουσιαστικά αντίθετη με τη φιλοσοφία του. Τα πρώτα χρόνια προσπάθησε να διαπραγματευτεί με το τουρκικό Κράτος, επιδιώκοντας να αποκτήσει μια αυτόνομη περιοχή. Αλλά καθώς η στρατιωτική επίθεση και η βίαιη πολιτιστική και οικονομική κυριαρχία από την Τουρκία συνεχίστηκαν, και οι κούρδοι τόσο εδώ όσο και αλλού στο Κουρδιστάν αντιμετώπισαν μια κατάσταση σχεδόν εξόντωσης, η ανάγκη για αυτοάμυνα ώθησε το κίνημα να οπλιστεί. Ωστόσο, έχει δηλώσει ρητά ότι η βία θα χρησιμοποιηθεί μόνο για αυτοάμυνα, ποτέ ως προσβολή, και ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει μια ειρηνική λύση. Έχει επανειλημμένα ανακοινώσει μονομερείς εκεχειρίες, για να προσπαθήσει να βρεθεί λύση, αλλά η Τουρκία ούτε τις ανταπέδωσε ούτε τις σεβάστηκε. Ακόμη και η απολύτως ξεδιάντροπη φυλάκιση του Οτσαλάν, εδώ και 23 χρόνια, αποτελεί εμπόδιο σε μια ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία.

Η πλήρης ανθοφορία του Λουλουδιού της Μεταμόρφωσης θα οδηγήσει σε δύσκολους και μακροχρόνιους αγώνες. Αλλά αυτό που προσπαθεί να πραγματοποιήσει η κουρδική κοινωνία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια «nowtopia» που φτιάχνεται, και πολλές άλλες είναι ορατές στον ορίζοντα σε όλο τον κόσμο, ένας πραγματικός πλουραλισμός  pluriverso πρακτικών και κοσμοθεωριών. Αν και σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν τις τεράστιες προκλήσεις που τους θέτει το κυρίαρχο στρατιωτικό-βιομηχανικό-καπιταλιστικό-κρατικό σύστημα και οι συνεχιζόμενες μορφές πατριαρχίας, ρατσισμού και ανθρωποκεντρισμού, αυτές οι αιχμές δόρατος εμπνευσμένες στα σκοτάδια προσφέρουν την ελπίδα ενός υιγιέστερου και δικαιότερου κόσμου.

Όπως λένε οι κούρδοι, η επανάσταση είναι τώρα. Και είναι στα θεμέλια του jin-jiyan-azaadi – γυναίκες, ζωή, ελευθερία!

Το άρθρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο meer.com.

ο Ashish Kothari είναι ο ιδρυτής της ινδιάνικης περιβαλλοντικής ομάδας Kalpavriksh. ο Ashish έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά λαϊκά κινήματα, μεταξύ των οποίων Narmada Bachao Andolan (Κίνημα για τη διάσωση του Narmada) και Beej Bachao Andolan (Κίνημα για να σωθούν οι σπόροι). Βοηθά στο συντονισμό της διαδικασίας Vikalp Sangam (Alternatives Confluence, www.vikalpsangam.org) στην India και ο Global Tapestry of Alternatives σε παγκόσμιο επίπεδο (https://globaltapestryofalternatives.org). Βοηθά στη διαχείριση του ιστότοπου και της σχετικής λίστας Radical Ecological Democracy (www.radicalecologicaldemocracy.org). Είναι συγγραφέας ή επιμελητής περισσότερων από 30 βιβλίων (συμπεριλαμβανομένων των Churning the Earth: Making of Global India, Alternative Futures: India Unshackled; και Pluriverse: A Post-Development Dictionary) και περισσότερων από 400 άρθρα.

Η μετάφραση έγινε σε επιμέλεια της Academy of Democratic Modernit.

https://www.infoaut.org/conflitti-globali/il-fiore-della-trasformazione-sboccia-in-kurdistan

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το λουλούδι της μεταμόρφωσης ανθίζει στο Κουρδιστάν ‘ Il fiore della trasformazione sboccia in Kurdistan.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s